Sari la conținut

Importanța alimentației mamei, în timpul alăptării

Laptele matern este, fără îndoială, cea mai bună hrană pentru nou-născuți, în primele luni de viață. Dar mama? Ea are parte de cea mai bună hrană? Adesea, mamele ajung la naștere cu rezerve nutriționale epuizate sau cu deficiențe. De aceea, este necesar ca mămica să ofere o importanță sporită alimentației, în timpul alăptării.

Efectele alăptării asupra mamei

Beneficiile alăptării pentru bebeluș sunt bine cunoscute, însă, cu toate acestea, este important să știm și efectele alăptării asupra mamei. Unele beneficii ale alăptării pentru mame includ:

  • Recuperare post-partum mai ușoară
  • Scăderea sângerărilor uterine postpartum
  • Scăderea riscului de depresie postpartum
  • Scăderea în greutate
  • Scăderea riscului de cancer mamar sau ovarian
  • Risc redus la anumite boli, cum ar fi diabet de tip 2 sau artrita reumatoidă
  • Beneficii psihologice.

Importanța unei diete echilibrate a mamei, în timpul alăptării

Starea nutrițională a unei mame influențează sănătatea ei și a copilului ei, atât înainte de concepție, cât și în timpul sarcinii și alăptării. Cu toate acestea, cu excepția cazurilor de malnutriție extremă sau deficiențe semnificative, nutriția unei femei nu are de obicei un impact major asupra calității laptelui.

► Citește și: 6 alimente de evitat, în perioada alăptării

Totuși, nu trebuie să uităm că laptele matern este o sursă excelentă de nutriție. Acest lucru înseamnă, de cele mai multe ori, o pierdere semnificativă a acestor substanțe nutritive pentru mamă. În timpul alăptării, o femeie ar trebui să-și mărească aportul nutrițional. De exemplu, conținutul de grăsimi din lapte depinde de dieta mamei. Același lucru este valabil și pentru vitaminele solubile în apă și vitaminele A și D. Cu toate acestea, conținutul de carbohidrați, proteine sau unele minerale, precum calciu sau fier, nu depinde la fel de mult de dieta mamei.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca procentul de energie furnizat de grăsimi în dietă să fie mai mare de 20% din aportul total de energie. Acest lucru este pentru a asigura o bună absorbție a acizilor grași esențiali și a vitaminelor liposolubile.

Pe scurt, dieta mamei în timpul alăptării nu ar trebui să fie foarte diferită de cea a sarcinii. Deși recomandările calorice depind foarte mult de fiecare profesionist și nevoile sunt diferite pentru fiecare mamă, în general, o dietă cu o medie de 2700 Kcal pe zi este ideală.

► Citește și: Semințele de chia și alăptarea: beneficii și efecte secundare

Este necesar consumul de suplimente nutritive?

De regulă, nu este necesar să iei suplimente nutritive specifice în timpul alăptării. Cu toate acestea, mulți medici recomandă, de exemplu, ca mamele să ia în continuare iod, acid folic și vitamina B12 pe care le-au luat în timpul sarcinii.

În unele cazuri, este necesar să se administreze fier pentru a recupera ceea ce mămica ar fi putut pierde în timpul nașterii, pentru a completa rezervele corpului. Există, de asemenea, suplimente nutritive specifice pentru această perioadă de lactație, similare cu cele disponibile pentru sarcină.

► Citește și: Fapte uimitoare despre sânii mămicilor care alăptează

Nutriția mamei în timpul alăptării ar trebui să urmeze o dietă echilibrată. Cantitatea nu este la fel de importantă ca și calitatea.

Fiecare proaspătă mămică ar trebui să includă în dieta ei consumul de fructe și legume, produse lactate, carne și pește, grăsimi sănătoase și minimum 2 litri de apă pe zi.

► Citește și: 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre alăptare

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!