Sari la conținut

Brutăria mămicilor, locul unde pâinea crește cu dragoste

Dacă dragostea de mamă poate muta munții din loc, imaginează-ți ce poate face dintr-o... pâine. Da, ai citit bine! Și pâinea se crește asemeni unui copil, cu dragoste, multă răbdare și ingrediente bio. Așa cum se pregătește ea la MamaPan, o mică brutărie unde angajate sunt mămici singure sau care au în întreținere mai mult de doi copii și de la care am aflat nu doar despre produsele de panificație fără drojdie, ci am primit și o lecție de parenting... gustos!

Se spune că orice lucru pe care îl faci iese mai bine atunci când pui și un strop din sufletul tău. Iar când vorbim despre pâinea cea de toate zilele aceasta iese mai gustoasă când este pregătită de o mamă. De ce? Pentru că o mamă este mult mai atentă și are grijă de aluat la fel ca de pruncul ei. Nu, nu este vreun scenariu de film sau vreun script pentru o reclamă, ci o poveste adevărată. Povestea mămicilor de la MamaPan, locul unde pâinea se face cu maia naturală, fără drojdie, o pâine autentică, coaptă pe vatră, cu miez gustos şi coaja crocantă. Și cu aceeași dragoste cu care femeile care lucrează aici își cresc copiii.

Ce este MamaPan mai exact?

Un proiect de economie socială care aparține Fundației Centrul Parteneriat pentru Egalitate și care oferă locuri de muncă mamelor singure sau a celor care au mai mult de doi copii în întreţinere şi se află în situaţii dificile de viaţă. O brutărie mică, situată în clădirea unei foste spălătorii auto din sectorul 3, unde pâinea se face... altfel. Cum? Iată ce am aflat după ce am petrecut mai bine de o oră stând de vorbă cu mămicile de acolo.


Dacă ajungi pe Strada Drumețului din București, undeva după ora 16.00, nu ai cum să nu remarci mirosul de pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor... Ce este așa special la această pâine? Cu ce este ea diferită față de ce poți cumpăra la magazin, în zeci de sortimente? Maiaua și tipul de făină folosit, în primul rând. Corina Munteanu, manager calitate și produs la MamaPan, este cea care mi-a explicat ce este maiaua și cât de importantă este ea în obținerea unor produse de panificație sănătoase. Pare un paradox, nu? Pâine sănătoasă când toate dietele interzic acest aliment, când tendința de îngrășare a copiilor din ziua de azi este pusă și pe seama consumului de pâine?!

Ei bine, pâinea poate fi și un produs alimentar sănătos. “Cum am ajuns la pâine? Am avut o problemă de sănătate, pe care mi-am făcut-o singură, și nu îmi mai reveneam. Un vecin mi-a adus o pâine făcută cu maia și mi-a zis să încerc. El fusese în Franța, încercase acolo, iar acum își pregătea pâinea după aceeași rețetă.
Din momentul în care am gustat-o a fost dragoste la prima vedere. La prima degustare, mai bine zis! Am început cu o feliuță pe zi și am continuat până m-am pus pe picioare. Până la acel episod, nu țin minte să fi încercat o astfel de pâine, nici măcar în copilărie. Am avut bunici la țară, în vârf de munte, dar acolo mâncam mămăligă.
În rest, povestea mea cu pâinea este cam la fel cu cea a oricărui român. Am prins perioada în care pâinea se dădea cu rația, pe cartele. Și îmi aduc aminte că mă enerva pâinea care se fărâmița și pixurile care nu scriau… Am zis că, probabil, următorul meu job va fi legat de pixuri (râde). Revenind la povestea cu prima mea degustare a unei felii de pâine cu maia, atunci mi-am dat seama că tot ce mâncasem eu până la acel moment nu a avut niciun sens”, povestește Corina.

Fizician la bază, cu multă experiență ca profesor și cercetător, Corina Munteanu a început să se documenteze serios despre maia, a găsit diferite rețete, pe care le-a încercat apoi, pregătind pîine pentru cei apropiați, rude și cunoscuți. Și-a făcut și un blog, atelierdepaine.ro, și a organizat workshop-uri de făcut pâine cu maia.

 

“La un moment dat, au venit la mine niște doamne care voiau să deschidă o brutărie și am decis să mă implic. Am zis să le ajut un pic și încă un pic... până am rămas aici. Este vorba despre echipa de la Centrul Parteneriat pentru Egalitate, o fundație care militează pentru drepturi egale între femei și bărbați. Fundația derulează mai multe programe și proiecte prin care susține grupurile vulnerabile și discriminate. Iar acum doi ani s-au gândit la un proiect de economie socială. MamaPan nu este un business care să aparțină vreunui antreprenor, ci este un proiect de economie socială care aparține Fundației Centrul Parteneriat pentru Egalitate, unde Irina Sorescu este președinte executiv”, îmi explică cea care acum este manager calitate și produs.

Ce este maiaua?

“Maiaua se pregătește doar din făină și apă și se lasă la fermentat. Și când ajunge într-un punct maxim, atunci o folosesc în prepararea produselor. E un proces care trebuie pregătit din timp, pentru că maiaua trebuie să fie gata fix când vin fetele le fabrică și se apucă de treabă. În plus, depindem și de vreme. Pe timp de vară, trebuie să o pun la frigider într-un anumit moment ca să-i stopez fermentarea. Pe timp de iarnă, trebuie să o pregătesc cu mult timp înainte, ca să poată ajunge la maxim”.

Cât de sănătoasă este pâinea cu maia?

“Eu zic că este cea mai sănătoasă! Acum câteva zile a ieșit un film documentar în SUA – <Ce e cu grâul>, care a stârnit mare vâlvă mai ales în rândul producătorilor de acolo. Cei care au realizat documentarul au ajuns la aceleași concluzii pe care eu le-am promovat și pe blogul meu: modul în care se prelucrează grâul în acest moment, la scară industrială, este nesănătos.
Orice cereală prelucrată greșit (cum facem noi acum cu drojdia industrială) are efecte nocive asupra corpului. Simpla prelucrare corectă a cerealelor, implict a grâului, așa cum s-a făcut ea cu sute de ani înainte, ne poate salva de toate problemele de digestie care au apărut în secolul ăsta. În plus, toți ne grăbim. Dacă pot face pâinea într-o oră și jumătate folosind drojdia, de ce să stau o zi și jumătate pregătind-o cu maiaua?!
Folosim făină neaditivată și neameliorată. Este o făină specială, pe care o fabrică din România ne-o livrează pentru că așa am cerut noi. Pentru că nu conține aditivi, nu are afânători, eu trebuie să controlez totul, să fiu foarte atentă, pentru că o dată poate să-mi iasă pâinea cum trebuie, altă dată – nu”, mă lămurește Corina Munteanu.

Dragostea de mamă, ingredientul-minune

În acest moment, la MamaPan cinci mămici pregătesc pâinea și celelate produse de patiserie sub atenta supraveghere a Corinei. Și nu doar maiaua este ingredientul care transformă pâinea într-un aliment sănătos, ci și dragostea cu care pregătesc și coc aluatul. Aceeași dragoste pe care mămicile de aici o poartă propriilor copii, aceeași grijă. “Tot ce facem noi aici artizanal e mult mai greu decât într-o brutărie normală. Tocmai de aceea le cer fetelor foarte multă atenție. Din fericire, fetele care lucrează aici chiar pun suflet, chiar înțeleg că trebuie să fie atente. Avantajul suprem este faptul că sunt mame. Într-adevăr, tratează pâinea și aluatul și maiaua ca niște mame grijulii față de pruncii lor. Au grijă să nu se ardă, să nu se umfle, să nu se dezumfle… e o grijă instinctivă. Nu știu dacă altă categorie de persoane s-ar putea implica atât de tare în acest proces de fabricație”, îmi mărturisește Corina, mamă la rândul ei a trei copii, majori de-acum.

Am cunoscut patru dintre mămicile din brutărie și ce am remarcat, la prima vedere, este seninătatea de pe chipul lor. Apoi, bucuria cu care vorbeau despre ceea ce fac și care depășea timiditatea și stângăcia firească față de o persoană din afară, ca mine.

“Nu am mai lucrat înainte în vreo brutărie. Am învățat totul de la zero: de la cum se prepară maiaua până la cum se coace pâinea pe vatră. Înainte să ajung aici, am fost asistent manager la o editură. Am venit la interviu, mi s-a spus că sunt acceptată, am semnat contractul și am început să învăț. Nu frământasem niciodată vreo pâine acasă, nici cozonaci... iar acum nu mai știu numărul lor!”, îmi povestește râzând Andreea, de 28 de ani, mamă a trei copii.

Nicoleta are 50 de ani și este mamă de băieți, doi voinici. A lucrat mulți ani ca bucătăreasă, chiar și pe un vas de croazieră. “Eu și Florența suntem cele mai vechi aici. Ne-am întâlnit la un târg de joburi și am ajuns să ne angajăm împreună la MamaPan. Am învățat foarte multe de la doamna Corina și am încercat să respectăm întocmai rețetele dânsei. Avem mare grijă nu doar la calitate ci și la aspect”, povestește Nicoleta.

Cealaltă “veterană”, Florența (48 de ani), mamă a doi copii, o fată și un băiat, este și cea care are cea mai mare experiență în domeniu. Timp de 27 de ani a lucrat la fabrica de pâine Spicul. “A intrat fabrica în faliment și... am ajuns în șomaj. Am mers la un târg de joburi, la fel ca Nicoleta, și de acolo am ajuns la MamaPan. Diferența între fabrica în care am lucrat și ce fac acum la brutărie este imensă. În primul rând, vorbim despre altă calitate. Despre sănătate mai precis, căci acolo foloseam amelioratori pentru gust, pentru culoare... De câte ori merge la târguri, cea mai frecventă întrebare pe care o primi este <Da’ cum crește pâinea asta fără drojdie?>. Mulți confundă maiaua pe care o folosim noi cu cea care se pregătește, de obicei, pentru cozonac”.

Codruța (30 de ani) este nou-venită în echipa MamaPan. Are doi copii și face naveta zilnic pentru că locuiește în afara Bucreștiului, înntr-o comună din județul Călărași. “Lucrez de două luni aici, sunt cu contract de muncă și sunt foarte mulțumită. Înainte să vin aici, am făcut un curs de brutărie. Îmi place mult ce fac”, povestește Codruța.

Mămicile lucrează în fiecare zi, de la 1 după-amiaza, până seara târziu, când programul lor se încheie la 10, poate și mai târziu, în funcție de comenzi. În preajma sărbătorilor – de Paște, de Crăciun – au foarte mult de muncă. Recordul absolut, până în prezent, a fost de 800 de cozonaci în două zile. Și 280 de pâinici. În condițiile unei fabrici industrializate, pare o cantitate infimă, dar pentru o brutărie mică, unde totul se face manual, este o performanță.

Atenție, șoferi! Mamă la volan!

Nu, nu este un avertisment, ci o recomandare pentru bărbații din traficul bucureștean. Toate bunătățile pregătite de mămicile despre care v-am povestit mai sus sunt încărcate și distribuite cu ajutorul unei dube tot de o… mămică, bineînțeles! Marilena are 41 de ani și este o șoferiță experimentată, care știe să se facă respectată. “Am o specializare ca asistent generalist, am făcut 3 ani la Spiru Haret la Marketing și am lucrat mai mult ca asistent manager la diferite firme. O perioadă m-am ocupat și de vânzări, am lucrat apoi la o firmă de proteze auditive. Înainte să ajung aici, am lucrat la recepție la un cabinet veterinar. Eu fac facturi, eu încarc, eu descarc... Conduc zilnic, mai ales că stau în afara Bucureștiului. Până să ajug aici nu am condus niciodată vreo mașină mare, gen dubă sau jeep. Numai autoturisme normale. Și când am venit aici și am văzut duba... Prima dată când am urcat la volan, am fost însoțită, a fost așa de obișnuință... La prima livrare, singură, nu a fost ușor. Am avut emoții mari. Acum, îmi place că-i văd pe toți în trafic, de la înălțime. M-a oprit și poliția, dar am nimerit peste un agent drăguț...”.

Unde găsiți pâinea cu maia?

În acest moment, la MamaPan, mămicile pregătesc 9 tipuri de pâine, dintre care unul fără gluten, și vreo 7-8 produse de patiserie: 2 tipuri de cozonaci, 2 tipuri de cornulețe, 4 tipuri de plăcinte (în funcție de sezon), biscuiți, sărățele. Toate... delicioase, mai ales cornulețele cu magiun de prune de Topoloveni.
Produsele pot fi comandate on line și pot fi ridicate de la partenerii MamaPan, dar și direct de la brutărie. Însă mai multe detalii găsiți aici.

V-am convins că pâinea făcută cu dragoste de mamă este mai sănătoasă?!

Foto articol: Iuliana Cristina Popescu

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!