Sari la conținut

Modeleaza personalitatea copilului

Nici un copil nu seamana cu altul si intr-o oarecare masura copilul nu seamana nici cu parintii lui. Personalitatea lui este unica si se manifesta din primele luni de viata. Iata care sunt principalele caracteristici ale personalitatii
 

Toti copiii sunt programati cu anumite trasaturi de personalitate. Aceasta il face sa planga sau sa rada mai des, sa suporte mai usor sau mai greu o schimbare. Aceasta este insa doar o parte a ecuatiei. Cealalta parte este legata de modul in care parintii stiu sa raspunda la inclinatiile sale, care trebuie intelese ca fiind unice. Ceea ce trebuie un parinte sa faca este nu sa incerce sa ii schimbe inclinatiile naturale, ci sa scoata ceea ce este mai bun din ele.

De exemplu un copil timid nu trebuie pus in fata situatiilor care sa accentueze aceasta trasatura. Nu-l impinge in bratele strainilor si incearca sa-l faci sa vrea sa mearga singur la ei. Regulile sunt: incet, cu rabdare si provocandu-l sa faca ceea ce vrei tu sa faca, din proprie initiativa. Trasaturile de personalitate innascute nu se schimba, dar se pot modela,  se pot adapta.

Parintii trebuie sa stie ca cel mai important factor care modeleaza personalitatea copilului sunt perceptiile parintilor si reactiile lor fata de manifestarile de personalitate ale copilului. Toate aceste trasturi de personalitate se manifesta instinctiv si se modeleaza prin contactul cu familia, cu partenerii de joaca si mai ales cu parintii.

 

De ce trebuie sa tii cont atunci cand incerci sa modelezi personalitatea copilului:

- nu exist trasatura de personalitate buna sau rea. Si in niciun caz copilul nu este din cauza ei bun sau rau. Acesta este un adevar care, uneori, ne este dificil sa il intelegem. Insa fiecare trasatura de personalitate vine la pachet cu propriile avantje si dezavantaje. De exemplu, un copil care este foarte sensibil si plange des, orice deranjandu-l, poate deveni mai tarziu, un copil empatic si mai capabil decat altii sa isi exprime dragostea.

- invata sa privesti partea pozitiva a lucrurilor. Nu ajuta niciodata sa spui despre copilul tau ca este incapatanat. Priveste cealalta parte a monedei si spune ca este hotarat. Sa stii ce vrei si sa urmaresti acest lucru este un foarte mare avantaj in viata. Este in regula, acum nu vrea sa manance ciorba, dar daca te uiti cu atentie asta nu este o pierdere asa de mare. O va manca mai tarziu, pentru ca asa vrea el! Rasufla adanc ca sa te calmezi si bucura-te, pentru ca se va descurca mai usor in viata.

- ceea ce acum iti provoaca greutati, in viitor poate sa fie un mare avantaj. Nu r fi nimanui util sa incerci sa schimbi personalitatea unui om. Insa este foarte important sa o intelegi si sa ajuti copilul sa o gestioneze astfel incat sa fie in propriul avantaj. Sa nu il faci sa se rusineze pentru ceea ce este. Si sa il iubesti asa cum este, nu in functie de preferintele tale personale. Daca accepti asta atunci modelarea devine posibila aratandu-i copilului moduri in care se poate exprima mai bine sau atragandu-i atentia asupra eventualelor pericole.

- trasaturile de personalitate nu apar pentru ca ai facut tu ceva gresit. Cand copilul este inca bebelus si incepe sa se contureze exact personalitatea sa adesea, ca parinte, ai impresia ca aceasta tie ti se datoreaza. Crezi ca daca ai un copil imbufnat mai tot timpul ii este rau sau tu ai esuat in rolul mama pentru ca nu zambeste non stop. Nu te invinovati, imbufnarea este ceea ce il face pe bebelus sa se simta comod, asa este personalitatea lui. Daca il agiti in permanenta ca sa ii schimbi starea naturala doar il deranjezi. Stai aproape, cu dragoste, si, cine stie, bebelusul tau imbufnat poate deveni un mare ganditor.

- si tu te modelezi in raport cu personlitatea copilului, la fel cum el se modeleaza raportat la personalitatea ta. Credem ca am lamurit ca nu exista trasaturi de personalitate care sunt in sine bune sau rele - conteaza ceea ce faci tu cu ele. Acum sa mergem mai departe si sa aratam ca lucrurile sunt si mai relative - ceea ce pentru un parinte este bun, un altul poate considera ingrozitor. Sa zicem ca tu ai o personalitate energica si iti place sa faci plimbri lungi. Daca vei avea un copil foarte activ vei considera asta minunat, in timp ce un parinte cu o personalitate mai statica, epuizat imediat, se va intreba daca nu are cumva ADHD, ca prea se agita copilul asta! Faptul ca te cunosti bine pe tine insati este un pas important in a-ti intelege mai bine copilul.
 

Tineti cont de faptul ca si voi sunteti oglinda copilului in aceeasi masura in care el este oglinda voastra. Iar relatia intre voi este ca un dans in care personalitatile voastre se impletesc si se modeleaza constant una pe alta.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!