Sari la conținut

Stimularea lactatiei cu plante

Plantele care stimuleaza productia de lapte se cheama galactogoge – de la cuvantul grecesc “gala” care inseamna lapte si agogos care inseamna “a conduce”.  Exista plante care sunt folosite de sute de ani pentru stimularea lactatiei si au fost folosite chiar si pentru inducerea lactatiei la mamele adoptive!

Plantele galactogoge au diferute actiuni. Unele sunt tonice nutritive care incurajeaza productia de lapte prin livrarea de nutrienti importanti, in timp ce altele actioneaza direct asupra tesutului mamar pentru a creste productia de lapte.

Pe langa efectele asupra lactatiei, plantele galactogoge au si alte efecte: unele actioneaza ca laxative usoare, altele au efecte de combatere sau prevenire a colicilor la bebelusi.

Este bine sa intrebi de fiecare data medicul despre siguranta si eficacitatea plantelor (cel mai bine ar fi sa intrebati un medic cu competente in fitoterapie).

Semintele de anason: planta este bine-cunoscuta datorita aromei si mirosului ei si pentru efectele benefice pentru digestie, impotriva gazelor, gretei si colicilor. Anasonul va creste productia lactata dar si libidoul prin cresterea productiei de estrogen.

Schinel (Cnicus benedictus): planta creste productia de lapte prin stimulare fluxului de sange catre tesutul mamar si functioneaza foarte bine in combinatie cu frunzele de zmeur. Este foarte buna pentru combaterea depresiei post-natale. Nu trebuie folosita in sarcina!

Limba mielului (Borago officinalis): Semintele si frunzele de limba mielului au fost folosite mult pentru stimularea lactatiei, insa trebuie sa stii ca planta contine un alcaloid care este daunator pentru ficat si nu trebuie luat mai mult de o saptamana. Cel mai bine este sa fie folosita cu o alta planta care nu are efecte secundare. Nu trebuie luata in sarcina!

Fenicul (Foeniculum vulgare): Planta este cunoacuta pentru actiunea ei carminativa (de reducere a gazelor). Frunzele si/sau semintele sunt folosite in mod traditional pentru a creste productia de lapte prin stimularea fluxului sangvin catre glandele mamare. Alte beneficii ale plantei sunt ca vor ajuta la calmarea colicilor copilului si va usura durerile post-partum.

Schinduf (Trigonella foenumgraecum): Semintele plantei au o aroma placuta care aduce cu cea a siropului de artar si de aceea este folosita deseori in produse pentru a imita aroma acestui sirop. Cei mai multi oameni il cunosc ca un ajutor in digestie sau l-au folosit ca si cataplasma datorita proprietatilor ei mucilaginoase. Este insa si o planta populara pentru marirea productiei de lapte datorita precursorilor hormonali pe care ii contine. Dar planta trebuie folosita cu atentie de mamele care au diabet deoarece scade zaharul din sange si trebuie evitata de cele care au astm. Este contraindicata in sarcina deoarece cauzeaza contractii uterine.

Ciumarea (Galega officinalis): Ciumareaua stimuleaza dezvoltarea glandelor mamare si poate creste productia de lapte cu pana la 50% fiind astfel una dintre cele mai puternice plante galactogoge. Este folosita atat de mamele care alapteaza cat si de fermieri pentru a creste productia de lapte a animalelor. Este o planta foarte sigura si foarte eficienta.

Hamei (Humulus lupulus): Planta produce relaxare si somn, facand-o minunata pentru insomnie. Este bine de luat seara pentru marirea productiei de noapte si pentru a ajuta la instalarea unui somn linistit atat al mamei cat si al bebelusului. Hameiul creste  productia de lapte datorita proprietatilor sale de relaxare, precum si efectelor sale estrogenice. Cel mai gustos mod de a ingera hameiul este in..bere! Incearca sa gasesti bere cat mai naturala si, pe cat posibil, fara alcool.

Armurariu (Silybum marianum): Aceasta este una dintre cele mai vechi galactagoge traditionale. Echilibreaza hormonii mama, prin efectul sau asupra functiei hepatice. In prezent armurariu este larg utilizat pentru tratamentul unor afectiuni ale ficatului, deoarece are efect protector si regenerator asupra celulelor hepatice. Este un antioxidant puternic, are proprietati anti tumorale, este anti-inflamator.

Urzica: Frunzele de urzica sunt cel mai bine culese primavara pentru a profita de continutul lor bogat de vitamine si minerale. Acestea contin fier, calciu, vitamina K, acid folic si sunt un tonic minunat pentru sarcina cu un cunoscut efect de crestere a productiei de lapte matern datorita proprietatilor sale nutritive.

Frunze de zmeur (Rubus idaeus): Aceasta planta este extrem de bogata in vitamine si minerale, ceea ce o face un tonic minunat. De asemenea, are un efect de tonifiere si intarire a uterului, astfel incat este utila atat in timpul sarcinii cat si post-partum. Zmeurul este asociat cu cresterea productiei de lapte, pentru ca este atat de bogat in substante nutritive.

Shatavari (Asparagus racemosa): Aceasta este o planta aruyvedica cu o traditie indelungata de utilizare in India. Ea are o anumita afinitate pentru sistemul de reproducere feminin fiind un remediu important pentru dezechilibrele hormonale, inclusiv infertilitate, tulburari menstruale, menopauza si greturile matinale. Creste productia de lapte si este hranitoare atat mama si copilul.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!