Sari la conținut

Adaptarea la viata extrauterina, momente spectaculoase

Cand bebelusul vine pe lume el trece printr-o serie de transformari uluitoare, care se petrec intr-un interval de timp foarte scurt. Nastera (fie ca este naturala sau prin cezariana) este un stres major pentru nou-nascut, dar asta nu este tot.

Iata prin ce transformari speciale trece nou-nascutul, in prima saptamana de viata, ca parte a procesului de adaptare la viata extrauterina. Adapatare la viata extrauterina este un proces major, complex, fiziologic, necesar si normal, dar acesta poate sa aiba momente care sa le ingrijoreze pe mame, mai ales daca sunt la primul copil.

►Citeste si Viaţa cu un nou născut. Trucuri ca să treci cu bine peste primele 30 de zile

Primul scaun. Meconiul, primul scaun al bebelusului inseamna eliminarea tuturor produselor inghitite si digerate de copil in cursul vietii intrauterine. In meconiu se afla si resturile proceselor de metabolizare realizate de ficatul fatului in timpul vietii intrauterine. Asa se explica de ce primul scaun (uneori si al doilea si al treilea ) o sa aiba un aspect cu totul special, fiind negru verzui, cu o consistenta pastoasa si lipicioasa si un miros specific. Meconiul trebuie eliminat de copil in primele 24-48 de ore dupa nastere si daca acesta nu apare poate indica posibile malformatii ale tubului digestiv.

Prima mictiune. Copilul vine pe lume cu vezica urinara goala pentru ca o parte din urina acumulata in viata intrauterina este eliminata inainte ca micutul sa treaca prin canalul de nastere sau in cursul trecerii acestuia prin canalul de nastere. Copilul nascut naturala o sa aiba prima lui mictiune undeva in primele 24 de ore dupa nastere, in timp ce copiii care vin pe lume prin cezariana vor face pentru prima data pipi ceva mai repede, in primele 3-5 ore dupa nastere.  

►Citeste si Beneficiile vernixului pentru nou-nascut

Scaderea in greutate. Acesta este un fenomen fiziologic, normal prin care trec toti nou nascutii. In medie un copil pierde in primele trei zile dupa nastere circa 7-10% din greutatea pe care o avea imediat dupa nastere. Prematurii slabesc mai mult decat cei veniti la termen, dar recupereaza mai repede. Un copil normal atinge greutatea avuta la nastere in circa 7 zile de la nastere. Acesta este unul din indicatorii care arata ca un copil asimileaza si procesul de crestere este normal.

Icterul fiziologic. Icterul fiziologic poate aparea la 48 de ore de la nastere la nou nascutul la termen si la 36 de ore de la nastere la prematur. Circa 80% dintre bebelusii nascuti la termen si 50% dintre prematuri fac icter fiziologic. Icterul fizologic este mai grav la copilul prematur si este un indicator al imaturitatii hepatice a copilului. In sangele copilului intra un numar mare de reziduri rezultate din procesul de descopunere al hematiilor fetale. Procesul incepe in luna a opta de sarcina si se termina in prima luna dupa nastere, cu un moment de varf imediat dupa nastere. Copilul se coloreaza in galben, dar fara nici un fel de afectare a ficatului sau cailor biliare. Exista o crestere a concentratiei de bilirubina (produsul rezultat prin descompunerea hematiilor), dar aceasta nu-l pune in pericol. Icterul fiziologic dispare in 7-10 zile la nou-nascutul la termen si in 21 de zile la prematuri.

Diareea fiziologica. Acesta este un fenomen care o poate speria teribil pe mama. In primele 7-15 zile de viata copilul poate avea si 10 scaune pe zi, dintre care cele mai multe sunt aproape lichide. Fenomenul este numit diareea fiziologica dupa masa a nou-nascutului si este un fenomen normal. Diareea fiziologica apare doar in cazul copiilor alaptati la san, foarte rar in cazul celor alimentati artificial. Este dovada imaturitatii tubului digestiv al bebelusului. Dar daca micutul doarme linistit, daca suge si creste in greutate diareea fiziologica nu trebuie sa sperie sau sa ingrijoreze pe nimeni si nici nu trebuie tratata, iar copilul trebuie alaptat la cerere. Copilul alaptat la san poate avea un scaun dupa fiecare masa pana la varsta de 6-7 luni, ceea ce este normal. Indicatorul de evaluare nu este numarul scaunelor bebelusului, ci aspectul acestora, starea generala a copilui si ritmul de crestere in greutate.  

Respiratia suieratoare. Odata ce bebe a adormit sa nu te mire respirata suieratoare a acestuia. Desi poti crede ca este racit, zgomotele pe care le scoate bebe in timpul somnului sunt normale si sunt facute de fluxul de aer care circula printr-un sistem extrem de fin al tractelor respiratorii superioare. Mamele se pot speria si de ritmul respiratiilor. Copilul respira sacadat, cu pauze sau, uneori, la intervale regulate. In plus bebelusi respira mai ales prin musculatura abdominala ceea ce privit din afara poate sa fie spectaculos.

Sursa: babycenter.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!