Sari la conținut

10 moduri prin care părinții își condamnă copiii la eșec

Obiceiurile parentale dăunătoare pe care le adoptăm din dragoste, pentru a ne face copiii fericiți, ajung adesea să ne conducă la eșec.

Credem că suntem „părinți buni” dacă le facem mereu pe plac copiilor noștri, dar de multe ori acest lucru nu face decât să-i pregătească pe cei mici pentru eșec, în viitor.

10 moduri prin care îți pregătești copilul pentru eșec și la care ar trebui să renunți imediat:

Îi cumperi copilului tot ce își dorește

Când îi cumperi copilului ceea ce vrea el și când vrea el, nu-l faci decât să aștepte să obțină ceea ce își dorește, fără să muncească sau să depună vreun efort pentru darul primit. Este important să-i învățăm pe copiii noștri să muncească și să economisească pentru ceea ce își doresc. Îndeplinirea tuturor dorințelor nu va învăța copilul să fie recunoscător pentru ceea ce are.

Îl distrezi 24/7

Este bine ca cei mici să se distreze. Acest lucru îi ajută la dezvoltarea imaginației. Asta nu înseamnă că trebuie să fii animator pentru copilul tău 24/7. Încurajează-l să se joace și singur.

Copilul nu-și respectă bunicii

Arată-i copilului că părinții tăi (bunicii lui) merită respect și fii un model pentru el. În plus, așa cum îți tratezi tu părinții, așa te vor trata și pe tine copiii tăi.

Îți pui copilul mai presus de căsnicia ta

Este important să acorzi prioritate căsniciei tale, nu doar copilului. În cele din urmă, nu ești doar mamă, ești și parteneră/soție.

Îți faci copilul să se simtă ca și cum ar fi centrul lumii

Da, este important să ne facem copiii să se simtă speciali, unici și apreciați. Cu toate acestea, trebuie să-i învățăm să dăruiască și să aibă grijă de oamenii din jurul lui.

Nu purtați conversații serioase

Mulți părinți ezită să vorbească despre moarte cu copiii lor și despre lucruri care i-ar putea face să se simtă inconfortabil. Moartea este un proces natural, face parte din viață. Abordeză orice subiect cu copilul tău, pentru că, dacă nu vei face tu acest lucru, o va face altcineva.

Ai o stimă de sine scăzută

Dacă îi arăți copilului tău că ai o stimă de sine scăzută, și el va face același lucru. Părinții sunt modelele copiilor lor. Nu mai vorbi despre faptul că ești nemulțumită de greutatea ta, despre faptul că nu îți place părul tău sau despre faptul că îți urăști vergeturile.

Nu îl înveți să fie tolerant

Îți poți învăța copilul să-i judece pe alții sau poți să-l înveți ce sunt bunătatea și empatia. Asta nu înseamnă trebuie să fie de acord cu părerile tuturor, dar îl poți învăța ce înseamnă toleranța. Îi poți arăta copilului că a fi diferit sau a avea păreri diferite nu este un lucru greșit.

Nu îl înveți ce înseamnă responsabilitatea

„Nu ți-ai făcut temele? Nu-i nimic, erai obosit.”

„Ai împins un copil la școală? Nu-i nimic, nu te-ai simțit bine astăzi"

Când va deveni adult: „Ai consumat alcool și te-ai urcat la volan? Nu-i nimic, barmanul ți-a dat prea multe băuturi.”

Este foarte important să-ți înveți copilul să își asume responsabilitatea pentru lucrurile pe care le face.

Îl faci să creadă că este mai bun decât ceilalți

Ceea ce avem, ce ne putem sau nu ne putem permite să cumpărăm și ce fel de haine purtăm nu ne determină valoarea. De aceea, se spune că banii nu pot cumpăra fericirea și noi nu putem cumpăra fericirea copiilor noștri.

Felul în care îi tratăm pe ceilalți, felul în care ne tratăm pe noi înșine și legătura pe care o avem cu familia sunt lucrurile care ne modelează ca și oameni și care ne determină valorile pe care le avem.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!