Avem nenumărate conversații cu copiii noștri despre orice, în fiecare zi. Unele dintre ele reprezintă lecții de viață. Comunicarea cu copilul este extrem de importantă, deoarece întărește relația părinte-copil.
Iată 4 conversații pe care trebuie să le avem cu copiii noștri, care contează mai mult decât am crede:
Este ok să fim diferiți
Nu voi uita niciodată când fiul meu era clasa a patra și a venit acasă, spunându-mi: “Eu sunt un ciudat, mami.” L-am luat de mână și i-am spus: “Nu e nimic ciudat la tine, dragul meu.”
Mi-a spus că se simte diferit de majoritatea colegilor de la școală care foloseau cuvinte urâte și hărțuiau alți colegi, arătând că sunt duri. Fiul meu a fost întotdeauna mai sensibil și n-ar putea face vreodată ce fac colegii lui.
Să spunem că ne pare rău
Cel mai bun mod de a-ți învăța copiii să-și ceară scuze este să le dai exemplu. Cere-ți scuze față de copilul tău, dacă faci ceva greșit. Învață-ți copilul că a-ți cere scuze nu reprezintă un moment de slăbiciune, ci că este un lucru normal.
Nu înțelegem totul întotdeauna, dar măcar încercăm să înțelegem
Copilul meu îmi spune des: “Tu nu înțelegi!”. De fiecare dată îi repet că am înțeles ceea ce mi-a spus, că îl înțeleg pe el ca și persoană. Este important să empatizăm cu copiii noștri și să ne punem în pielea lor. Este adevărat, vremurile s-au schimbat, dar fiecare părinte încearcă să se adapteze noilor vremuri și să fie cât mai aproape de copilul lui.
Asigurarea copilului că nu este singur
Aceste trei cuvinte sunt extrem de importante pentru copilul tău. El are nevoie să știe că îi ești mereu alături, chiar și atunci când nu ești fizic lângă el. Singurătatea poate fi foarte înfricoșătoare, atât pentru copilul mic, cât și pentru cel mare. Asigură-ți copilul că îi ești mereu aproape, indiferent de situație.
Articole relationate
Evaluarea primei săptămâni de școală: Ce semne ar trebui să urmărim
Prima săptămână de școală poate fi un moment plin de emoții pentru copiii noștri dar și pentru noi, părinții.
Prințesa urbană, despre învățământul din Olanda: nu au teme până în anul 7
A venit toamna! Umple-mi ghiozdanul cu ceva...
De ce nu e bine să îți forțezi copiii să împartă? Ce spun psihologii
Împărțirea este o abilitate socială esențială pe care părinții doresc să o cultive în copiii lor. Totuși, mulți psihologi avertizează că forțarea copiilor...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu