Sari la conținut

Bebelușul suge degetul. Trebuie oprit sau nu?

Pentru unii bebeluși, călătoria cu degețelul în guriță începe la câteva săptămâni de viață. Pentru alții, începe chiar dinainte de a veni pe lume, iar ecografiile din burtica mamei ne sunt martore. Cu toate acestea, mămicile își pun întrebări – oare ar trebui să nu îl las să facă asta? Dacă nu îl voi putea dezobișnui nici măcar când va începe școala?

Iată ce trebuie să știi:

Bebelușii au înnăscută tendința de a suge degețelul – Suptul este un reflex înnăscut, pentru că altfel micuții nu ar ști să se hrănească. Deci, dacă bebelușul tău o face din prima zi, e mai mult decât minunat!

Suptul degetului are efect calmant asupra bebelușului – Se poate întâmpla să termini de hrănit micuțul și el să își bage degețelul în guriță. Acesta nu este un semn că încă îi este foame, ci că vrea să sugă din confort (doar pentru asta au apărut și suzetele, nu?). Este vorba despre suptul ne-nutritiv - gest liniștitor, relaxant, care sporește confortul. De aceea, vei constata că uneori activitatea este mai degrabă pasivă: bebele nu suge, ci doar își odihnește degețelul în gură, ceea ce facilitează apariția somnului. De ce o face al tău și alții nu? E simplu - unii bebeluși pur și simplu iubesc suptul non-nutritiv mai mult decât ceilalți.

Degetul mare e mereu la îndemână – Mai există o explicație pentru care bebelușul suge degețelul: el este mereu acolo! Da, și mami este foarte des lângă micuț, dar nu chiar tot timpul, așa cum este degețelul. Dacă te deranjează că micuțul suge degețelul și îți este teamă că nu se va dezvăța prea ușor, ai putea să încerci să îi oferi suzeta. Numai că, din punctul nostru de vedere, pe lângă dezavantajul că suzeta trebuie pusă în gurița micuțului (deci nu și-o poate lua singur), aceasta aduce mult mai multe minusuri.

► Citește și: Suzeta – ce trebuie să ştii despre ea

Dacă vezi că micuțul a trecut de 3-4 ani și nu a renunțaț la suptul degetului (moment în care încep să apară dințișorii definitivi, a căror aliniere poate fi afectată de suptul degețelului), poți încerca să îi oferi alte obiecte de confort – cum ar fi păturică sau jucărie.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!