Sari la conținut

Acum e oficial! Învăţământ obligatoriu de 15 clase, din 2020

Senatul a adoptat propunerea legislativă privind extinderea învăţământului obligatoriu de la 11 la 15 clase. Astfel, vor fi incluşi ultimii doi ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi învăţământul liceal. Conform actului legislativ, această schimbare va trebui realizată până în anul 2020.

Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea art. 16 din Legea Educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, "în sensul de a se stabili o nouă durata şi o nouă componentă a învăţământului general obligatoriu, după cum urmează: învăţământul general obligatoriu este de 15 clase şi cuprinde ultimii doi ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii doi ani ai învăţământului secundar superior".

În aceste condiții, învăţământul liceal şi grupa mare din învăţământul preşcolardevin obligatorii până cel mai târziu în 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030. Elevii pot alege să renunţe la şcoala doar după ce au împlinit vârsta de 18 ani.

În expunerea de motive a proiectului legislativ se argumentează că obligativitatea celor doi ani de grădiniţă este necesară întrucât "vârsta preşcolara (3-6 ani) este un moment important pentru dezvoltarea copilului. Cei mici devin conştienţi de lumea înconjurătoare, manifesta curiozitate faţă de ceea ce observă sau nu cunosc".

Cât despre grădiniţă obligatorie, statul ar trebui să asigure mai întâi necesarul de locuri pentru copii, fiindcă în momentul de faţă în grădiniţele de stat nu există locuri suficiente. În legătură cu acest aspect, guvernarea actuală s-a angajat ca va construi 2.500 de creşe şi grădiniţe până în 2020, perioada ce coincide cu termenul-limita pentru aplicarea măsurii învăţământului obligatoriu de 15 clase.

Sursa foto: Free pik

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!