Sari la conținut

Diversificarea bebelușului: Ce se poate întâmpla, dacă îi dai copilului alimente solide în loc de piureuri?

Înțărcarea condusă de bebeluși este o abordare care încurajează introducerea alimentelor solide la bebeluși, lăsându-i să se hrănească singuri, începând cu vârsta de 6 luni. În loc să îi oferi bebelușului piureuri, îi oferi o versiune sigură a mesei de familie, pe care o pot lua și mânca în ritmul lui. Această abordare oferă o varietate de beneficii, cum ar fi încurajarea comportamentelor alimentare mai sănătoase și dezvoltarea abilităților motorii fine. În plus, această modalitate de hrănire poate fi mai plăcută atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți.

Această metodă îi poate proteja pe cei mici împotriva creșterii în greutate, mai târziu în viață

Cu această abordare, bebelușii sunt mult mai implicați în procesul de alimentație, pot apuca mâncarea și o pot aduce la gură în ritmul lor. În acest fel, au mai multă libertate de a nu mai mânca atunci când sunt sătui, scăzând astfel riscul de supraalimentare.

► Citește și: 8 lucruri la care să te aștepți, în momentul în care începi diversificarea bebelușului

Potrivit unui studiu, 11% dintre bebelușii care au fost hrăniți cu lingura au fost clasificați ca obezi, comparativ cu 1% din grupul care au fost hrăniți folosind abordarea înțărcării conduse de bebeluși.

Poate reduce șansa ca bebelușul să fie pretențios la mâncare


Prin metoda înțărcării conduse de bebeluși, micuților le sunt prezentate mai multe texturi și gusturi. Acest lucru poate duce la acceptarea a unei varietăți mai mari de alimente, arome și texturi.

Poate ajuta bebelușii să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase


Deoarece bebelușii au mai multă libertate de a alege cât de mult vor să mănânce, abordarea înțărcării conduse de bebeluși ar putea încuraja copilul să devină mai sănătos în comparație cu bebelușii care au fost hrăniți cu lingura.

Potrivit unor cercetări, micuții cu vârsta cuprinsă între 18-24 de luni care au fost înțărcați folosind o metoda înțărcării conduse de bebeluși au fost mai conștienți de starea lor de foame și mai capabili să detecteze starea de sațietate. Ca rezultat, acest lucru poate ajuta la dezvoltarea unor bune obiceiuri alimentare bazate mai degrabă pe foame decât pe stimuli externi.

Îi ajută pe bebeluși să-și dezvolte abilitățile motorii fine


Această abordare le permite bebelușilor să exerseze ridicarea bucăților de mâncare folosind degetul mare și arătător și să practice coordonarea mână-ochi, ceea ce îi poate ajuta să-și dezvolte abilitățile motorii fine. De asemenea, bebelușii care se hrănesc singuri cu alimente solide pot învăța cum să înghită și să mestece mai repede decât bebelușii hrăniți cu lingura.

► Citește și: Piureurile și alimentele în formă de bastonașe sau degețele (Finger Food): care este cea mai bună variantă pentru a hrăni bebelușul?

Siguranța copilului în ceea ce privește metoda înțărcării conduse de bebeluș
 

  • Asigură-te că bebelușul tău stă drept și cu fața către tine, în timp ce mănâncă
  • Nu lăsa copilul singur când mănâncă
  • Permite-i copilului să apuce mâncarea și să o ducă la gură singur și în ritmul său, astfel încât să aibă controlul asupra cantității de alimente pe care o consumă
  • Alimentele trebuie tăiate într-o formă lungă, astfel încât copilul să le poată ridica și ține cu ușurință în mână
  • Evită alimentele care sunt excesiv de lipicioase, au o formă rotundă sau se pot rupe cu ușurință în firimituri.
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!