Sari la conținut

10 semne că, inconștient, dai greș ca părinte - Partea 2

Părinții greșesc, de cele mai multe ori, din dragoste. Ei cred adesea că pedeapsa este un mijloc de a-i ajuta pe cei mici să crească și să se dezvolte, să devină adulți responsabili și educați. Din păcate, însă, apar rezultate pe termen lung sub forma depresiei sau a anxietății, care arată că strategiile abordate nu sunt tocmai bune. Ce este de făcut acum, cât încă mai e timp? Să identificăm și să corectăm greșeala, pentru a ridica o nouă generație de oameni înțelepți și fericiți!

Iată 10 greșeli frecvente, pe care părinții ar trebui să le evite:

5. Așteptările excesiv de mari nu vor face niciodata copiii perfecți.

Credem că nu există părinți care să-și dorească ca puiul lor să devină un eșec si, având mari speranțe, îi motivează pe copii să se comporte mai bine, dar numai până în momentul în care așteptările noastre se transformă în obiective nerealiste. Și este crucial să fii capabil să identifici această schimbare, deoarece duce la boli și provoacă diferite tulburări, cum ar fi insomnie, tantrum, oboseală sau anxietate.

Ryan Hong, om de știință de la Universitatea Națională din Singapore, explică: "Copiii se tem să facă greșeli atunci când părinții lor așteaptă să fie perfecți". Gandeste-te dacă nu cumva în diverse situații îți forțezi copilul mai mult decât ar fi cazul.

4. Te întrebi de ce copilul tău e așa de rău? Uită-te la tine.

Există o zicală: "Culegeți ceea ce semănați.", care reflectă în totalitate relația părinte-copil. Studiile confirmă faptul că cei mici absorb valorile de la părinți mai bine decât de la oricine altcineva și își copiază modelele comportamentale. Deci, dacă copilul petrece cea mai mare parte a timpului cu tine și te intrebi de unde a învățat "aceste cuvinte rele", fii atent la tine.

Dacă vă este teamă că societatea este principala sursă de impact, specialiștii vă pot liniști. Școala, prietenii și alte activități suplimentare în care se implică copiii pot fi utile în procesul de dezvoltare personală a acestora, dar funcția lor principală este de a susține cunoștințele și valorile pe care copiii le-au primit acasă.

3. Tactica cu speriatul nu este eficientă.

Uneori părinții își sperie copiii pentru a-i face să se comporte mai bine. "Dacă nu te oprești, o să te dau acestui om și el te va închide!" Această tactică poate funcționa destul de bine. Atunci de ce nu recomandă psihologii părinților să o folosească?

Oamenii de știință explică faptul că frica utilizează nivelurile inferioare ale creierului nostru, astfel încât copiii nu sunt capabili să se gândească la comportamentul lor atunci când sunt speriați. De asemenea, le va fi teamă de polițiști, medici și alte persoane pe care părinții le folosesc în acest scop. Mai mult, ei se vor speria mai tare pe măsură ce creierul lor învață să se sperie repede. Este mai bine să găsiți alte căi cu un rezultat mai benefic pentru a-ți disciplina copiii.


2. Evitați subiectele incomode care vă pot transforma prea repede mentalitatea într-una de bunic

Unii părinți tind să evite discutarea problemelor legate de sex cu copiii lor adolescenți. Ei consideră că nu dispun de competențe suficiente sau de vocabular adecvat vârstei pentru a acoperi un subiect atât de incomod. Ei speră, de asemenea, că adolescenții vor putea să învețe despre asta la școală sau de la prieteni. Credem că acesta este un comportament iresponsabil, iar știința confirmă acest lucru.

Conform acestei cercetări, contează cu adevărat dacă părinții discută despre sex cu copiii lor. De exemplu, adolescenții au mai multe șanse să aibă mai târziu experiență și să folosească controlul nașterilor dacă această problemă nu este ignorată în familiile lor. Ambele părți pot fi la fel de nervoase, iar acest lucru este absolut normal


1. A zice "ești 1 la un milion" este cauza aroganței.


Le spuneți copiilor tăi că sunt deosebiți sau că întreaga lume le aparține? Credeți că acest lucru va crește încrederea copiilor dvs. și stima de sine, dar specialiștii ne avertizează că acest lucru poate duce la rezultate neașteptate.

Brad Bushman, co-autor al studiului, scoate în evidență: "Este important să arătați căldură copiilor dumneavoastră pentru că aceasta poate promova stima de sine, dar supraestimarea lor poate promova narcisismul la nivel înalt". De aceea este esențial să găsim un echilibru între acestea puncte.

Dacă copilul dvs. vă minte, ar putea însemna că ați exagerat în legătură cu greșelile pe care ei le-au facut în trecut.

Copiii pot minti din mai multe motive. Ar putea căuta atenție sau vor doar să verifice reacțiile voastre la minciunile lor. Psihologii confirmă că acesta este un pas natural în dezvoltarea lor.

Dar dacă este posibil să reacționați exagerat la greșelile sau eșecurile copiilor dvs., ei ar putea recurge la minciună pentru a nu mai avea probleme. Comunicarea deschisă este cheia pentru o relație sănătoasă părinte-copil.

► Citește și 10 semne că, inconștient, dai greș ca părinte - Partea 1



 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!