Sari la conținut

7 sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să depășească frica de ace

Vaccinurile ajută la protejarea copiilor împotriva diferitelor boli, însă majoritatea prichindeilor se tem de înțepături. Până la vârsta de 4 ani, cei mici sunt nevoiți să facă destul de multe vaccinuri, așa că micuțul tău trebuie să se obișnuiască cu ideea de vaccinare.

Iată câteva sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să depășească frica de ace:

Spune-i adevărul

Dacă micuțul tău te întreabă daca urmează să fie vaccinat, nu îl minți și spune-i adevărul. „Asigură-te că știe că vaccinul este ceva care îl protejează și explică-i că nu este o modalitate de a-l pedepsi”, spune Margaret Fisher, președinte al Secției de Boli Infecțioase pentru Academia Americană de Pediatrie.

De asemenea, nu-i spune că vaccinul nu o să doară, deoarece va simți durere și își va pierde încrederea în tine. Ai putea să îi spui: „Da, o să doară, dar doar pentru câteva secunde”.

Nu îi da prea multe detalii

Nu-i oferi copilului prea multe detalii înainte de vizita la medic. „Dacă îi spui copilului prea din timp că urmează să fie vaccinat, se va gândi numai la asta”, explică Ari Brown, consilier pentru părinți. Nu-i spune copilului că urmează să fie vaccinat, decât daca te întreabă el.

Poți preveni durerea fizică

Unii experți sugerează aplicarea unei creme anestezice cu aproximativ 20 de minute înainte de injectare, care poate ajuta la amorțirea ușoară a pielii. În timpul vaccinării, distrage-i atenția copilului, cântă, dansează sau spune-i povești.

Trebuie să știi când să renunți

Dacă copilul devine neliniștit, cel mai bine este adesea să faci un pas înapoi și să îi permiți asistentei sau medicului să preia conducerea. Copiii reacționează câteodată exagerat la vaccin, pentru că stiu că își pot influența părinții să renunțe la vaccin. Este posibil să fie nevoie să părăsești camera pentru scurt timp, astfel încât personalul să-și poată face treaba. Sau să stai într-un colt și să menții contactul vizual cu copilul.

După vaccin, acordă-i copilului o îngrijire sporită

După vaccinare, lasă copilul să stea întins timp de câteva minute, pentru a te asigura că nu amețește. Apoi masează locul injectării dacă cel mic are dureri și aplică-i gheață timp de aproximativ 10 minute la locul vaccinării .

Ia în considerarea recompensarea copilului

Uneori, chiar și un mic stimulent, cum ar fi o acadea sau o mică jucărie, poate ajuta la ameliorarea durerii. Sau promite-i copilului tău că, după vaccinare, veți face ceva special împreună, cum ar fi să mergeți la locul de joacă sau să mâncați înghețată.

Urmărește posibilele efecte secundare

Reacțiile ușoare și obișnuite pot include umflarea, sensibilitatea zonei vaccinate, febra, durerile de cap și chiar starea de oboseală. Dacă copilul pare să se confrunte cu una dintre efectele secundare rare, dar grave, cum ar fi o reacție alergică, convulsii sau dificultăți de respirație, sună imediat la 112.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!