Sari la conținut

10 semne că, inconștient, dai greș ca părinte - Partea 1

Părinții greșesc, de cele mai multe ori, din dragoste. Ei cred adesea că pedeapsa este un mijloc de-ai ajuta să crească și să se dezvolte, să devină adulți responsabili și educați. Din păcate, însă, apar rezultate pe termen lung sub forma depresiei sau a anxietății, care arată că strategiile abordate nu sunt tocmai bune. Ce este de făcut acum, cât încă mai e timp? Să identificăm și să corectăm greșeala, pentru a ridica o nouă generație de oameni înțelepți și fericiți!

Iată 10 greșeli frecvente, pe care părinții ar trebui să le evite:

10. Părinții elicopter sau părinții supraprotectivi își pot lăsa copiii fără prieteni.

La studiul părinților elicopter, oamenii de știintă ai Asociatiei Americane de Psihologie au remarcat faptul că astfel de părinți au avut tendința de a-și ghida în mod constant copiii spunându-le ce să facă și cum să o facă. Desigur, este normal ca părinții să facă tot posibilul pentru a-și păstra copiii sănătoși și în siguranță, dar copiii nu vor învăța cum să-și gestioneze sentimentele și emoțiile daca nu au spațiu. Astfel de paternități vor provoca numai probleme de adaptare socială, de incapabilitatea copilului de a-și face prieteni și de a-și analiza comportamentul.

Când observați că ei sunt capabili să gestioneze situația fără ajutorul dvs., lăsați-i să o facă. Îi puteți îndruma în momentele dificile, dar evitați să gestionati situatia în locul lor. Discutați cu privire la sentimentele și emoțiile lor și împărtășiți cu ei câteva strategii pozitive de abordare a stresului

9. Pedeapsa fizică aplicată ca disciplină poate duce la probleme respiratorii

Există convingerea că forța fizică îi ajută pe părinți să-și disciplineze copiii si mulți oameni nu numai că sunt de acord cu acest lucru, ci folosesc în mod activ această metodă. De exemplu, rezultatele unui sondaj realizat în 2012 arată că 94% dintre părinți își lovesc în mod regulat copiii. Acest mit trebuie să dispară, deoarece știința spune o poveste diferită.

Specialiștii spun că abuzul fizic poate duce la rezultate negative. Acțiunile antisociale, tulburările psihologice și dependența de droguri și alcool sunt doar câteva exemple de probleme comportamentale care pot apărea. Există, de asemenea, o mențiune privind un risc mai mare de cancer, boli cardiace și dezvoltarea astmului. Dacă vă întrebați ce tehnici funcționează mai eficient și stimuleaza stima de sine a copilului, încercați o comunicare fermă, rezonabilă și îngrijitoare, oamenii de știință vă vor aplauda.

8. Compararea este cheia unei valori de sine scăzute

Părinții tăi te-au comparat vreodată cu cineva? "Jack este atât de ascultător, dar tu nu ești!" Sau "Emily poate numara pana la 100, în timp ce tu poți spune cu greu ce urmează după 10." S-ar putea să creadă că astfel de analogii îi pot motiva pe copii să fie mai buni, dar noi nu credem că acest lucru este adevărat

Psihologii ne cer să nu repetăm această greșeală și să explicăm de ce un astfel de comportament este dăunător. Se pare că modul de comparare cu ceilalți duce la scăderea stimei de sine și a valorilor copilului. De asemenea, poate crea un decalaj între dvs. și copiii dvs., deoarece ei se simt în mod constant nesiguri și își pierd încrederea în dvs. Ei au nevoie de dragostea și sprijinul tău absolut în orice situație, așa că este mai bine să nu arăți că nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor tale, ci să vorbești despre problemă.

7. Educația insuficientă duce la dezvoltarea unui copil vulnerabil.

Ieri ai avut o dispoziție nu tocmai bună și i-ai pedepsit pe copii pentru că au făcut o glumă nevinovată, dar astăzi te simți minunat și îi lași să facă tot ce vor întreaga zi. Când o mamă se încruntă, tatăl zâmbește. Acestea sunt doar câteva dintre exemplele unui mediu instabil care îi face pe copii să se întrebe dacă ceea ce fac este ceea ce părinții așteaptă să vadă de la ei sau nu.

Oamenii de știință spun că o astfel de incertitudine poate avea un impact negativ asupra dezvoltării stimei de sine și poate crește depresia și vulnerabilitatea la anxietate. De aceea este întotdeauna mai bine să ai niște reguli și să stabilești limite. Ele vor ajuta copiii să înțeleagă ce urmeaza să se intample și cum trebuie să reacționeze.

6. Cu cât țipați mai mult, cu atât comportamentul copilului este mai rău.

Imaginați-vă că aveti copii cu un comportament neadecvat. Le-ai cerut să se calmeze o dată, de două sau de trei ori și apoi incepe explozia. Țipatul este de fapt o metodă eficientă care ne ajută să scăpăm de starea de nervozitate în câteva secunde. Și unii părinți cred că țipătul este o modalitate bună de a rezolva problema, dar v-ați întrebat vreodată despre consecințele unui astfel de stil de parenting?

Să vedem ce spun oamenii de știință despre asta. În primul rând, strigătul poate face comportamentul copilului dvs. chiar mai rău. De asemenea, duce la anxietate și depresie și poate provoca dureri cronice. Credem că acest lucru nu este ceva pe care doriți să-l aibă copiii voștri si nu este niciodată prea târziu să adoptați noi metode de parenting care să vă ajute copiii să crească și să se dezvolte potrivit.

Sursa

► Citește și 10 semne că, inconștient, dai greș ca părinte - Partea 2

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!