Sari la conținut

Scolioza la copii. Informaţii pe care fiecare părinte trebuie să le cunoască

Cât ai citit acest titlu, poate ţi-ai adus de tine, copii fiind, cum te ruga medicul  să stai dreaptă, în picioare, iar apoi să te apleci în timp ce îţi atingi degetele de la picioare.Testul era menit să verifice dacă suferi de scolioză – boală care constă în curbarea anormală a coloanei vertebrale care, netratată, poate caza probleme ale inimii, probleme de respiraţie, dureri cronice de spate sau chiar dizabilitate.

Detectarea timpurie este crucială – Scolioza este o boală care se agravează pe măsură ce timpul trece, putând apărea în copilărie şi agravându-se în perioada adolescenţei sau a maturităţii, dacă este netratată. Cu cât vârsta copilului este mai mică, cu atât mai simplu va fi tratamentul scoliozei, deoarece coloana vertebrală este în stadiul precoce de formare şi se adaptează cu uşurinţă. Scolioza apare cel mai frecvent în perioada de dezvoltare intensivă a scheletului, şi de aceea se întâlneşte în mod special la copii.

Cum să depistăm boala, în funcţie de simptome - Majoritatea curbelor cauzate de scolioză sunt depistate la examenele de screening. Primele indicii că un copil are scolioză sunt umerii inegali, talia inegală sau înclinarea spre o parte a corpului. Diagnosticul scoliozei şi stabilirea tipului acesteia sunt realizate cu ajutorul unei radiografii.

Tratamentul scoliozei la copii – Pentru tratatea scoliozei, se recomandă gimnastica medicală (în special la copii) - cu ajutorul exerciţiilor, muşchii spatelui se tonifiază, curburile se diminuează şi forma coloanei vertebrale revine la normal, masajul - relaxează muşchii spatelui şi îi tonifiază muşchii slabi, nedezvoltaţi, fizioterapia - medicul poate indica şi proceduri fizioterapeutice, cu scopul stimulării muşchilor spatelui, dar şi corsetele ortopedice - destinate pentru reducerea presiunii asupra muşchilor spinali, cu dezavantajul că  muşchii spatelui slăbesc şi se atrofiază după un anumit timp.

Majoritatea copiilor cu scolioză au o curbură a coloanei vertebrale de gradul întâi. De aceea, ei nu au nevoie de tratament cu corset sau de operaţie chirurgicală.

Tratamentul scoliozei depinde de vârstă şi sex, de severitatea curburii coloanei vertebrale, localizarea curburii, tipului de scolioză şi, în cazul fetelor, se va lua în considerare dacă au menstruaţie sau încă nu. Vârsta la care apare menstruaţia este un indicator al stadiului de creştere a oaselor, ce ajută la estimarea riscului progresiei bolii.

►Citeşte şi Ce să faci şi ce să nu faci, atunci când copilul are febră - VIDEO

În cazul fetelor, probabilitatea de avansare a scoliozei este mai mare decât la băieţi. Există un risc mai mare de accentuare a diformităţii coloanei vertebrale. Scolioza în forma literei S tinde să provoace mai multe probleme decât cea în forma literei C. Scolioza în zona toracică a coloanei vertebrale avansează mai repede decât diformităţile coloanei vertebrale din zona gâtului sau lombară. Dacă oasele copilului au încetat să mai crească, probabilitatea de avansare a scoliozei este foarte mică.

Cauzele apariţiei scoliozei: 

Există mai multe tipuri de scolioză:

  • Scolioză idiopatică-cel mai frecvent tip de scolioză. Nu are o cauza specifică. Există mai multe teorii, dar nici una nu s-a dovedit a fi concludentă. Cu toate acestea, cele mai multe cercetări demonstrează că scolioză idiopatică este genetică.
  •  Scolioză congenitală- este cauzată de o anomalie a oaselor, prezentă la naştere.
  • Scolioză neuromusculară- un rezultat al muşchilor şi nervilor anormali. De obicei, este prezentă la oamenii cu spina bifidă sau paralizie cerebrală.
     
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!