Sari la conținut

“Ce a pățit pe față?” Interminabila noastră luptă cu eczema severă

“Așa fac bebelușii”, zise primul doctor, care ne-a recomandat hidrocortizon topic pentru 14 zile... la 5 luni ale pruncului.

Norocul meu că citisem câte ceva și știam că, oricât de rapid ar vindeca minunatul cortizon, doar bagă sub preș resturile nedorite; iar ele ies de acolo mai multe și mai urat mirositoare.

Uleiuri esențiale, cremă și mai așa și mai altfel, albastru de metilen, sâmbure de grapefruit - nu și nu! Trece și repare mai puternic decât a fost vreodată.
5 dermatologi mai târziu, 5 antibiograme și eczema e tot acolo.. mai mare, mai roșie, mai cu coji. Iar copilul crește, descoperă mânuțele și se scarpină mai mult și mai tare.

► Citeşte şi: Studiu: Copiii cu eczemă declanșată de alimente sunt predispuși la o viață plină de alergii

“Dar ce are în obraji?” e, probabil, întrebarea pe care am auzit-o cel mai frecvent în primul an de viață al copilului meu.
Și completarea: “așa a avut și copilul vecinei nepoatei bunicului meu...”. Știu, oamenii au cele mai bune intenții, doar că... nu merge!
De fiecare dată îmi deschid urechile cu o urmă de optimism, sperând să aflu răspunsul pe care îl caut de atâta timp! Și nu.. am citit și încercat de toate, NU MERGE!

Ce are, totuși, în obraji? E un afurisit de stafilococ auriu, care s-a așezat bine, merci, în obrajii copilului meu, cât ne-am luptat cu o dermatită atopică cauzată de alergii. Starea de alertă a anului 2020 ne-a făcut sa amânam vizita la alergolog atât de mult, încât, până ne-am făcut curaj să mergem, domnul cu pricina s-a asezat confortabil pe obrăjorii micuțului meu. Restul corpului e vindecat, rare episoadele de ușoară dermatită, dar obrajii... încă neajutorați!

Majoritatea pozelor din telefonul meu sunt cu obrajii azi mai frumoși ca ieri, mâine mai afectați ca azi. Fac poze, le salvez la favorite, le trimit nici eu nu mai știu cui, în speranța că îi vin de hac într-o zi. Sunt dimineți în care efectiv mi-a teamă să deschid jaluzelele, că nu știu ce s-a mai întâmplat peste noapte cu obrajii lui.

► Citeşte şi: Mihai Craiu, despre eczemele bebelușului și legătura cu vaccinurile

Acum suntem la a doua cură de antibiotic (prima a foat doar de 5 zile și se pare că nu a fost de ajuns). Am fugit de antibiotic ca de n***a, dar se pare că fără el nu scăpăm! Om scăpa cu el? Nici noi nu știm!

Între timp, dacă aveți soluții, aici sunt! Și încă mai am acel gram de entuziasm că va ajunge și la mine leacul minune!

Image via Cassandra Kostuch

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Mihaela

    Buna. Traim aceleasi sentimente se pare. Numai ca eu am folosit crema cu hidrocortizon DIN PACATE si iata ca dermatita a reaparut in forta(dupa ce trecuse aproape de tot). Sunt disperata nu mai stiu ce sa mai fac.... creme peste creme,cautari pe diverse site uri, telefonul meu care este plin cu poze cu fata lui cand bine cand nu, noaptea ma uit cu lumina de la telefon sa vad cum e,"lupta" cu manutele si probabil mai sunt....mancarimi si usturimi probabil care il fac sa fie foarte agitat.

  • Mihaela

    Poate ati reusit sa scapati si astept un raspuns, poate ma vei ajuta si pe mine ca vad ca e de ceva timp... sper ca ati reusit

  • Ana

    Buna! Imi pare rau pentru situatia bebelului tau, insa cand al meu a facut dermatita atopica la 4 luni am preluat de la medicul pediatru urmatoarea schema. Pentru 5 zile l-am dat pe fata si pe corp cu un strat mai gros de cicaderm. Crema este foarte unsuroasa, o sa iti dai seama cat sa aplici. De spalat am folosit numai Gel de dus de la Bioderma Sensibio. Cand intra in piele Cicaderm il dadeam cu apa termala de la Uriage. Eczema trecuse in sensul ca nu mai avea pistulele rosii, insa pielea era uscata rau. Ca sa hidratam am folosit crema de la Bioderma Atoderm Ultranurishing. Dar eczema tot era acolo, dar intr-o forma mai slaba. Apoi pediatra mi-a recomandat advantan milk in strat subtire de 2 ori pe zi. Petele mari au disparut de la advantan, insa avea cortizon. Dar au disparut petele mari si rosii de pe fata si corp. Dar dermatita tot acolo era. Apoi am facut o schema cu tratament homeopat recomandat tot de pediatra: Calcarea carbonica 15 ch - 5 granule de 2 ori pe zi. Sulfur 15 ch - 5 granule pe zi. Pentru 10-14 zile. Si a mers. Am scapat. De atunci ca gel de dus folosesc numai sensibio de la bioderma si crema atoderm de la bioderma. Tratamentul homeopat l-am luat de la farmacia helpnet. Eu am reusit in aproape 1 luna si ceva. Sper ca poate iti sunt de ajutor aceste informatii, macar ca punct de reper. Tratamentul homeopat si advantanul alaturi de crema ultra hidratanta au dat succes. Iti doresc sanatate pentru bebe al tau si sa se faca bine. Si tu ca mami, ai rabdare, stiu ca te doare inima, dar ai rabdare ca va trece.

  • Moisa Cosmina

    Buna,
    Îmi pare rău pentru cel mic. Eu dacă nu mergeam cu pitica mea la doctor cred ca ajungeam la fel. Din fericire doctorița ne-a recomandat sa o spăl in fiecare seara cu crema de dus de la lipikar și după sa o dau cu balsamul de la lipikar, amandoua AP+. Plus in fiecare dimineața câte 5 pic/ zi de Alerfree. Multumim lui Dumnezeu acum este totul bine. Facem tratamentul de 4 luni. Trebuie să-l continuam pana la 7 anișori. Sănătate multă la bebe.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!