Sari la conținut

Instinctul matern, un mit?

Abilitatea unui parinte de a identifica plansetul bebelusului sau este determinata de durata timpului petrecut alaturi de acel copil, nu de sexul parintilor, sau de relatia de rudenie intre adult si copil.

Aceasta este una din concluziile la care au ajuns cercetatorii din Franta. De aici pana la concluzia ca instinctul matern  este un mit nu a mai fost decat un pas. Savantii francezi afirma ca mamele si tatii sunt la fel de buni atunci cand trebuie sa identifice plansetul bebelusilor lor. Cercetatorii de la Universitatea din Saint-Etienne au descoperit ca abilitatea unui parinte de a identifica plansetele bebelusului sau este determinata de durata timpului petrecut alaturi de acesta, nu de sexul parintilor. Asa ca nu doar mamele stiu pur si simplu ce simte si ce nevoi are copilul mic, la fel de receptivi fiind si tatii. Mai mult se pare ca abilitatea de a identifica "problema" copilului o au si persoane care nu au nici o legatura de sange cu bebelusul, dar si bunicii.


Potrivit acestui studiu, savantii francezi, a caror echipa a fost coordonata de profesorul Nicolas Mathevon, au inregistrat plansetele a 29 bebelusi, ale caror varste erau cuprinse intre 58 de zile si 153 de zile.

Realizand acest studiu cercetatorii au mai stabilit ca factorul cultural si de educatie poate influenta capacitatea de integere a nevoilor bebeluslui si a plansului acestora de catre adultul care il ingrijeste.




Instinctul matern, util medicilor

Parintii au ascultat inregistrarile cu plansetele a cinci bebelusi, dintre care unul era al lor, si au fost rugati sa isi identifice copilul dupa acele plansete. Parintii au reusit sa isi identifice copilul cu o rata medie de succes de 90%. Mamele au avut dreptate in 98% din cazuri, iar tatii care petreceau mult timp alaturi de bebelusii lor au avut dreptate in 90% din cazuri. Concluzia este ca diferenta exista, dar este nesemnificativa.

S-a dovedit ca tatii care petreceau cu bebelusii lor mai putin de patru ore pe zi au reusit sa isi identifice copilul doar in 75% din cazuri. Pare putin, dar raportat la timpul scurt in care barbatii satateau cu copilului, rezultatul este exceptional.




Cum apare instinctul matern si patern

Autorii studiului au concluzinat ca ca cei care au dezvoltat conceptul de "instinct matern", nu au fost subiectivi, esential pentru dezvoltarea acestui instinct fiind factorul timp si gradul de implicare sufleteasca al adultului in legatura sa cu copilul si mult mai putin legatura de sange.

Noi ramanem conservatori si sustinem ca instinctul parintilor si al mamelor in general exista si se manifesta din plin din prima clipa de viata a copilului, poate chiar si din perioada intrauterina.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!