Sari la conținut

Invata de la mame despre primele alimente pentru copil

Vezi gGalerie foto

Mamele cu experienta sunt adevarate enciclopedii pe care merita sa le iei in seama. Daca micutii lor sunt sanatosi, sunt veseli, au crescut frumos, asculta-le si invata din experienta lor.

Alapteaza - acestea este cel mai des intalnit sfat al mamelor. "Este simplu, este sanatos si pentru tine si pentru copil, este comod, este ieftin, este sigur, este frumos, este placut, este cu totul si cu totul special", asa se poate rezuma pledoaria pentru alaptat pe care o fac mamele care si-au hranit natural copilul.

Citeste si:
Cu ce alimente incepem diversificarea la patru luni


Tot la capitolul avantaje si beneficii se pot trece si urmatoarele experiente personale:

"Am alaptat pana la doi ani, iar pana la sase luni jumatate copilul meu nu a mancat decat de la mine. Mai mult, pana la un an, cu tot cu diversificare, eu am ramas principala sursa de hrana. Are patru ani, nu a luat niciodata antibiotice, iar kilogramele acumulate in timpul sarcinii s-au topit pana cand fiul meu a facut doi ani", povesteste Iulia.

"Nu face gresala sa incepi diversificarea inainte de sase luni, daca alaptezi. Nu-i faci nici un bine copilului", spune Maria, mama unei fetite de trei ani, acum insarcinata cu al doilea copil.

Cereale sau galbenus?

In planul de diversificare medicii merg pe ideea de a oferi celui mic cereale. Cristina are trei copiii. E mama de profesie! Toti copilasii sunt minunati. Nu-s grasi, nu-s slabi, sunt plini de vitalitate, sunt sanatosi, sunt isteti. "Cu Mihnea, primul copil am mers pe cereale si a fost dezastru. A refuzat categoric. Atunci am facut cum mi-a spus bunica. I-am facut supa de legume - o telina mica, un dovlecel si un morcov. In supa asta am adaugat, bine fiert si strivit, galbenus de ou. Prima data un sfert, apoi jumatate, apoi si morcovul facut piure subtire in supa, si tot jumatate de galbenus, apoi, pe la sapte luni, un galbenus pe saptamana. Apoi dovlecelul si morcovul... si tot asa. Iar Mihnea a mancat cu mare placere. Tot cu supa a mancat si cerealele."

Piure de avocado sau suc de morcov?

Si una si alta. Avocado este unul din cele mai sanatoase si bune alimente pentru a se califica la locul de "primul aliment" in procesul de diversificare. Sarac in sodiu, plin de grasimi sanatoase, esentiale pentru dezvoltarea copilului, si nutrienti pretiosi, fructele de avocado contin mai mult potasiu decat marea majoritate a fructelor si legumelor. Fructele de avocado au un gust delicat si o consistenta buna, cremoasa care le face un aliment perfect pentru copii. Fructele de avocado aduc copiilor mai multa vitamina B1 B2, folacin, potasiu si magneziu, decat oricare alt fruct.

Scepticii se vor intreba cu ce au crescut generatii si generatii, cand despre avocado, nu se stia? Cu suc de morcov, suc de mere si ulei de peste, scrie nourishingourchildren.

Citeste si:
Ce mananca bebelusul


Le-am intrebat pe mamici cand au trecut pe lapte de vaca. Toate au raspuns ca dupa doi ani, treptat. "Lapte de vaca numai dupa doi ani. Branza de vaci si iaurt facut in casa de la un an", spune Iulia.
"De la doi ani, lapte, iaurt facut in casa de la sapte luni, branza de vaci tot atunci, cu piure de mere sau piure de avocado, dar si branza dulce de capra, si iaurt de capra de la un an jumatate. Iaurt de capra cu miere!", spune Maria.

      

Am intrebat mamele care a fost prima mancare pe care copilul alaptat a mancat-o cu placere.

Iata cateva raspunsuri:
- piure de dovlecei;
- cereale pentru bebelusi amestecate cu suc de portocala;
- piure de avocado cu cereale si putin suc de portocale, pana ce amestecul a devenit semilichid;
- iaurt facut in casa cu mere rase;
- supa limpede de legume cu galbenus fiert;
- piure de morcovi si suc de morcovi;

Tu ce sfaturi ai ascultat? Ce sfaturi ai de dat mai departe?

Foto: Cristiana Göbel Photography

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!