Sari la conținut

Vărsăturile bebeluşului - Bebeluşul meu vomită prea des. Ce poate avea?

Bebeluşii vomită, din când în când, dând afară puţin lăptic, după ce mănâncă. Reacţiile de acest gen poartă numele de regurgitare şi sunt cunoscute de mai toţi părinţii.

Cu toate acestea, se poate întâmpla ca micuţul să fie bolnav şi să vomite cantităţi mari de mâncare. Iată la ce trebuie să fim atente:

Reflux – Refluxul gastroesofagian, cunoscut popular doar sub denumirea de reflux, se întâmplă atunci când laptele sau alimentele solide din stomac ajung înapoi în esofagul copilului.  Bebelușii dau afară când mănâncă prea mult sau dacă înghit prea mult aer când se hrănesc.  De multe ori, se întâmplă când râgâie. Nu este considerat vomitat, deoarece nu este forțat și dureros. Când regurgitează, bebelușii de cele mai multe ori nici măcar nu își dau seama. Din fericire, acest tip de reacţii nu mai au lor atunci când încep să mănânce alimente solide (între 6 luni și un an).

► Citeşte şi De ce dau afara bebelusii?

► Citeşte şi Ce este refluxul silenţios? Cum putem ajuta bebeluşul, în cazul refluxului silenţios?

Alergie sau intoleranţă la laptele de vacă – Dacă micuţul este alergic la laptele de vacă, atunci sistemul imunitar va reacţiona la proteina din lapte. În schimb, intoleranţa se traduce prin dificultăţi în digerarea lactozei – zahărul predominant din lapte. Oricum, trebuie să ştii că alergia la laptele de vacă şi intoleranţa la lactoză sunt adesea confundate una cu cealaltă, dar nu sunt acelaşi lucru. Dacă prima poate fi, de multe ori, fatală, cea de a doua provoacă doar un disconfort. Specialiştii consideră că amândouă pot fi ţinute sub control cu un anumit regim de viaţă.

Dacă bebeluşul suferă de una dintre aceste două afecţiuni, ar putea experimenta vomă, după fiecare masă. În primă fază, ar putea părea dificil de deosebit intoleranţa sau alergia de reflux, însă primele două sunt însoţite şi de:

Dacă bănuieşti că micuţul ar putea avea astfel de probleme, consultă medicul, pentru că soluţii există: dacă alăptezi natural, cel mai probabil vei fi sfătuită să renunţi, iar dacă îi dai lapte praf, va trebuie să optezi pentru o formulă hipoalergenică.

Plânsul sau tusea excesivă - Plânsul sau tusea prelungită pot stimula reflexul de a vomită. Acest lucru se întânplă dacă micuţul plânge în exces. Bebeluşul nu are voie să plângă mult timp; este prea mic să creadă că te poată păcăli. Dacă plânge, înseamnă că are nevoie de ceva, motiv pentru care trebuie să fii lângă el.

Probleme la stomăcel - Dacă bebeluşul vomită din senin, chiar de mai multe ori, şi mai are şi diaree, atunci ar putea suferi de gastroenterită. Această afecţiune poate fi cauzată de infecţii virale sau bacteriene. Această boală poate fi extrem de periculoasă, mai ales la sugar și copilul mic, din cauza posibilității de deshidratare.  

Simptome deshidratare:

  • Un copil deshidratat nu răspunde la stimulare.
  • Pielea devine “fleşcăită” și zbârcită;
  • ochii și fontanelele) devin deprimate;
  • gura devine uscată;
  • urina este în cantitate redusă.

Pentru a preveni deshidratarea, lichidele pierdute din organism prin scaune și vărsături trebuie înlocuite cât se poate de repede. Consultaţi de urgenţă medicul!

O infecţie sau o boală de altă natură - Se poate ca bebeluşul să vomite din cauza unei boli sau infecţii. În orice caz, vărsătura ar putea fi însoţită de

  • Febră
  • Pierdea apetitului
  • Iritabilitate
  • Letargie
  • Mâncărimi
  • Tuse
  • Nas înfundat

Mai mult, vărsătura ar putea fi simptom  de:

  • Răceală
  • Scarlatină
  • Infecţie a tractului urinar
  • Infecţie a urechi
  • Meningită – caz în care trebuie să mergeţi de urgenţă la medic!!!
  • Stenoză pilorică -  Stenoza pilorică este boală în care peretele pilorului se îngroașă și lumenul sau se subțiază progresiv, îngreunând trecerea mâncării dinspre stomac spre intestin. Pilorul este ultima parte a stomacului ce face legătura cu prima parte a intestinului subțire (duodenul).   Stenoza pilorică poate apare oricând în perioada dintre naștere și vârsta de 5 luni. Cel mai frecvent se dezvoltă în jurul vârstei de 3 săptămâni.  De cele mai multe ori, această boală se moşteneşte, iar băieţeii sunt de 4 ori mai predispuşi decât fetele să sufere de această boală. Din fericire, problema se poate corecta printr-o minoră intervenţie chirurgicală.
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!