Sari la conținut

Dermatita atopică: mai mult decât o ”simplă afecțiune a pielii”

Dermatita atopică este cea mai frecventă formă de eczemă la copii. După diagnosticarea cu dermatită atopică, cei mici sunt nevoiți să renunțe la înot, întrucât clorul le-ar irita pielea. De asemenea, părinții trebuie să fie atenți cu ce haine poartă copilul diagnosticat cu dermatită atopică. Hainele trebuie să nu fie din lână sau poliester. Lenjeria de pat trebuie să fie din bumbac 100%, iar produsele de îngrijire trebuie să nu conțină parfum.

Dincolo de simptomele fizice care implică durere profundă asemănătoare cu arsurile solare grave și mâncărime, dermatita atopică poate provoca o povară mentală și psihosocială suplimentară pentru pacienți.

► Citește și: Un nou studiu sugerează că ar putea exista o legătură între dermatita atopică și severitatea simptomelor de autism, la copii

Un sondaj realizat de Eczema Society of Canada a constatat că 30% dintre copiii diagnosticați cu dermatită atopică au suferit de anxietate, 21% dintre ei au evitat activitățile sociale și 20% dintre ei au lipsit de la școală.

„Natura vizuală a afecțiunii poate fi stigmatizantă”, spune Marissa Joseph, medic la Spitalul pentru Copii din Toronto. Simptomele pot afecta stima de sine a unui copil, pot face ravagii în ceea ce privește somnul lor și pot duce la anxietate și depresie, spune ea.

„Este, de asemenea, frustrant pentru părinții care doresc să știe ce declanșează dermatita atopică și să evite boala. Problema este că dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie cronică care nu are o cauză exactă”, adaugă Marissa Joseph.

► Citește și: Se poate transmite dermatita atopică de la părinți la copii?

Medicul spune că este important ca familiile să știe că dermatita atopică afectează doi din cinci copii canadieni, iar cauza aparției afecțiunii nu este vina nimănui. Dermatita atopică este ereditară și apare pentru că proteinele care mențin funcția de barieră a pielii nu funcționează corect.

„Pielea acționează ca o armură, iar eczema provoacă crăpături în armura respectivă, făcând-o vulnerabilă la alergenii și iritanții externi”, spune ea. Deși se manifestă cel mai frecvent în copilărie, poate apărea și la adolescenți și adulți.

Dacă micuțul tău se confruntă cu eczemă, Marissa Joseph recomandă să iei legătura cu medicul, deoarece dermatita este o afecțiune care poate fi ușor gestionată.

Cea mai importantă parte a tratamentului, spune ea, este menținerea barierei pielii și hidratarea ei, pentru a ajuta la prevenirea erupțiilor. Acest lucru se poate realiza prin băi zilnice și aplicarea cremelor emoliente.

► Citește și: Crema cu hidrocortizon la bebeluși: utilizare și efecte secundare

„Simptomele moderate până la severe pot necesita, de asemenea, tratament medicamenos sau injecții”, spune ea.

► Citește și: “Ce a pățit pe față?” Interminabila noastră luptă cu eczema severă

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!