Sari la conținut

Livia Dilă. Cum pregătește masa de Paște o mămică diabetică

Miel, ouă fierte, cozonaci, pască, sarmale, prăjituri de toate felurile… cam așa arată, de obicei, meniul de Paște pentru mai toți românii. Însă lucrurile se schimbă atunci când un membru al familiei are diabet. Cât de mult se schimbă? Haideți să vedem ce ne-a împărtășit vedeta TV Livia Dilă.

În urmă cu nouă ani, viața jurnalistei s-a schimbat radical, cel puțin din punct de vedere al alimentației. În urma unor analize, Livia a descoperit că are diabet de tip 2, o boală favorizată de un stil de viață nesănătos, cu mese pe apucate, constând din alimente bogate în grăsimi saturate, mâncate la te miri ce ore.

Ce este diabetul zaharat, mai precis? Una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile şi cea mai frecventă boala endocrină. Se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism, în special ale metabolismului glucidelor şi prin complicaţii care afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge. În esenţă, diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulina sau nu o foloseşte eficient.

Pe lângă tratamentul medicamentos, Livia a primit instrucțiuni precise și în ce privește dieta. Pe care le respectă riguros: “Aproape deloc zahăr - mai puţin la aniversări; cântăresc din ochi painea - maxim 2 felii; am grijă la paste, orez, legumele cu amidon; mănânc 3-5 mese pe zi, cu două gustări de fructe (un măr sau o portocală - exemplu pentru gramaj - sau două mâini de cireşe)”.

În același timp, Livia este foarte atentă și în ce privește alimentația fiicei sale, Maria-Sophia, în vârstă de 8 ani și jumătate. “A trebuit să înţeleg că şi sucurile de fructe naturale au mult zahăr și trebuie consumate moderat. De asemenea, mă uit la câte felii de pâine are alături, nu mâncăm ciocolată în a doua parte a zilei, am redus produsele de patiserie, biscuiţii... Mâncăm mult spanac, broccoli, păstăi, pește”, spune Livia, care își povestește experiențele sale pe blogul său, liviadila.com.

Maria-Sophia este la vârsta la care tentaţia junk food-ului este foarte mare. Cum reuşeşte mama ei să o controleze? “Nu mergem aproape niciodată la anumite restaurante cu mâncare nesănătoasă… Discutăm despre zahăr, unde se află strecurat, în mai toate alimentele de altfel. Ne uităm împreună pe blog, îi explic ce scriu, vede filmuleţe despre alimentaţie sănătoasă... Maria i-a şi spus într-o zi bunicului, care mânca o felie de pâine albă: <Ştii cât zahăr e în ea? O linguriţă!>. Luăm pizza cu blat integral, dar ne luptăm încă pentru eliminarea biscuiţilor cu cremă, iaurt cu fructe etc. Facem chefir cu diverse fructe acasă...
E greu, totuşi, pentru că e gurmandă, nu pot controla ce mănâncă la şcoală, dar facem mult sport, mă vede şi pe mine pe stepper, am alergat împreună… Kilogramele în plus se pun şi de la depăşirea necesarului caloric”.

Copiilor le este foarte greu să stea departe de dulciuri, însă Livia a reușit să mențină un echilibru din acest punct de vedere. “Am observat că obişnuinţa este o a doua natură, perseverența este cheia. La început este greu, sunt proteste, dar după un timp… parcă a fost dintotdeauna aşa. M-am gândit întotdeauna că, dacă nu vede la fiecare masă salata ca prim fel, este normal să nu-i placă, să nu fie obişnuită. Copiii copiază tot ce facem…”.

Masa de Paște – multe salate, pască fără aluat și mișcare

Mai toate preparatele care se pregătesc de Paşte sunt destul de grele, cu multe calorii, mai ales pentru copii. Cum arată meniul pregătit de o mămică diabetică? “Mariei îi place foarte mult pasca fără aluat, dar şi aşa, vom avea grijă la mărimea porţiei, la fel la cozonac...Dar vom sări coarda sau vom alerga, facem şi mişcare! Vom avea și friptură de curcan - dar ea nu se omoară cu carnea, vom mânca salată verde, brânză bună, supe crema de legume”.

Cât despre Iepuraș... „Ce credeţi?! Mi-a şi spus că abia aşteaptă să vadă ce dulciuri îi aduce Iepuraşul şi mi-a aruncat o privire foarte sigură că ştie car este rolul Urechiatului!”, dezvăluie Livia râzând.

Și dacă tot am vorbit de dulciuri, Livia ne-a dezvăluit rețeta sa preferată pentru un desert delicios, fără zahăr: tiramisu cu fructe de pădure.

Aveți nevoie de 3 linguri de fructoză, 4 ouă, 500 g de mascarpone, 500 g de pişcoturi, 400 g de fructe de pădure, cafea fără cofeină.
Albuşurile se bat spumă, împreună cu fructoza. Gălbenuşurile se adaugă peste mascarpone şi se amestecă bine până devin omogene. Se încorporează uşor albuşurile spumă în crema de mascarpone. Fructele ar trebui împărţite în 2 părţi.
Însiropaţi pişcoturile cu cafea. Se toarnă o jumătate din compoziţia de mascarpone, apoi se acoperă crema cu fructe. Se pune al doilea strat de pişcoturi însiropate, se toarnă cremă și se acoperă din nou cu fructe.

“Sărbători cu bine. Paște fericit!”

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!