Sari la conținut

5 întrebări frecvente despre îndreptarea dinților la copii și adulți

O cititoare zicea deunăzi că i se pare că prea toată lumea în jurul ei poartă aparate dentare, de la copii la adulți. Și că nu înțelege dacă nu cumva e o modă sau un moft. Oare au toți oamenii aceștia nevoie de aparat dentar? Ea însăși, la 30 și ceva de ani, cocheta cu ideea unui tratament, dar nu știa dacă merită sau nu să pornească în direcția respectivă.

Familia îi spune că arată foarte bine și are un zâmbet drăguț, deși oleacă strâmb, în timp ce ea se simte tot rățușca cea urâtă, ca în copilărie. Și mărturisește că nu a reușit, de-a lungul anilor, să scape de acest sentiment. Pe de altă parte, i se pare penibil să poarte aparat dentar, alături de fiica ei de 6 ani. Ascultând-o, mi-am dat seama că nu e primul adult de la care aud asta și că la vârsta adultă ajungem să avem o listă de întrebări pentru care ne trebuie clarificare. Că familia și prietenii nu ne ajută mai deloc, din dorința lor de a ne consola și a ne face să ne simțim bine, cu orice preț. Și că e bine să ne ascultăm visul.

Eu sunt omul care știu ce înseamnă astfel de neîmpliniri transformate în visuri, așa că m-am hotărât să pun pe hârtie cele mai frecvente întrebări legate de îndreptarea dinților, pentru care am găsit răspuns la medic. E vorba de medicul care mi-a îndreptat mie dinții la 40 de ani. Am făcut echipă bun pentru o perioadă bună de timp, așa că acum mă îndrept către final. Să vă mai spun că abia aștept? :)  Așadar, clarificările pe care le am pentru voi vin de la dr. Anca Oltean - medic primar ortodonție și estetică dento-facială și răspund celor 5 întrebări cele mai frecvente despre îndreptarea dinților.

1. Până la ce vârstă pot să îmi îndrept dinții?

E o întrebare foarte bună, mai ales că în accepțiunea colectivă circulă un mare mit: doar copiii și adolescenții mai pot beneficia de un tratament ortodontic cu succes.

Astăzi, se vorbește despre un concept care nu poate decât să ne bucure: ortodonția fără limită de vârstă. Acest lucru este posibil datorită evoluției tehnologiilor din domeniu. Tratamentele au devenit eficiente pentru toate categoriile de vârstă, cu rezultate excepționale în plan al alinierii dinților și al unei mușcături corecte, dar și pentru a repoziţiona dinţii migraţi din cauza pierderii altor dinţi sau a problemelor parodontale sau de a pregăti spaţiul pentru plasarea implanturilor.

Prin urmare, indiferent că sunteți bărbat sau femeie, că lucrați într-un domeniu unde nu vă permiteți să se vadă că urmați un astfel de tratament, există soluții pentru fiecare, dacă decideți că este momentul pentru dvs. Este posibil să dureze un pic mai mult față de tratamentul recomandat unui copil și să treacă prin etape diferite, dar cu siguranță vor exista soluții și rezultate, atât timp cât un medic ortodont cu experiență va conduce planul de tratament.

Prin urmare, nu vă sfiiți să mergeți pentru o discuție cu un medic ortodont, indiferent de vârsta pe care o aveți și, mai ales, nu plecați urechea la sfaturile nespecialiștilor. :) Ele vă pot curma visul de a vă îndrepta dinții. Astăzi, se poate orice. Lumea a evoluat și lumea medicală se bucură din plin de această evoluție, pentru ca pacienții să găsească răspuns la problemele lor.

(...)

Citește mai mult pe florinabadea.ro

Sursa foto: Florina Badea

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!