Sari la conținut

Placerea de a va juca impreuna

Joaca, cu corpul, joaca, cu cuvintele, joaca, cu obiecte simple, copiii adora asta! La aceasta varsta, ei sunt deschisi, curiosi asupra tot si pregatiti pentru toate experientele. La aceasta se adauga o a doua mare bucurie a copiilor joaca impreuna cu parintii.

Putine lucruri mai placute, mai sanatoase si mai practice pentru un copil decat sa se joace cu parintii sai.

Francoise Dolto, unul dintre cei mai mari specialisti in psihologia copilului si unul dintre cei care au revolutionat modul in care se abordeaza azi principiile de crestere si educare a copilului, scria in una din cartile sale, ca joaca copilului cu parintii este esentiala pentru dezvoltarea acestuia. Mai mult aceasta spune ca reprizele de joaca intre parinti si copil sunt cea mai simpla si mai naturala cale prin care poti stimula dezvoltarea increderii in propria lui persoana pentru copilul tau.

Joaca impreuna cu copilul inseamna momente de complicitate esentiale pentru dezvoltarea sa.

Daca in mod esential copilul creste cu dragostea parintilor, jocul cu parintii este cel care impinge inainte dezvoltarea acestuia. Si, foarte important, oricat ar parea de ciudat, copilul invata ideea de joaca si jocul de la parinti.

Evident ca jocul parintilor cu copilul trebuie adaptat la varsta acestuia.

Cu cei foarte mici poti genera un mic ritual, intr-un moment distinct al zilei, cand acesta este in cea mai buna forma, pentru a va juca impreuna cu el.

Aceste secvente ludice, trebuie sa fie scurte - de doar cateva minute, repetitive, clare, blande, fara nici un fel de urma de violenta, pentru ca pana la doua-trei luni copilul isi pierde puterea de concentrare si oboseste foarte repede. Nu fortati repetarea jocului si nici a momentului, din contra, aceste intalniri sunt puncte de reper cotidiene pe parcursul zilei celui mic.

Intre 1 si 2 ani, copilul descopera spatiul, obiectele, formele, culorile si pleaca in descoperirea spatiului. Jocul cu apa, jocul cu nisip sunt ideale. Ceea ce trebuie sa faca parintele este sa-i arate "cum", iar copilul o sa copieze si mai ales o sa "adapteze" jocul la regulile sale.

In jurul varstei de 2-3 ani, cand este perioada asa numitei dezvoltari a abilitatilor practice, copilul  trebuie sa experimenteze faramitarea, impaturirea pastei de modelat, mazgalirea cu culori si tot ceea ce se poate face cu micile lui manute. Fiecare gest repetitiv, fiecare noua competanta si abilitate descoperita de copil, prin joc inseamna dezvoltarea abilitatilor motorii.

Este varsta de aur  din acest punct de vedere. parintii nu trebuie sa uite ca, la aceasta varsta copilului ii place mai presus de orice sa va imite.

"Schimba jocurile, sugereaza-i indeamna-l dar, lasa-l sa decida el care este jocul lui", spune Francoise Dolto. "Nu-i spune niciodata ca felul in care se joaca nu este potrivit si nu incerca niciodata, tu ca parinte sa faci regulile jocului. I le poti sugera, si sa-l lasi sa le preia prin imitatie. Lasa-l sa-si dezvolte jocul lui, pentru ca asta este primul pas si prima cale prin care copilul descopera posibilitatile nelimitate ale imaginatiei lui si invata sa gandeasca si sa puna lucrurile in ordine logica".


Francoise Dolto mai spune ca jocurile trebuie adaptate varstei, parintele fiind cel care trebuie sa-l provoace pe copil sa se joace si sa-i sugereze moduri noi de joaca. "Jocul inseamna descoperire, experiente, stimulare activa, dezvoltarea logicii, cresterea abilitatilor de comunicare si motorii", spune Francoise Dolto

Mai spunem ca in jurul varstei de 2-3 ani copilul trebuie sa se joace cu parintii cel putin o ora pe zi, pentru ca pana la 4-5 ani acest interval sa creasca la doua ore.

Parintii trebuie sa stie ca joaca parintelui cu copilul la varste mici se transforma in momentele de comunicare si dialog intre parinti si copiii de 7-10 ani si pun bazele legaturii cu adolescentul de mai tarziu.

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!