Sari la conținut

Febra si masurarea temperaturii bebelusului

Nu exista mama care sa nu se sprie cand micutul are febra. In principiu febra pana la sase luni impune consult la medic, dupa sase luni poti trata singura episoadele de febra, dar nu mai mult de trei zile si numai daca nu trece de 38 de grade. Depinde foarte mult si de experienta mamei, si pentru copilul mai mic de sase luni si pentru cei peste sase luni. Lamurim toate detaliile si spunem totul despre febra copilului mic.

Febra este un mecanism de autoaparare al organismului, declansat de virusuri, microbi si bacterii. Copilul in jurul varstei de sase luni poate face febra si din caza procesului de cereste al dintilor, si din cazua unui stres determinat de absenta mamei, de intarcarea precoce sau ca reactie la unele alimente. Febra apare si dupa vaccinuri, caz in care nu este recomandata scaderea acesteia

Febra este un simptom, nu o bola, febra indica o posibila problema de sanatate, iar simpla tratare a febrei nu rezolva cauza care o produce.

Temperatura normala este sub 37 grade Celsius, iar o crestere peste aceasta valoare indica, cu certitudine, ca mecanismele de autoaparare au intrat in functiune. Pana la 38 de grade, temperatura nu trebuie scazuta neaparat, la copiii de peste sase luni. Desi parintii inteleg mai greu acest detaliu, febra ii face bine. Copiii trebuie hidratati foarte bine, nu trebuie infofoliti si trebuie tinuti sub supraveghere. Un antitermic seara este suficient si supravegherea copilului in timpul nopti, pentru ca temeperatura sa ramana sub 38 de grade. Situatia este valabila in cazul virozelor, la debut, dupa vaccin sau in perioada de crestere a dintilor si poate fi aplicata cel mult 48 de ore, dupa care interventia medicului este necesara, daca febra nu scade.

Valori de temperatura de pana la 38 de grade, care persista trei-patru zile, nu reprezinta un motiv de ingrijorare, si de regula, dupa acest interval febra trece, impreuna cu motivele care au determinat-o – cel mai probabil o infectie virala. Exista insa simptome pe care nu trebuie sa le ignori.

 

Febra mare

Nici febra peste 38 de grade nu este un motiv de panica. Cea mai buna solutie este sa ii oferi cat de multe lichide copilului si sa-i dai o doza de antitermic. Micutii reactioneaza promt la masurile externe de reducere a temperaturii. Sterge-i manutele si picioarele cu un servet ud, la fel si fruntea. Nu folosi aceasta metoda pe spatele micutului, sau pe piept. Daca febra creste brusc, dusul cu apa la 34-36 de grade este o masura mai mult decat eficienta. Reactia copiilor este extrem de rapida.
 

 

Doar febra peste 40 de grade care nu cedeaza la manevrele obisnuite sau care revine cu rapiditate este un semn ca se intampla ceva grav, iar copilul trebuie vazut urgent de medic. Oricum, pana la interventia medicului parintele trebuie sa stie ca trebuie sa reduca valoarea temperaturii, prin mijloacele pe care le are la indemana, antitermice, comprese reci, si sa-si hidrateze foarte bine puiul.

Si varsta este un element care trebuie sa faca diferenta, in felul in care reactionezi. Pana la sase luni, simptomele sunt semnul unor probleme serioase, iar interventia medicului este absolut necesara. Copiul mic, se deshidrateaza foarte usor, iar starea lui se poate agrava rapid pe fondul temperaturii ridicate, asa ca dupa ce stabilizezi febra il duci la medic.

 

Hidratarea

Copilul care are febra trebuie foarte bine hidratat. De ce? Din doua motive principale. Primul este acela ca din cauza tempetaturii, transpiratia se accentueaza, deci copilul pierde lichide, care trebuiesc inlocuite prin aport hidric. Al doilea motiv este acela ca lichidele sunt esentiale pentru cresterea eficientei sistemului limfatic, care pune in circulatie globulele albe, intrumentele naturale ale organismului de lupta impotriva agentului patogen care a determinat cresterea de temperatura (virusi, microbi, bacterii). Cu alte cuvinte, mai multe lichide inseamna un numar mai mare de celule albe mobilizate in organism.

Ce lichide administram copilului febril

Trebuie avuta mare atentie in cazurile in care febra este asociata cu varsaturi, pentru ca se creaza un cerc vicios extrem de grav. In acest caz copilul trebuie vazut urgent de medic pentru ca se deshidrateaza rapid, iar febra este greu de tinut sub control. Pana la interventia medicului se recomanda administrarea pe alte cai decat cele orale (supozitoare), a unui antitermic, iar copilului i se vor da cantitati foarte mici de apa, respectiv cate o lingurita, la interval de cinci minute. Se poate da copilului si o solutie de apa si electroliti, preparata din prafuri de hidratare, care se gasesc in farmacii si care nu trebuie sa lipseasca din dulapul cu medicamente, in casa unde exista un copil, indiferent de varsta acestuia.

Daca copilul nu are decat febra ii poti da sa bea: apa plata, un ceai de plante slab, neindulcit. Recomandate sunt cele de macese – usor acrisor si placut la gust, sau cel de menta, racoritor. Micutul poate bea si sucul de la compotul de mere, sau o limonada, putin indulcite. Daca accepta ii poti oferi si suc proaspat de portocale, doar daca este facut pe loc, in casa, si nici un caz sucuri acidulate sau puternic indulcite.

Uneori copiii febrili beau cu foarte multa placere apa minerala carbocazoasa – si ii poti tenta cu aceasta varianta, dar ai grija sa scoti cat mai mult din adaosul de gaz (agitand energic, de cateva ori, sticla cu apa, cu dopul pus).  Copilul care suge va avea sanul mamei la discretie in cursul episoadelor de febra, indiferent care este cauza acestora. Este cel mai bun leac. Mama trebuie sa se hidrateze bine, pentru a sustine nevoie de lichide a copilului.

 

Cat timp este normala febra?

Medicii sustin ca, in cazul copiilor, febra este de cele mai mult ori consecinta unei infectii virale. In aceste conditii, febra poate persista patru-cinci zile, cu momente de bine si pusee febrile de pana la 39-40 de grade.
 

 

Nu se intervine cu antibiotic, decat dupa a patra, a cincea zi de febra si numai la sfatul medicului. In cazul infectiilor virale, antitermicele, hidratatrea, un aport crescut de vitamine si o alimentatie lejera, sunt masuri suficiente. Doar daca febra nu cedeaza, daca apar simptome asociate, cum ar fi tusea, sunt necesare antibiotice.

 

Decalogul febrei

1.    Nu te speria. Infectiile virale nu pot fi evitate, dar sunt departe de a fi cu adevarat probleme serioase de sanatate;
2.    Daca micutul merge in colectivitati (cresa, gradinita), opreste-l acasa. In perioada in care face febra nu-l scoate afara – poate imbolnavi alti copii, sau suferinta lui se poate agrava;
3.    Micul bolnav trebuie rasfatat si alintat, asa ca in masura in care poti, stai cu el. Copilul se simte in siguranta daca macar unul din parinti este langa el, cand nu se simte bine;
4.    Monitorizeaza febra – termomentul trebuie sa fie aliatul tau. Inventeaza un joc si masoara-i temperatura de cinci, sase ori pe zi. Noteaza ora si valoarea acesteia. Vei sti exact cum evolueaza, iar aceste informatii sunt foarte utile medicului.
5.    Hidrateaza-l. Nu te speria daca refuza sa manance, este aproape normal, dar determina-l sa bea lichide.
6.    Masoara ce cantitate de lichide a baut.
7.    Inventeaza jocuri care nu presupun efort, si jucati-va impreuna, in varful patului.
8.    Mentine o temeperatura confortabila in camera in care sta micutul cu febra. Aeriseste periodic.
9.    Ai grija ca aerul sa fie umed.
10.    Nu il lasa sa se uite la televizor decat, poate pentru al convinge sa faca ceva ce nu vrea. Televizorul il oboseste.
11.    Lasa-l sa doarma. Nu trebuie sa-si respecte programul unei zile „sanatoase”. Lasa-l sa doarma cat vrea, dar controleaza-i constat temperatura.
12.    Bazeaza-te pe instinct: mamele au un simt in plus cand este vorba despre copilul lor. Apeleaza la medic in primul moment in care crezi ca este ceva in neregula, cu micutul tau, ceva care iti poate scapa de sub-control. Mai bine o alarma falsa, decat o problema majora lasata nerezolvata!

 

Citeste si

Gripa, infectie bacteriana sau raceala?

Tipuri termometre pentru masurarea temperaturii bebelusilor

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!