Sari la conținut

Suptul degetului: când este motiv de îngrijorare să ar trebui să intervină părinții?

Dacă ești îngrijorată de faptul că micuțul tău stă cu degețelul în gură, să știi că nu ar trebui să-ți faci griji. Suptul degetului este un reflex normal la bebeluși, în special suptul degetului mare.

De fapt, unii bebeluși pun degetul mare în gură chiar înainte de a se naște. Suptul degetului este cunoscut, de asemenea, sub denumirea de supt non-nutritiv și are mai multe beneficii:

  • Este metoda timpurie a unui copil de a-și controla emoțiile
  • Oferă confort și securitate
  • Îl ajută pe copil să se relaxeze și să se concentreze

 

Pentru majoritatea copiilor, nevoia de a-și suge degetul mare scade pe măsură ce cresc. Cu toate acestea, pentru unii devine un obicei și continuă, mai ales atunci când au nevoie de calmare sau de somn. Majoritatea copiilor opresc obiceiul de la vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani. Pentru copiii mai mari presiunea îi motivează să se oprească atunci când încep școala.

Când ar trebui să intervii?

Suptul degetului mare crește riscul de probleme precum formarea calusului sau pielea crăpată. Suptul prelungit al degetul mare poate afecta, de asemenea, modul în care se aliniază dinții, constrângerea maxilarului superior și deschiderea mușcăturii. Efectele dentare sunt legate de frecvența, intensitatea și durata obișnuinței. Aceste modificări sunt temporare, cu probabilitate redusă de efecte pe termen lung, dacă obișnuința este întreruptă de la 3 la 4 ani.

► Citește și: Bebelușul suge degetul. Trebuie oprit sau nu?
 

Este important ca părinții să-și ajute copilul să se dezobișnuiască înainte de erupția dinților permanenți, de preferință să înceapă intervenția până la vârsta de 3 ani. Pentru a-l ajuta pe copilul tău să scape de acest obicei, ia în considerare următoarele abordări:

  • Vorbește cu copilul tău în termeni de bază și spune-i de ce vrei să se oprească
  • Spune-i că tu crezi că poate face acest lucru
  • Laudă-ți copilul când nu-și suge degetul mare și gândește-te la un sistem de recompense, cum ar fi autocolante sau o poveste suplimentară la culcare
  • Folosește un calendar și urmărește-i progresul pentru a-și consolida succesul plasând o stea în zilele în care obiceiul a fost evitat.

 

La copiii care-și exprimă dorința de a renunța și au nevoie de puțin ajutor, părinții pot încerca tehnici precum:

  • Acoperirea mâinilor cu mănuși sau șosete atunci când copilul se duce la culcare
  • Îmbrăcarea copilului într-o cămașă specială cu mânecile cusute
  • Așezarea unui bandaj sau o protecție specială din plastic pe deget.

 

Dacă aceste metode nu sunt eficiente, discută cu medicul stomatolog. Există aparate dentare care pot fi introduse în gură atunci când un copil vrea să se oprească, dar are nevoie de un memento constant.

Sursa


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!