Sari la conținut

Hidrocefalia congenitala tratament

Tratament

Tratamentul pentru hidrocefalia congenitala urmareste scaderea cantitatii de lichid cefalo-rahidian din creier ducand la reducerea presiunii intracraniene. Cu cat tratamentul este inceput mai devreme cu atat creste sansa de a preveni suferinta cerebrala, deoarece copii cu hidrocefalie sunt predispusi riscului de a dezvolta dezabilitati, precum tulburari vizuale si de memorie. Totusi, daca afectiunea este descoperita si tratata rapid acesti copii vor duce o viata absolut normala. Efectele pe temen lung ale hidrocefaliei congenitale depind de cauza, severitatea bolii si raspunsul la tratament.


Tratament initial

Imediat ce un nou-nascut este diagnosticat cu hidrocefalie, acestuia i se va plasa chirurgical, la nivelul creierului, in primele 48 de ore, un sunt ce va facilita drenajul lichidului cefalo-rahidian aflat in exces. In general suntul incepe la nivelul ventriculilor cerebrali, trece pe sub pielea scalpului, pe dupa ureche, coboara de-a lungul gatului si se termina, de obicei, la nivelul abdomenului unde lichidul in exces se absoarbe. Indepartarea fluidului in exces scade presiunea intracraniana, ducand la prevenirea sau minimalizarea leziunilor cerebrale.
Uneori se impun masuri de urgenta pentru scaderea tensiunii intracerebrale, inaintea implantarii suntului. Aceste masuri includ:

- acetazolamida sau furosemidul pentru incetinirea productiei de lichid cefalo-rahidian. Siguranta administrarii acestor medicamente este discutabila
- punctie lombara pentru drenajul lichidului cefalo-rahidian
- drenajul lichidului cefalo-rahidian direct de la nivelul creierului, lichid ce va fi stocat intr-o punga situata la exterior. Aceasta procedura este rar folosita.

In cazul hidrocefaliei necomunicante (cauzata de o obstructie) in locul implantarii suntului se practica o interventie chirurgicala denumita ventriculostomie endoscopica. In aceasta procedura se practica un mic orificiu la nivelul ventricului cerebral trei permitand lichidului cefalo-rahidian sa circule liber. Ventriculostomia endoscopica poate fi folosita ca tratament de intretinere pentru a preveni introducerea suntului, dar este contraindicat ca tratament initial la sugari. De asemeni, tratamentul prin ventriculostomie poate esua, fiind astfel nevoie de introducerea suntului. Din acest motiv acesta nu este un tratament de rutina al hidrocefaliei.


Tratament de intretinere

Tratamentul de intretinere al hidrocefaliei este reprezentat, de obicei, printr-un sunt necesitand supraveghere atenta de catre medicii specialisti ca neurologi, neurochirurgi, medici de familie, pediatrii. In timpul examinarilor periodice medicul va masura perimetrul cranian al copilului, va evalua starea suntului si dezvoltarea neurologica. De asemenea este posibil ca medicul sa indice computer tomografii sau rezonanta magnetica nucleara periodice pentru a se asigura ca drenajul lichidului cefalo-rahidian se face corect. Parintii trebuie sa fie atenti la semnele de infectie sau de obstructie a suntului, deoarece acumularea in exces a lichidului duce la leziuni cerebrale severe si permanente.

- aproximativ 40% dintre sunturi vor esua in primii 2 ani. Proasta functionare a acestora duce la acumularea in exces a lichidului cefalorahidian si aparitia simptomelor ca iritabilitate, somnolenta, scaderea apetitului, varsaturi frecvente, tulburari de vedere si tipat cerebral. Dupa prima copilarie se pot observa si alte simptome ca dureri ale gatului, tulburari comportamentale sau confuzie, probleme motorii, crampe sau incontinenta urinara
- daca suntul se infecteaza apar aceleasi simptome la care se adauga febra. Sansele ca suntul sa se infecteze sunt de 3% pana la 15% si apar, de obicei, in primele 3 luni de la implantare
- cauza proastei functionari sau a infectiei suntului trebuie determinata pentru a putea fi remediata. De exemplu, o punctie lombara poate confirma prezenta infectiei si decela bacteria implicata, permitand medicului sa prescrie cel mai eficient antibiotic.

Pentru hidrocefalia congenitala necomunicanta (obstructiva) se practica, de obicei, ventriculostomia endoscopica. La sugari aceasta procedura nu este indicata, dar poate fi efectuata mai tarziu. Pentru ventriculostomie se introduce printr-un mic orificiu un endoscop care va indeparta obstructia de la nivel ventricular lasand lichidul cefalorahidian sa circule liber si sa se absoarba fara implantarea unui sunt. A fost considerata o solutie definitiva pentru hidrocefalia congenitala necomunicanta, dar de-a lungul timpului s-a observat ca poate esua. De aceea, este vital de a monitoriza atent acesti pacienti pentru descoperirea precoce a hipertensiunii intracraniene.

In functie de tipul tratamentului, apartinatorii copilului trebuie sa fie atenti la orice semn de afectare cerebrala cum ar fi dificultati de invatare sau pierderea unor abilitati fizice sau mentale. Problemele sau dificultatile de invatare vor fi tratate in functie de specificul lor (dificultatea de a vorbi va fi tratata prin logopedie).
Medicul va sfatui parintii daca pacientul are nevoie de ingrijiri speciale sau unele restrictii privind modul de viata. Daca apar probleme date de suferinta cerebrala atunci parintii copilului vor fi indrumati catre cadre specializate.


Tratament in cazul agravarii bolii

Copii care au fost tratati precoce pentru hidrocefalie congenitala de obicei nu dezvolta leziuni cerebrale sau dezabilitati pe termen lung. Totusi, nu exista un tratament permanent pentru aceasta afectiune. Lichidul cefalo-rahidian se poate acumula la nivelul creierului ducand la aparitia simptomelor, cel mai frecvent prin infectarea sau proasta functionare a suntului

- aproximativ 40% dintre sunturi vor esua in primii 2 ani. Proasta functionare a acestora duce la acumularea in exces a lichidului cefalorahidian si aparitia simptomelor ca iritabilitate, somnolenta, scaderea apetitului, varsaturi frecvente, tulburari de vedere si tipat cerebral. Dupa prima copilarie se pot observa si alte simptome ca dureri ale gatului, tulburari comportamentale sau confuzie, probleme motorii, crampe sau incontinenta urinara
- daca suntul se infecteaza apara aceleasi simptome la care se adauga febra. Sansele ca suntul sa se infecteze sunt de 3% pana la 15% si apar, de obicei, in primele 3 luni de la implantare
- cauza proastei functionari sau a infectiei suntului trebuie determinata pentru a putea fi remediata. De exemplu, o punctie lombara poate confirma prezenta infectiei si decela bacteria implicata, permitand medicului sa prescrie cel mai eficient antibiotic.

De asemenea, lichidul cefalorahidian se poate acumula in exces la nivelul creierului si dupa o vetriculostomie nereusita. Daca acest lucru se intampla, atunci va fie nevoie fie de o alta ventriculostomie, fie de implantarea unui sunt.

Daca acumularea lichidului cefalorahidian reprezinta o urgenta, atunci acesta va fi drenat prin penetrare la nivelul scalpului si a craniului pana pacientul este suficient stabilizat pentru a rezista unei interventii chirurgicale.
Leziunile permanente ale creierului date de hidrocefalia congenitala necesita tratament tintit pe respectiva problema. De exemplu, daca apare retardul mental tratamentul se va axa pe mai multe chestiuni, precum dezvoltarea vorbirii si a abilitatilor motorii.

Medicul va sfatui parintii daca pacientul are nevoie de ingrijiri speciale sau unele restrictii privind modul de viata. De asemenea acestia vor fi invatati sa recunoasca intarzierile in dezvolatare sau alte simptome ale leziunilor cerebrale. Daca apar probleme date de suferinta cerebrala atunci parintii copilului vor fi indrumati catre cadre specializate.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!