Sari la conținut

Eruptia dintilor de lapte

Eruptia dintilor de lapte este un proces normal in dezvoltarea copilului. Eruptia dintilor de lapte poate sa fie insotita de lipsa poftei de mancare, febra, agitatie, insomnie sau tulburari de tranzit intestinal.

La marea majoritate a sugarilor primul dinte apare in jurul varstei de sase luni. Este insa normal daca dintele apare mai devreme sau mai tarziu intre 4 si 7 luni. Primul dintre care apare este de celemai multe ori un incisiv inferior.

Este acceptabil ca primul dintre sa erupa ceva mai devreme (3 luni) sau mai tarziu (pana la 1 an). Trebuie precizat ca prematurii vor avea eruptia dentitiei de lapte ceva mai tarziu, dar nu este neaparat obligatoriu. Pentru copiii nascuti la termen, insa, e bine sa ne orientam dupa aceste intervale. Dintii care erup prea devreme sau prea tarziu pot fi semnul unor boli. De aceea e recomandabil sa cereti sfatul unui medic daca copilului ii cresc primii dinti de la 1-2 luni sau, din contra, copilul are deja 11-12 luni si dintii nu au erupt inca.

Cum ingrijesti dintii de lapte

Regula spune ca pana la 3 ani copilul are trebui sa aiba intregul set de 20 de dinti de lapte.

Trucuri utile pentru dintii copiilor

Ordinea aparitiei dintilor de lapte este:

  •  incisivii mediani inferiori, in jurul varstei de 5 - 8luni
  •  incisivii mediani superiori, in jurul varstei de 8 - 10 luni
  •  incisivii laterali, cate unul in fiecare parte sus si jos la 10-12 luni
  •  molari primari, in jurul varstei de un an, in ambele parti sus si jos, aproape concomitent
  •  molari secundari, in jurul varstei de 2 ani
  •  completarea dentitiei, in jurul varstei de 3 ani

 


Ce probleme pot sa apara?

Chiar daca unii copii depasesc momentul eruptiei dentare fara nici un simptom, majoritatea vor avea una sau mai multe din urmatoarele manifestari:

  • umflarea si sensibilitea gingiei
  • salivatie abundenta
  • iritabilitate, agitatie
  • tulburari de somn
  • lipsa apetitului, mai ales pentru mancare solida.


Ingrijirea dintilor de lapte

Ce putem face?

  1.  Masajul gingiei cu degetul dupa spalarea in prealabil a mainilor amelioreaza discomfortul copilului. La inceput e posibil sa nu va lase sa-l masati dar, daca insistati putin, veti avea succes.
  2.  Inele speciale pentru gingii, batiste sau suzete racite in frigider (nu congelate). Puteti oferi copilului aceste obiecte, mestecatul lor il va ajuta.
  3.  Geluri anestezice pentru gingii (Calgel, Dentinox). Acestea se folosesc daca copilul pare sa sufere excesiv din cauza eruptiei dentare. Se aplica pe gingie o cantitate mica, in functie de recomandarile fiecarui tip de produs. E important a nu se depasi doza recomandata pentru ca anestezicul local  in cantitati excesive poate cauza probleme neurologice sau tulburari la inghitire.
  4.  Analgezice pentru calmarea durerilor sau febra. Acestea se vor administra in doze calculate conform varstei si greutatii copilului.
  5.  Alimentatia se va face cu mancare preponderent lichida, multi copii refuzand solidele din cauza durerii. Este important ca copilul sa fie bine hidratat. Alimentati-l cu ce vrea si accepta in cele cateva zile cat erup dintii si nu va ingrijorati daca nu mai doreste tot ce manca inainte. Isi va relua alimentatia diversificata la cateva zile dupa ce dintii au erupt.


Tulburarile in eruptia dentara pot fi legate de varsta de eruptie, de pozitia de eruptie si ordinea de eruptie.
 

  •  Eruptia prematura: dintele iese inainte de termenul normal, este incomplete format, mobil si cel mai frecvent se pierde
  •  Eruptia precoce: dintele erupe pe arcada normal format, dar mai devreme, iar factorii care pot determina aceasta eruptie precoce sunt reprezentati de boli febile, endocrine si sex
  •  Eruptia intarziata: dintele erupe pe arcada normal format, dar mai tarziu, iar factorii incriminati sunt carentele vitaminice, hipotiroidism, sindromuri genetice ca de exemplu sindromul Down, diverse obstacole in calea de eruptie a dintelui (cicatrici, fibromatoza gingivala ereditara). Pe langa cauzele generale eruptia intarziata poate avea si cauze locale: cum ar fi absente congenitale cel mai frecvent pentru incisivii laterali superiori sau premolarii 2 superiori si inferiori, inghesuirea dentara, relentia dintelui primar, dinte supranumerar.

Sursa: webmd.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!