Sari la conținut

Homeopatie pentru bebelusi

Sunt atat de firavi, incat ti-e si mila sa bagi medicamente in ei. Pe cand tratamentele homeopatice, facute sub supravegherea unui specialist, sunt o solutie foarte buna!

 

Homeopatia a luat tot mai mult teren in ultimii ani si in Romania. Nu numai ca lumea a auzit tot mai mult despre asta, dar avem si specialisti care pot prescrie si supraveghea tratamente homeopate – dat fiind ca aceste remedii nu pot fi luate dupa ureche (ceea ce multa lume face cu medicamentele alopate). In homeopatie, tratamentul este individualizat, trebuie sa se suprapuna foarte bine pe simptomele fizice, psihice si emotionale ale pacientului – nu doar pe simptomele afectiunii in legatura cu care s-a adresat specialistului. „Pacientul poate fi agitat sau linistit de felul lui, cu apetit mare sau mic, cu preferinta pentru alimente dulci sau sarate, pentru vreme calda sau rece, are un anume mod de raspuns la stres si asa mai departe; toate aceste amanunte vor dicta alegerea remediului corect”, explica doamna doctor Monica Spinu, medic specialist medicina de familie si competente in Homeopatie.

Am fost tare incantata sa aflu ca si gravidele, lauzele, femeile care alapteaza sau bebelusii se pot bucura de beneficiile acestor tratamente. Asa ca mi-am propus sa usurez un pic zilele proaspetelor mamici si sa aflu cum se pot trata homeopat trei dintre cele mai stringente probleme ale bebelusilor.

 

Sursa foto: beautyhealthtips.in

Eritemul de scutec

Roseata si congestia zonei genitale a copilului care poarta scutec de panza sau de unica folosinta poate avea mai multe cauze:

  • reactie chimica intre urina si materiile fecale, cu productie de saruri amoniacale care determina iritatia pielii atunci cand scutecele raman neschimbate o perioada mai lunga de timp (pentru copiii cu piele sensibila, chiar cateva ore inseamna prea mult);
  • substante chimice iritante in scaun (ca urmare a consumului de alimente cu E-uri sau conservanti chimici, precum conservele pentru copii sau alte alimente);
  • reziduuri de sapunuri sau detergenti (in special sapunuri biologice) care raman pe scutece sau pe pielea copilului;
  • perioada de dentitie;
  • diferite infectii ale copilului (respiratorii, urinare, digestive sau altele).

    Dupa fiecare spalare cu atentie a zonei genitale, aceasta trebuie uscata cu mare atentie si, de cate ori este posibil, copilul trebuie lasat fara scutec. De asemenea, da-i o pauza de la sucurile de fructe, care acidifica urina, ceea ce duce la accentuarea arsurilor si durerilor din zona eritemului. In schimb, da-i cat mai multa apa.

Remediile homeopate cel mai frecvent folosite pentru eritemul de scutec sunt:

Staphysagria CH7 sau CH9, 3 granule de 2-3 ori pe zi, 2-3 saptamani, pentru o eruptie usoara sau medie la un copil sensibil.

Croton tiglium CH7 sau CH9, 3 granule de 2-3 ori pe zi, 2-3 saptamani, pentru o eruptie intensa, cu elemente veziculare, cruste si ulceratii, cu durere si mancarime locala intensa.

Medorrhinum CH15, 3 granule de 1-2 ori pe saptamana, 3-4 saptamani la copii cu tendinta de eritem recidivant, care nu cedeaza la masurile obisnuite de igiena si dieta.


Pot fi utilizate si alte remedii, in functie de constitutia copilului, dar cele enumerate mai sus sunt mai frecvent utilizate in practica. In paralel, combinatia dintre Extractul gemoterapic din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1 (dimineata si pranz) si Extractul gemoterapic din muguri de Nuc - Juglans regia MG=D1 (seara), timp de 2-3 saptamani ajuta la diminuarea reactiei inflamatorii si la preventia recidivelor. Dozajul se face in functie de varsta, la recomandarea medicului.
Daca toate aceste masuri usoare, care pot fi urmate la domiciliu, nu duc la rezultate favorabile si starea copilului se degradeaza, iar leziunea locala ramane la fel de urata, atunci se recomanda consultul de specialitate la medicul pediatru sau homeopat (ideal la un pediatru cu competenta in homeopatie) pentru stabilirea remediilor corespunzatoare pentru fiecare copil in parte.

 

Sursa foto: babynature.co.za

Tractul lacrimal blocat

Tractul lacrimal este situat in coltul intern al fiecarei pleoape inferioare. Ochii sunt in permanenta „spalati” de fluxul lacrimilor, nu numai atunci cand copilul plange, iar tractul lacrimal dreneaza aceste lacrimi catre cavitatea nazala. La nou-nascuti si sugari, aceste tracturi lacrimale se pot bloca pentru ca sunt foarte mici ca dimensiuni sau pentru ca nu s-au dezvoltat inca in totalitate. Rezultatul este acela ca ochiul lacrimeaza in permanenta. Uneori secretiile devin galbui si lipicioase, o indicatie ca s-au supra-infectat. Un tract lacrimal blocat se va debloca de la sine sau dezvoltarea lui va avea loc pe masura ce copilul creste. Daca nu se produce acest lucru, se poate interveni chirurgical, la nevoie.

Principalul remediu homeopat pe care l-am putea utiliza pentru deblocarea tractului lacrimal se numeste Silicea CH5 sau CH7. Se administreaza astfel: 3 granule de trei ori pe zi, 2-3 saptamani. Facem pauza o saptamana si observam evolutia copilului. Daca este mai bine, dar tot mai apare lacrimarea necontrolata, repetam tratamentul.


Daca Silicea nu ajuta si lacrimarea continua si daca se suspecteaza existenta unui tract lacrimal incomplet dezvoltat (mai ales la un sugar nascut prematur sau cu o greutate mica la nastere), atunci remediul indicat este Baryta carbonica CH5 sau CH7, 3 granule de 2-3 ori pe zi, circa o luna de tratament.


Daca apare supra-infectarea si secretia lacrimala devine galbuie, atunci principalul remediu homeopatic indicat este Euphrasia CH7 sau CH9, 3 granule de 2-3 ori pe zi, 10-14 zile. Peste 90% dintre cazuri pot fi rezolvate cu ajutorul remediilor homeopate.


In afara tratamentului homeopatic, mama va trebui sa maseze usor coltul dinspre nas al ochiului sau ochilor (in situatia in care sunt afectati ambii) la fiecare 2-3 ore, iar aceasta manevra usoara poate debloca tractul lacrimal. Daca tratamentul homeopatic sau masajele nu au ajutat si daca lacrimarea persista la un copil de un an de zile, atunci exista o interventie chirurgicala minora, care va rezolva definitiv problema.

 

Sursa foto: portsmouthchildrensdentist.com

Aparitia dintilor

Eruptia dintilor temporari incepe in jurul varstei de sase luni si se termina la doi ani si jumatate. Exista o serie de simptome care pot insoti eruptia dentara: agitatie, tulburari de somn, subfebrilitati sau chiar febra, greturi, varsaturi, lipsa poftei de mancare, sialoree (salivatie abundenta). Pentru aceste simptome suparatoare, mama poate administra copilului remedii homeopatice:

Chamomilla este remediul cel mai frecvent indicat in cazul manifestarilor care insotesc eruptia dentara. La un copil cu o durere intensa si o iritabilitate extrema trebuie sa ne gandim sa administram acest remediu. Exemplu de recomandare: Chamomilla 15 CH cate 1-3 granule de 3-4 ori pe zi.


Belladonna este indicata in cadrul manifestarilor febrile care insotesc eruptia dentara. Febra se declanseaza brusc, fata este rosie si calda iar picioarele sunt reci. Halucinatiile pot acompania febra. Exemplu de recomandare: Belladonna 9 CH, 1-3 granule la 2-3 ore, in functie de evolutia febrei. Daca avem si furie, iritabilitate, alternam cu Chamomilla.


Calcarea phosphorica este un remediu indicat in cazurile de intarziere a dentitiei, precum si in cazul simptomelor care acompaniaza aceasta perioada.

In caz de intarziere a dentitiei, putem folosi Silicea. Exemplu de recomandare: Silicea 15 CH o doza pe saptamana (trei granule), timp de doua luni.
 

Pe doamna dr. Monica Spinu, medic specialist medicina de familie si competente in Homeopatie, o poti gasi la numarul de telefon 0729 165 477, la adresa de e-mail: drmonicaspinu@yahoo.com sau la cabinetul sau din Cluj-Napoca.

 

Sursa foto articol: ckphu.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!