Sari la conținut

Locurile foarte sensibile ale bebelusului mic

Nou-nascutul are cateva locuri foarte sensibile, cel putin in prima luna de viata, locuri pe care mama trebuie sa le ingrijeasca cu foarte mare atentie.

Pielea foarte fina a bebeluslui trebuie curatata cu multa delicatete si numai cu produse special destinate copilului mici. Apa si uleiurile naturale sun baza ingrijirii pielii bebelusului. La bebelusul mic alergiile si iritatiile sunt foarte posibile din cauza deshidratarii sau rosaturilor produse de scutece si hanute. Alege numai hainute de bumbac si fibre naturale, cu textura moale. Taie etichetele si controleaza mereu dosul hainutelor sa nu aiba parti care l-ar putea irita sau necaji pe cel mic.

Ochii. Pana la 3-4 saptamani bebe nu are lacrimi si pana atunci ochii bebelusului nu se pot curata in mod natural. Pentru a impiedica aparitia conjunctivitelor, curata-i ochii in fiecare zi, la baita si dimineata, cu ser fiziologic sau cu apa fiarta si racita. De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca sensibilitatea la lumina se manifesta inca din primele zile de viata. pana la o luna poti picura ser fiziologic in ochii bebelusului. Foloseste o pipeta fara varf si pune una-doua picaturi de ser fiziologic in comisura interioara a ochiului (langa nas) in timp ce tii capul copilului usor inclinat astfel incat picaturile sa spele ochiul si sa curga pe la coada ochiului.  

Urechile. Niciodata nu folosi bete de urechi. Cerumul din urechi inca nu s-a format (apare dupa doua luni). Fereste-i urechile de apa, dar simpla intoarcere a capului de pe o parte pe alta poate elimina picaturile de apa din urechea bebelusului. Sterge-i urechile (doar partea externa) cu un colt moale al unei carpe de bumbac. Ai grija de pielea din spatele urechii. Sterge si usuca bine zona cu un prosop moale, prin tamponare.

Nasul. Nou-nascutii respira pe nas. Stranutul este modul bebelusului de a-si curata nasul. Nasul bebelusului poate fi curatat cu pompite de aspiratie. Nu folosi bete sau tampoane de vata infasurate pe bete de chibrit pentru a curata nasul copilului, niciodata. Pentru un bebe cu nas curat este important sa pastrezi o buna umiditate a aerului din incaperea in care sta acesta. De cele mai multe ori este suficient.

Buricul. Crusta ombilicului cade la 12-14 zile de la nastere, insa ingrijirea buricului trebuie sa continue pana la vindecarea completa. Ombilicul se poate infecta mai ales cand aceasta zona este mai tot timpul umeda; de aceea, trebuie sa o cureti cu atentie si sa ai grija sa o mentii mereu uscata. Tamponeaza apoi rana cu spirt sau cu iod.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!