Sari la conținut

Torticolis

Ce este torticolisul?

Este o afectiune care face capul copilului sa stea inclinat intr-o parte.

Afecteaza aproximativ 2% din nou nascuti. Cauza nu este cunoscuta, dar doctorii suspecteaza ca daca fatul sta in uter cu capul inclinat intro parte, fluxul sangvin spre gatul copilului nu este suficient, ceea ce face ca muschiul dintr-o parte a gatului, care uneste capul, coloana vertebrala si gatul sa fie mai rigid. Desi poate parea ca micutul nu se simte confortabil, aceasta afectiune nu este dureroasa. In jur de 8% din copiii ce sufera de aceasta afectiune au si luxatie de sold.

Cum iti dai seama daca copilul tau are torticolis?

Poti observa doua simptome:

-    Copilul tau isi va tine capul inclinat intr-o parte iar miscarile gatului sa fie limitate, sau poate avea o mica inflamatie intr-o parte a gatului. Torticolisul este, de obicei, diagnosticat in primele luni de viata, daca nu de parinti, in mod sigur de medic.
-    Copiii cu torticolis, e posibil sa faca si plagiocefalie pozitionala (forma asimentrica a capului), pentru ca de cele mai multe ori dorm cu capul pe partea afectata.

Mai exista si alte forme, mai putin comune de torticolis, cand o vertebra nu se dezvolta complet; torticolis dobandit, e o afectiune destul de grava care poate aparea oricand dupa nastere si poate indica existenta unei tumori.

Cum se trateaza?

Daca bebelusul tau are torticolis congenital, trebuie sa incepeti un program de stretching, pentru a reduce rigiditatea muschilor. Doctorul iti va indica exercitiile potrivite (sau te va recomanda unui terapeut). Exercitiile va trebui sa le faceti de cateva ori in fiecare zi. Miscarile nu sunt complicate, dar daca nu crezi ca poti s-o faci tu, apeleaza la un specialist. Trebuie sa ai grija ca bebelusul sa aiba cat mai multe ocazii de a intoarce capul. Poti sa iti mai asezi copilul sa doarma pe partea neafectata. Atunci cand este treaz, este important sa il tii cat mai mult pe burta. Aceasta va ajuta la dezvoltarea muschilor gatului.

Cand vei vedea rezultatele?

Progresele se vor vedea in cateva saptamani, iar daca afectiunea copilului a fost descoperita din timp, la 2-3 luni, si urmeaza un program strict de stretching, ar trebui sa se corecteze definitiv pana la 1 an. Daca muschii nu revin la forma normala iar copilul tau nu are o raza normala de actiune pana cand implineste 18 luni, doctorul tau te va recomanda unui chirurg ortoped pentru a lungi muschii.

Interventia chirurgicala este necesara in 15% din cazuri.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • O intrebare. la torticolis sunt prezente si dureri de cap? Am fosdt diagnosticat cu asa ceva..dar mi se pare prea la ghici, m-a vazut medicul..m-a intrebat ce ma doare si gata..ai toriticolis, ia cutare medicamente. Dar am niste dureri ingrozitoare de gat si de la ceafa in crestetul capului..plus ca nu am gat stramb sau intepenit

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!