Sari la conținut

10 cele mai frecvente erupții cutanate, la copii

Erupțiile cutanate reprezintă o afecțiune comună, întâlnită la copii, cu cauze diverse. Unele dintre erupții pot fi contagioase, însă, cu toate acestea, nu sunt grave.

Care sunt cauzele erupțiilor cutanate, la copii?

Cauzele erupțiilor cutanate sunt diferite, însă unele dintre ele pot avea semne și simptome similare.

Dermatita atopică

Dermatita atopică este o boală cronică a pielii, recidivantă și foarte pruriginoasă. Se dezvoltă ca urmare a modificării barierei cutanate în pielea copiilor predispuși genetic la dermatită. Erupțiile cutanate apar, de obicei, pe fața și scalpul copiilor mici.

► Citește și: Dermatita atopică: mai mult decât o ”simplă afecțiune a pielii”

Dermatita de contact

Dermatita de contact este o boală frecvent întâlnită la bebeluși și copii mici. Ea este declanșată de contactul direct cu substanțe care sunt alergeni pentru organism și provoacă leziuni în zona de contact. Unii dintre cei mai frecventi alergeni sunt parfumurile, nichelul, bijuteriile și produsele cosmetice.

Pitiriazisul versicolor, una dintre cauzele erupțiilor cutanate, la copii

Pitiriazisul versicolor este caracterizat ca o infecție a pielii. Este benign și frecvent la copiii mici. Cele mai afectate zone sunt trunchiul, spatele și umerii. De obicei, pitiriazisul versicolor este tratat eficient și rapid cu agenți antifungici topici.

► Citește și: Pitiriazisul versicolor la adolescenți: ce ar trebui să știi

► Citește și: Pitiriazisul lichenoid, la copii. Cauze, simptome și tratament

Înțepăturile de insecte

Insectele pot provoca mâncărime și durere în zona în care înțeapă. La unii copii, înțepăturile de insecte pot declanșa un răspuns alergic sever numit anafilaxie.

Printre insecte se numără: viespile, căpușele, țânțarii, albinele sau furnicile. Simptomele înțepăturilor de insecte pot varia de la urticarie la mâncărime intensă.

► Citește și: Înțepăturile de insecte la copii și la bebeluși. Modalități de a trata înțepăturile de insecte

Dermatita seboreică

Dermatita seboreică este o boală inflamatorie a pielii. Zonele afectate sunt scalpul, pliurile corpului și fața. Leziunile nu provoacă mâncărime sau durere, ci disconfort sau jenă în ceea ce privește aspectul fizic.

Impetigo

Impetigo este una dintre cele mai frecvente infecții ale pielii, care apar în copilărie. Este cauzată de bacterii gram-negative și este foarte contagioasă. Se caracterizează prin prezența plăcilor eritematoase cu cruste galbene, care provoacă durere sau mâncărime. Tratamentul constă în aplicarea zilnică a cremelor cu antibiotice. Această terapie este eficientă în 90% din cazuri.

Pitiriazis rozat Gilbert

Pitiriazisul rozat Gilbert este o boală papuloscuamoasă acută. Leziunile apar pe spate, trunchi și extremități. Este o boală care se tratează ușor, iar în unele cazuri ar trebui prescrise medicamente antihistaminice, din cauza mâncărimii intense.

Molluscum cotagiosum

Molluscum contagiosum este o afecțiune benignă a pielii, caracterizată printr-un grad ridicat de contagiozitate. Leziunea tipică este în formă de cupolă, rotundă și de culoare roz-violet. Transmiterea bolii are loc prin contact direct cu aceste leziuni.

De obicei, boala se tratează de la sine, dar se poate accelera procesul de vindecare cu tratament topic, pentru a preveni răspândirea leziunilor.

Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune cronică și inflamatorie a pielii, care poate apărea la copii sau adulți.

Diagnosticul se bazează pe manifestările clinice ale leziunilor, care la copii sunt, de obicei, plăci eritematoase solzoase, de culoare albă.

► Citește și: Psoriazisul la bebeluşi. Ce este, cum se manifestă şi cum se tratează

Scabia

Scabia este o boală infecțioasă cauzată de acarienii contagioși. Acarianul aflat în interiorul pielii provoacă leziuni papulare și mâncărimi intense, în special noaptea.

► Citește și: Scabia la copii. Simptome și tratament

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!