Sari la conținut

Mihai Craiu, despre eczemele bebelușului și legătura cu vaccinurile

În contextul în care tot mai mulți bebeluși se confruntă cu eczeme pe corp sau pe față, aparent fără nicio cauză, medicul Mihai Craiu a oferit, pe Spitalul Virtual pentru Copii, câteva lămuriri cu privire la factorii declanșatori și la vina pe care o au sau nu vaccinurile asupra acestor probleme dermatologice.

Unul din cele mai frecvente motive de amânare a vaccinării și ulterior de dezvoltate a unor fobii privind actul imunizărilor din prima copilărie este eczema.
Părinții unor copii cu eczemă devin voci care susțin curentul antivaxx în România și de aiurea... Dar ignoră doua aspecte:
1. Că ei înșiși au alergii și au avut (unii) eczemă in copilărie și le-a trecut (eczema da, alergiile mai mult sau mai puțin).
2. Că anumite mutații genetice se moștenesc. Cum zice înțelepciunea populară "așchia nu sare departe de trunchi"...
Există din ce în ce mai multe dovezi că mecanismele declanșatoare ale eczemei (dar si ale wheezingului recurent și ale astmului) sunt influențate de gene. Adică apar rezultate anormale după expunerea la factori de mediu DOAR la acei care au o anumită mutație genetică. Cei care nu au mutația, nu vor face eczemă severă, chiar dacă sunt expuși la aceleași alergene.

Acest studiu britanic  a dovedit că mutații ale genei care codifică o proteină ce menține integritatea pielii, numită filagrină, vor produce apariția eczemei.
Peste 2000 de femei insărcinate și copiii acestora au fost incluși în studiu. A fost recoltat sânge din cordonul ombilical, la naștere, pentru a studia mutațiile filagrinei. Moștenite de la mamă, inainte de a veni în contact cu orice element din mediu...

Ce a fost descoperit? Că la 6 luni copiii cu mutații de filagrină aveau eczemă (si wheezing...) mult mai des decât cei fără mutații.
MESAJ DE LUAT ACASĂ - eczema apare ca urmare a unor modificări genetice transmise din familie. Este util să apelăm la un dermatolog pentru a stabili soluțiile corecte de menținere a hidratării pielii, de prevenire a crăpăturilor și a suprainfecției locale. Și nu trebuie să oprim vaccinarea copilului. Căci eczema va trece iar riscul de complicații grave al bolilor contagioase rămâne. Poate sta mărturie propriul meu copil (printre foarte mulți alții pe care i-am ingrijit pentru acuze similare).

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • micsa

    Hai mars. Lasati manipularea.

  • Ryan

    Multumim pentru eforturile de clarificare.
    Personal, ma bucur de copilasii mei nevaccinati care nu au avut parte de acest posibil efect advers al vaccinurilor.
    https://www.youtube.com/watch?v=tplYVTQm9Es

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!