Sari la conținut

Dezvoltarea bebelușului de la 4 la 12 luni. Cum poți ajuta

De la a-și ține căpușorul singur, la a lua obiecte în mânuță și poate chiar la a face primii pași, călătoria unui bebeluș de la naștere până la prima aniversare este plină de împliniri.

Iar tu, ca toate proaspetele mămici, deși te bucuri de fiecare mic progres mai ceva decât te bucurau notele bune din școală, nu poți să nu recunoști că arunci o privire și în stânga și în dreapta, să vezi dacă micuțul tău este suficient dezvoltat pentru vârsta lui.

Într-adevăr, fiecare etapă de dezvoltare are anumite caracteristici, însă este important de reținut că nu toți copiii se dezvoltă în acelați ritm și, mai mult, performanțele din acest prim an nu vor avea absolut nicio legătură cu rezultatele școlare de mai târziu.

Dezvoltarea copilului de la 4 la 8 luni

De acum, majoritatea copiilor încep să își coordoneze ochii cu mânuțele. Învață să ia și să ofere obiecte, precum și să țină în mână păturica, explică Dr. Brower, pentru Mother and Baby. Mai mult, poate fixa obiecte și oameni cu privirea.

După patru luni, bebelușul își poate ține singur capul, se poate roti de pe o parte pe cealaltă și chiar își poate ridica umerii și capul, dacă este pus pe burtică. Cât privește vorbitul.... deja începe să bolborosească.

► Citește și 4 exerciţii utile pentru dezvoltarea musculaturii bebeluşului

Mai mult, micuțul începe să fie încântat de noile abilități motorii. Va trece cu fascinație obiectele dintr-o mânuță în cealaltă.

Cum îl poți ajuta să se dezvolte mai ușor, în această perioadă

Dacă este un pic încet în a se roti de o parte pe cealaltă, încearcă să îl pui mai mult pe burtică, atunci când este treaz. În acest mod, își va întări mușchii spatelui și ai umerilor.

Oferă-i jucării curate și potrivite vârstei lui, pentru ca va fi fascinat să le exploreze. La această vârstă, copilul este fascinat de cărți, jucării, linguri și tot felul de obiecte diverse, din punctul de vedere al culorii și al texturii, explică Dr. Tedd, pentru Mother and Baby.

Dezvoltarea copilului de la 8 la 12 luni

În această etapă, copilul dezvoltarea importanța celor trei degete: mare, arător și mijlociu. Învață să prindă obiecte. Tot în această perioadă, învață să spună pa-pa, mama sau tata și să se folosească de mâini chiar și pentru a se spijini. Unii copii învață, tot în această etapă, să meargă de-a bușilea sau chiar încearcă să facă primii pași.

Tot la această vârstă, se va uita cu fascinație la cărți, explică Dr Brewer. Și va începe să se hrănească singur.

Piciorușele îi devin tot mai puternice, iar mușchii abdominali, ai umerilor, ai mânuțelor și ai gâtului se întăresc vizibil, pentru că se va rostogoli, târâ merge de-a bușilea sau chiar încerca să stea în picioare.

Cum îl poți ajuta să se dezvolte mai ușor, în această perioadă

Lăsându-l să practice autodiversificarea, vorbind și jucându-te tot mai des cu el.

►Citește și Etape de dezvoltare ale bebeluşului. Schimbările care te emoţionează şi despre care medicul nu te va întreba niciodată

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!