Sari la conținut

Trucuri ciudate de adormit bebelușii

Deşi somnul îi ajută nespus, cei mai mulți bebeluşi se lasă cu greu convinşi să adoarmă. Aşa că părinţii recurg la cele mai ciudate strategii pentru asta...

Am crezut mereu că somnul bebeluşului este la fel de – uneori, poate chiar mai – important decât mâncarea. Şi cred că părinţii sunt datori să înveţe cât mai multe stratageme pentru a-şi adormi copiii, dar şi să aibă răbdarea necesară pentru a recunoaşte semnele lor de somn. Pentru că, dacă plânsul unui copil te face să te întrebi imediat „Nu cumva i-o fi foame?”, cu oboseala nu-i la fel. Este foarte uşor să neglijezi dorinţa de somn a unui bebeluş şi să îi pui starea nelinişte, agitaţie, nemulţumire pe seama altor disconforturi. Prin urmare, dacă ai eliminat restul cauzelor posibile de plâns, dar bebe nu se linişteşte, este foarte probabil să fie obosit – iar lor nu le este la fel de uşor să adoarmă precum nouă, mai ales în primele săptămâni de viaţă şi mai ales atunci când agitaţia s-a instalat deja în organismul lor – atunci când, cum spunem noi, adulţii, „i-a sărit somnul”.

Prin urmare, dacă sacul de dormit, legănatul, suzeta, suptul, animalul de tranziţie, dansatul în braţe, plimbarea cu căruciorul sau maşina nu au efect, iată ce trucuri ale părinţilor disperaţi de pe internet am reuşit să adun:

 

Aspiratorul pornit este unul dintre cele mai la îndemână trucuri: lasă-l pornit lângă patul/pătuţul bebeluşului şi aşteaptă un pic. E posibil ca acesta să urle şi mai tare iniţial, dar, de cele mai multe ori, funcţionează. Bonus – n-o să se sperie când veţi apela la batista bebeluşului. Din păcate, nu-l poţi folosi noaptea, că te reclama vecinii la administraţie.

Uscătorul de păr este o variantă mai blândă a aspiratorului şi are avantaje că dispune de mai multe trepte de intensitate. Mai ales dacă ai o fetiţă, ar fi bine să se obişnuiască cu sunetul acesta de mică – ca să iubească saloanele de coafură la maturitate.

►Citește și Cum mi-am învățat bebelușul să adoarmă în 3 zile. Bine, în 6!

Apa curgând este un alt truc sonor care anesteziază creierul agitat al bebeluşului. De altfel, şi pe noi, adulţii, ne linişteşte şi ne dă o stare de bine murmurul unui rău atunci când suntem în mijlocul naturii. Dacă aveţi apometre, gândeşte-te de două ori înainte să-l încerci: e posibil să meargă şi să nu se mai poată fără, cel puţin pentru un timp.

Radioul sau televizorul lăsat să „bâzâie”, adică să emită acel sunet alb generat de lipsa de semnal. Din poveştile părinţilor am observat că funcţionează chiar bine la bebeluşii agitaţi; în schimb, îi dispera crunt pe adulţi.

Mângâiatul între sprâncene, de fapt, pe linia mediană verticală a frunţii, de la rădăcina nasului, până la rădăcina primelor fire de păr – dar mai ales între sprâncene - în sus şi-n jos, uşor, cu vârful degetului arătător sau al degetului mare. La unii copii funcţionează menţinerea contactului vizual în timp ce faci asta, pe alţii îi stimulează şi este de preferat să le eviţi privirea.

 

Un acvariu cu peşti. Asta dacă dispui deja de unul, deşi nici o investiţie nu e, teoretic, prea mare pentru un somn bun al copilului tău. Mişcarea constantă a vieţuitoarelor acvatice va avea un adevărat efect hipnotic asupra ochilor deja obosiţi ai celui mic.

Pălmuţe la funduleţ. Departe de a fi vorba aici de un abuz fizic, ci de loviturile foarte uşoare, aproape mângâiate pe funduleţul învelit de scutec. Am văzut asta mai ales la persoanele din generaţia părinţilor noştri, care aplică acest truc şi pentru liniştirea copiilor, nu doar pentru adormirea lor.

Sus-și-jos. Este vorba despre „săritul în fund” cu bebe în braţe. Imaginează-ţi că stai pe marginea patului în fund – deşi mişcarea iese mult mai bine pe o minge de Pilates/travaliu/Yoga, ţii bebeluşul în braţe şi faci acea mişcare de legănare sus-jos, ajutându-te de muşchii fesieri. Până să cumpăr copilului sacul de dormit, acest truc a funcţionat de minune pentru mine. Iar pe bebeluş îl ţineam cu faţa spre mine, cu picioarele de-o parte şi de alta a bazinului meu.

Mişcare în portbebe. În principiu, orice tip de ţinut în braţe şi legănat funcţionează. Cu atât mai mult în portbebe, unde cel mic are destul de puţin spaţiu de manevră şi de agitaţie. Dacă îndatoririle tale zilnice nu sunt suficient de alerte ca să-l adoarmă pe bebe din marsupiu, foloseşte bicicleta eliptică, dacă deţii una, sau apucă-te de dansat prin casă. Pe asta din urmă am folosit-o şi eu cu succes.

Aplicaţii mobile. Bineînţeles, tehnologia a ţinut pasul cu problemele omenirii şi în acest domeniu, oferind o multitudine de aplicaţii mobile cu zgomote albe care să-l liniştească pe micuţ. Din poveştile de pe Internet am văzut că funcţionează. În cazul nostru, aplicaţia cu sunet de ploaie m-a adormit pe mine în loc de copil.

Sursa: www.parenting.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!