Sari la conținut

Lapte praf şi lapte formulă – Riscurile alimentaţiei mixte pentru bebeluşi

Din dorinţa de a se asigura că bebeluşul beneficiază de suficiente substanţe nutritive, mămicile îi hrănesc pe bebeluşi şi cu lapte natural şi cu lapte formulă, pe principiul mai bine să se sature, decât să nu fie de ajuns. Dar oare este sănătoasă această alegere? Oare nu există riscuri pentru bebeluş? Din păcate, da, alimentaţia mixtă nu este întocmai sănătoasă.

► Citeşte şi Lapte de mama sau lapte praf?

Iată care sunt riscurile alimentaţiei mixte pentru bebeluşi?

  • Suplimentarea cu lapte praf creşte riscul ca alăptarea naturală să fie întreruptă în primele 2 luni – Suplimentul de lapte praf interferează cu instalarea lactaţiei, conducând la sabotarea alăptării.
  • De cele mai multe ori, cantitatea de lapte praf este în exces - Hrănirea frecventă, peste porția obișnuită, mărește riscul de obezitate infantilă, fiind, de asemenea, un factor care accentuează riscul bolilor cardiace. Problema se datorează, printre altele, faptului că mămicile găsesc foarte multe informații despre cum se alăptează bebelușul și prea puține despre detaliile hrănirii bebelușului cu lapte formulă.Suplimentul de lapte praf poate afecta flora intestinală. Alăptarea exclusivă favorizează colonizarea intestinului cu o floră intestinală normală. Chiar şi cele mai mici cantităţi de lapte praf pot determina schimbări majore la nivelul florei intestinale.
  • Suplimentarea cu lapte praf poate sensibiliza bebeluşul în faţa unei potenţiale alergii la proteinele din laptele de vacă.
  • Suplimentarea cu lapte praf creşte riscul de dezvoltare a diabetului de tip 1 la bebeluşii susceptibili.
  • Suplimentarea cu lapte praf creşte frecvenţa colicilor.
  • Suplimentul de lapte praf creşte riscul de infecţii, alăptarea exclusivă fiind cea mai bună metodă de protecţie.

Nu spunem că laptele praf este neindicat copiilor mici, pentru că acesta uneori chiar salvează vieţi. Este nevoie ca acesta să fie oferit copilului după o informare corectă şi concretă. Cu toate acestea, dacă mămica are lapte, se recomandă alăptarea exclusivă măcar în primele şase luni!

Citeşte şi 8 trucuri pentru masa cu biberonul

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!