Sari la conținut

Ingrijirea ombilicului

Zona cordonului ombilical este o zona delicata la nou-nascut, care are nevoie de o ingrijire atenta, cel putin in primele saptamani de viata.

Cordonul ombilical ramas dupa nastere cade singur in circa doua saptamani si cu mici detalii nu are nevoie de o ingrijire speciala. Unii medici sustin ca zona trebuie ferita de contactul cu apa, dar altii sustin ca umezirea cordonului ombilical nu face nici un rau, cu conditia sa fie lasat sa se usuce complet, la aer, dupa fiecare spalare.

Este normal sa apara mici scurgeri sangerii sau sange uscat in zona ombilicului pana la vindecarea acestuia. Este anormal ca ombilicul sa sangereze intens, iar sangele proaspat sa fie vizibil. Cu toate acestea nu este o problema aceasta intamplandu-se daca cordonul a fost desprins prematur. Este necesara o ingrijire mult mai atenta in acest caz a plagii.

In general dureaza intre una si trei saptamani pana la desprinderea cordonului. Uneori poate sa dureze chiar si mai mult, dar daca zona ombilicala este curata, uscata si nu sunt semne de infectie, cordonul cade cand este momentul sa cada.

O data pe zi zona trebuie curatata cu alcool medicinal. Este cea mai buna si mai sigura solutie. Daca zona este umeda, lasa-l descoperit circa 30 de minute. Nu sunt necesare alte pomezi, solutii sau tratamente. Zona nu trebuie pansata.

Zona ombilicului trebuie lasata expusa la aer si ferita de umezeala. Singurele semne de ingrijorare sunt febra, inflamatia locala, inrosirea care pot indica o infectie.

Parintii trebuie sa stie ca dupa detasarea cordonului ombilical, buricul copilului va arata diferit de un ombilic matur, va fi roz in adancime si poate avea o forma deosebita. Acest lucru dureaza o vreme, pana cand se va vindeca complet, in profunzime.

Deasemenea, unii copii pot avea o umflatura mica deasupra ombilicului. Aceasta este o mica hernie si se poate datora imaturitatii muschilor abdominali. In majoritatea cazurilor ea dispare pe masura ce copilul creste, scrie babycenter.com.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!