Sari la conținut

Nu, mamele care se mândresc cu alăptarea nu vor să te învinovățească pentru că tu nu ai putut

Aproape toate mămicile care încep alăptarea se confruntă cu dificultăți, fie că este vorba despre blocarea canalelor, cantitatea redusă de lapte sau stresul care vine la pachet cu alăptarea, pentru unele dintre ele.

Sunt mame care se descurcă de minune cu alăptarea, alte mămici care nu. Asta nu înseamnă că unele dintre ele sunt mai puțin mame.

Uneori, proaspăta mamă se poate confrunta cu o cantitate redusă de lapte sau poate avea un bebeluș căruia îi este dificil să se hrănească cu lapte matern.

De asemenea, există și mame care simt că au eșuat în alăptare. Poate că nu au alăptat atât timp cât și-au planificat sau n-au alăptat deloc. Poate că a existat un motiv medical pentru care nu au putut să producă o cantitate mare de lapte sau poate că bebelușul nu a fost corect atașat la piept. Poate că erau prea copleșite de faptul că trebuiau să se întoarcă mai devreme la serviciu sau pur și simplu se simțeau epuizate pentru a mai continua alăptarea.

Există mame care au intrat în depresie atunci când alăptarea nu a funcționat. Acestea sunt mamele ale căror povești îți frâng inima. Ele trebuie să știe că alăptarea nu te face să pari o mamă mai bună sau mai puțin bună. Valoarea ta de mamă se păstrează indiferent de modalitatea prin care alegi să naști sau dacă îți alăptezi bebelușul sau nu.

► Citește și: Imi doresc încă un copil, dar gândul de a alăpta din nou îmi provoacă anxietate

La sfârșitul zilei, tot ce contează este să-ți tratezi copilul cu amabilitate și să faci tot posibilul să-i îndeplinești nevoile, iar acest lucru îl poți face indiferent dacă alăptezi sau nu.

Acum, atât de multe mămici își împărtășesc online poveștile despre maternitate și alăptare. Acest lucru este minunat. Trebuie să știi că există și mici capcane sau neadevăruri. Analizează puțin secțiunea de comentarii de la orice postare a unei mămici care își împărtășește experiența alăptării și vei vedea că sigur există cineva care are o problemă cu tot ceea ce mămica spune. Acea persoană se va simți atacată.

Am ajuns într-un punct în care mulți dintre noi se tem să spună sau să împărtășească ceva, mai ales când vine vorba despre succesul alăptării, iar asta nu e un lucru bun.

► Citește și: “Alăptarea a fost o luptă emoțională dureroasă”. De ce aleg unele femei să nu alăpteze

De exemplu, acum ceva timp, actrița și cântăreața Jessica Simpson a postat pe rețelele de socializare o imagine cu o sticlă de lapte foarte plină, gata de a fi devorată de către bebelușul ei. Ea a adăugat: “Vreau să liniștesc mamele care nu pot pompa atât de mult lapte, pentru că este un lucru normal. Fiecare mamă produce lapte matern atât cât este posibil.”

Mămicile care au lăsat comentarii la poza Jessicăi au spus că, văzând-o pe actriță împărtășindu-și propriul succes, le-a făcut să se simtă că ele nu sunt suficient de bune și că nu pot produce atât de mult lapte matern.

Există o durere reală pe care mamele o simt atunci când nu pot alăpta. Și este adevărat că alăptarea nu este cel mai important lucru din lume, atât timp cât bebelușul este fericit, sănătos și bine hrănit.

► Citește și: 7 moduri naturale de a produce mai mult lapte matern

Cu toate acestea, nu este responsabilitatea altei mame să se cenzureze, în ceea ce privește povestea ei de alăptare doar pentru că o altă mamă s-ar putea simți rănită. Poate că sună dur, dar fiecare dintre noi este responsabil pentru propriile sentimente și limite.

Și în ceea ce privește hrănirea bebelușului cu lapte matern sau formula, aceste două tipuri de lapte sunt diferite. Laptele matern este realizat din celule vii, adaptat la nevoile bebelușului. Laptele matern nu poate fi reprodus și oferă beneficii dovedite, pe care laptele formulă nu le are.

În schimb, nicio mamă nu ar trebui să se simtă rușinată, dacă își hrănește puiul cu lapte formulă.

O mamă care își împărtășește succesul în alăptare, merită acest moment, deoarece s-a străduit să-și hrănească bebelușul cu lapte matern și s-a chinuit să facă acest lucru posibil. Prin acest gest va motiva și alte mame să facă același lucru.

► Citește și: Fapte uimitoare despre sânii mămicilor care alăptează

Ca mame, ar trebui să înțelegem că participarea la succesul altcuiva nu ne va afecta propriul nostru succes.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Gabriela Badescu

    Prin simpla ta exprimare, citez: "O mamă care își împărtășește succesul în alăptare, merită acest moment, deoarece s-a străduit să-și hrănească bebelușul cu lapte matern și s-a chinuit să facă acest lucru posibil", pui in evidenta faptul ca "doar mamele care se straduiesc reusesc sa alapteze". Probabil ai nevoie sa iti "gadili" propriul ego, insa sa fii sigura de un aigur lucru: TOATE MAMELE CARE ISI IUBESC COPILUL DEPUN EFORTURI PENTRU A ALAPTA, UNELE MAI MULT, ALTELE MAI PUTIN (DIN DIVERSE MOTIVE DE SANATATE, STARE PSIHICA ETC.) Asa ca cele care alapteaza nu merita o statuie pentru actul lor "eroic". Este un lucru firesc ca o mama sa incerce macar sa alapteze bebelusul. Unele sunt mai putin norocoase, nu au suficient lapte, desi au un stil de viata sanatos, se pompeaza etc. Si sa stii ca mai multe eforturi depune o femeie care nu are suficient lapte, decat o alta femeie care are lactatie abundenta. Pentru ca este simplu cand vine de la sine, dar e al naibii de greu cand stai o ora sa scoti abia 20 ml....Articolul este usor partinitor, chiar daca se prezinta a fi unul fair-play. In plus, nu ajuta cu nimic mamele care se lupta cu depresia din cauza alaptarii compromise.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!