Sari la conținut

Studiile arată că îngrijirea unui bebeluș este mult mai grea decât orice sport practicat. Iată de ce

Bucurie, fericire și emoție. Asta trebuie să simtă cei care au devenit de curând părinți, dar în realitate, o mare parte din timp, ei se simt anxioși, deprimați și epuizați. Aceste sentimente sunt ceea ce poate face greu parentingul și te poate face să te îndoiești de tine ca părinte. Cu toate acestea, astfel de emoții nu sunt cauzate întotdeauna de hormoni sau de oboseală.

Iată câteva motive pentru care s-ar putea să simți că a fi părinte este prea mult:

1.    Tendința de a fi perfect

Cercetătorii de la o universitate din Belgia au ajuns la o concluzie interesantă: un risc mai mare de stres în ceea ce privește creșterea bebelușului este asociat cu părinții care au studii superioare. Acest tip de părinți sunt sub o presiune foarte mare pentru că își doresc să fie cei mai buni și cei mai de succes în tot ceea ce fac, dar adevărul este că, uneori, standardele pe care le-am stabilit pentru noi înșine pot fi nerealiste și pot duce la stres și probleme de sănătate.
Coborârea standardelor și ascultarea copilului tău te pot ajuta. Nu trebuie să fii părintele perfect, trebuie doar să fii părintele de care are nevoie piciul tău.

Citește și: Dragă mamă, știința o spune: e perfect să fii o mamă imperfectă

2.    Așteptările nerealiste create pe canalele de socializare

Social media poate fi un mare stres pentru un cei care au devenit de curând părinți. Oamenii tind să aibă grijă de ceea ce arată pe canalele de socializare decât emoțiile cu care se confruntă. Poate de aceea Instagram-ul este site-ul de top care cauzează depresie, anxietate și lipsa somnului. Amintește-ți că o mulțime de postări pe care le vezi online au fost editate și descrie câteva momente din viața unei persoane. Trebuie să ai grijă de tine și de copilul tău și să nu-ți faci griji fără motiv.

3.    Simți că nu poți să faci o pauză

Primele luni de viață ale unui bebeluș sunt monotone și obositoare. Este ca și cum ai încerca să alergi la maraton atunci când nu ești într-o formă fizică bună. Este adevărat, poate simți că îți este greu, că ai zile mai puțin bune, fără vacanțe și totuși, nu poți renunța. Potrivit unui studiu, mămicile nu încep să se bucure de bebelușul lor decât după primele 6 luni de viață ale acestuia, deoarece luptă să accepte evenimentul care i-a schimbat viața de când a devenit părinte. Dacă ai momente în care simți că nu mai poți, nu ezita să ceri ajutor familiei sau prietenilor să te sprijine cu creșterea copilului sau cu treburile casnice.

4.    Simți că te pierzi

Lucrul care poate contribui cel mai mult la epuizarea ta mentală este sentimentul că nu mai aparții ție însuți, deoarece participi la fiecare nevoie a copilului. La sfarșitul zilei, cel mai probabil te simți lipsită de puteri.
Pe măsură ce cresc, prichindeii dezvoltă un sentiment de sine și își dau singuri seama că oamenii din jurul lor sunt indivizi separați și au nevoie de propriul spațiu. Un simplu “eu” poate fi cheia aici. Fă-ți timp 15 minute pentru a face un duș sau pentru a citi. Te va face să te simți mult mai bine.

5.    Prea multe responsabilități

A fi mămică înseamnă a avea mai multe locuri de muncă. Ești bucătăreasă, asistentă medicală, profesoară etc. Aceste responsabilități pot fi copleșitoare. Pentru a evita șansele de depresie și anxietate, lasă copilul să preia conducerea. Intreabă-l ce vrea să mănânce sau ce vrea să facă și roagă-l să-și curețe jucăriile dacă este nevoie.

Sursa foto: FreePik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!