Sari la conținut

5 moduri de a-ți ajuta copilul să nu-i mai fie frică de întuneric

Un studiu care a chestionat 122 de persoane a arătat că 54% dintre ele au spus că întunericul este printre primele 5 temeri. Deci, dacă adulții au această teamă, nu este de mirare că cei mici își imaginează monștri sub pat și văd umbre înfricoșătoare.

Totuși, există modalități prin care îți poți ajuta copilul să scape de această frică.

Ce trebuie să faci pentru a-ți ajuta copilul să nu-i mai fie frică de întuneric?

Ascultă-l

Ia-i în serios această temere și ascultă-l. Nu renunța la asta doar verficând sub pat și spunându-i că nu există monștrii acolo. Întreabă-l ce anume îl face să se simtă speriat și arată-i că-i înțelegi aceste temeri. În cele din urmă, asigură-te că ești întotdeauna acolo pentru el când are nevoie de tine, mai ales dacă se va simți speriat.

Laudă-l

Cercetările au arătat că afirmațiile pozitive pot schimba modul de gândire. Dacă îi spui copilului tău că este curajos și îl lauzi că se confruntă cu frica de întuneric, aceste lucruri îți pot fi de mare folos. Cuvintele tale pozitive lîl pot ajuta pe cel mic să creadă cu adevărat că își poate depăși frica.

Distrați-vă cu lumini în întuneric

Există multe lumini de veghe creative care pot ajuta copilul să se relaxeze și să se simtă în siguranță. De exemplu, există lumini de veghe în formă de animale sau stele pe care le poți pune lângă patul copilului. Acestea îi vor fi foarte utile dacă trebuie să meargă la baie, în mijlocul nopții.

Transformă camera întunecată într-un loc de joacă

Copilul poate vedea întunericul ca fiind ceva înfricoșător și periculos, dar poți schimba modul în care el își vede camera. De exemplu, poți face un spectacol cu diferite umbre și forme, cu ajutorul mâinilor. Cel mic ca învăța să asocieze întunericul cu ceva care poate fi distractiv.

Încearcă acest truc de 10 secunde

Motivul pentru care copilul se teme de întuneric s-ar putea să nu se bazeze de fapt pe frica de întuneric în sine, ci trecerea de la lumină la întuneric. Când închizi brusc lumina, ochii orbesc câteva secunde, deoarece trebuie să se adapteze cu trecerea de la lumină la întuneric. Acestea sunt secundele în care copilul tău ar putea începe să se simtă speriat.

Există un truc pe care îl poți încerca și prin care poți să-l ajuți pe cel mic să se adapteze mai ușor la întuneric. Roagă-l să închidă ochii, în timp ce lumina este încă aprinsă. Apoi închide-o, pune mâinile peste ochii copilului și spune-i să numere până la 10. După ce a numărat, roagă-l să deschidă ochii. Cu acest truc, camera nu se va simți la fel de întunecată ca înainte, mai ales dacă folosești și o lumină de veghe.

Sursa 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!