Sari la conținut

Terapii de ultimă generație pentru semnele din naștere ale copiilor – interviu cu Dr. Andrei Martin

Un studiu al Academiei Americane de Dermatologie relevă faptul că 1 din 10 bebeluși prezintă semne pe piele datorate anomaliilor vasculare. Unele dintre aceste pete sau formațiuni vasculare dispar de la sine, altele sunt permanente și inofensive, iar altele necesită intervenția medicilor pentru că pot afecta funcțiile anumitor organe.

Am aflat de la Dr. Andrei Martin, medic specialist în chirurgie plastică, reparatorie și microchirurgie reconstructivă care sunt cauzele apariției petelor roșii pe pielea bebelușilor, cât de periculoase sunt, dar și cele mai eficiente tratamente. 

Ce sunt, de fapt, semnele roșii din naștere și cum apar ele?

Dr. Andrei Martin: Petele roșii sunt anomalii ale vaselor de sânge. Dacă observați pe pielea copilului o pată de culoare purpurie, roşie sau roz, cel mai probabil este vorba de un semn din naştere de natură vasculară. Astfel de formațiuni apar în urma acumulării în piele a unor vase sanguine dilatate sau a creșterii numărului de vase într-o anumită zonă.

Cum se pune diagnosticul semnelor din naștere?

Dr. Andrei Martin: Majoritatea părinților caută informații pe internet și ascultă sfatul cunoștințelor, însă diagnosticarea precisă a semnelor din naștere se face în cabinetul medicului.

Din punct de vedere medical, semnele din naştere vasculare cele mai frecvente sunt de trei feluri: pete maculare, nevus flammeus (pete Vin de Porto) și hemangioame. Acestea se pot forma în orice regiune a corpului, dar cel mai frecvent apar pe faţă, ceafă, mâini şi picioare, pe spate, burtă sau fese.

Petele maculare, cunoscute în popor ca și ”ciupituri de barză” sau ”sărutul îngerilor” sunt mai puțin vizibile, se pot accentua când copilul plânge și dispar de obicei de la sine în jurul vârstei de un an.

Ceva mai vizibilă, pata Vin de Porto (Portwine Stain) sau pata roşie poate avea de la câțiva milimetri până la zeci de centimetri.  Petele de vin se pot diagnostica pe baza istoricului și aspectului. În cazuri mai rare, o biopsie poate fi necesară pentru a confirma diagnosticul. Aceste pete pot persista de-a lungul vieții, si pot genera probleme de ordin emoțional sau social.

Hemangiomul este o tumoră benignă, de obicei auto-limitată, cu legătură directă la sistemul circulator. Poate fi superficial, de culoare roșu aprins (cunoscut sub numele de căpșună), profund, mai mare, nodular, de culoare albăstruie, sau mixt, un amestec între cele două forme. Apare în primele săptămâni de viață, crește mai rapid în primele 2-3 luni, se stabilizează în jurul vârstei de 6 luni și involuează lent de-a lungul anilor. Uneori pot apărea chiar pe organele interne, de aceea vă propun să tratăm separat această categorie de anomalii congenitale.

Revenind la petele Vin de Porto, se pot agrava în timp?

Dr. Andrei Martin: Zona afectată de dilatarea vaselor capilare crește proporțional cu creșterea generală, iar culoarea se poate modifica de la roz la violaceu închis, de aici și asocierea cu vinul de Porto. La maturitate, există riscul îngroșării suprafeței de colorație și chiar al dezvoltării unor zone nodulare, iar intervenția medicilor devine o necesitate de ordin estetic.

Dacă decideți să îndepărtați pata roşie a copilului, cel mai indicat este să apelaţi la un medic dermatolog sau la un chirurg estetician cu experiență.

Progresele în domeniul esteticii permit îndepărtarea eficientă a petelor roșii.

În afară de aspectul estetic, există riscuri asociate semnelor din naștere roșii?

Dr. Andrei Martin: În absența unui tratament, pot apărea sângerări, ulcerații, infecții sau hipertrofie cu pierderea funcției, în special în cazul petelor din vecinătatea ochilor sau gurii.

Uneori, petele datorate anomaliilor vasculare pot afecta funcțiile anumitor organe. De exemplu, în cazul în care copilul are o pată roşie pe faţă, este indicat să mergeţi cu el la medicul oftalmolog pentru a-i verifica tensiunea intraoculară. La unii copii cu nevus flammeus în regiunea ochilor, tensiunea intraoculară este mărită şi poate conduce la tulburări ale vederii.

Care este cel mai eficient tratament împotriva petelor roșii ale bebelușilor?

Dr. Andrei Martin: Laserul V Beam Perfecta este tipul de laser potrivit pentru intervenția de îndepărtare a nevus flammeus. Acest tip de laser este captat de culoarea roșie din vasele de sânge superficiale pe care le închide fără a afecta sistemul vascular normal și fără prejudicii semnificative la nivelul pielii.
Intervenția asupra petelor de vin se recomandă înaintea împlinirii vârstei de un an. Procedura se face sub anestezie și durează aproximativ 15 minute.
Există și tratament medicamentos care se poate asocia terapiei locale și care se instituie în colaborare cu un medic pediatru.

Prezintă riscuri intervenția laser asupra copiilor?

Dr. Andrei Martin: În general, intervenția laser este sigură, iar copilul nu suferă pentru că se realizează sub anestezie. Aici intervin riscurile asociate anesteziei. Pentru câteva zile post-procedură este posibil să persiste o ușoară pigmentare sau inflamație. Cicatricile permanente apar extrem de rar.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!