Sari la conținut

Ai un copil nervos? Iată 15 fraze care îl pot calma

Uneori, să te înțelegi cu copilul tău poate părea imposibil - cu cât încerci mai mult, cu atât mai greu e. Te superi, te enervezi și ajungi să faci și să spui cuvinte de care uterior nu ești deloc mândră.

Ce poți face? Îți recomandăm noi niște fraze pe care să le folosești. Ceva trebuie să funcționeze, până la urmă!

E normal/ok să fii supărat – Emoțiile nu ar trebui să fie suprimate, nici măcar cele negative. Spunând E normal să fii supărat, îi confirmi emoțiile, i le validezi și îi arăți că e important să spună ce simte.

Și eu mă enervez, câteodată. Haide să plângem, ca să ne calmăm – Uneori, e mai bine să plângi și să țipi, ca să lași emoțiile negative să iasă la suprafață. Oricum nu poți verbaliza, atunci când ești prea supărat. Furia poate proveni și din durere, iar studiile arată că durerea poate fi eliminate prin țipăt.

Pare că nu te simți prea bine – Uneori, e dificil să îți dai seama de ce copilul tău se comportă într-un anumit mod, mai ales că nu poate exprima în cuvinte ce simte. Și, deși nu poți spune exact cum se simte, poți măcar încerca să ghicești. Nu degeaba neuropsihiatrul Dan Siegel spune Denumește-o, ca să o poți calma.

Banuiesc că arunci jucăriile pentru că nu îți place să te joci cu ele. Despre asta este vorba, nu? – Îl loc să țipi Nu mai arunca jucăriile!, încearcă să îl ajuți să își conștientizeze și comunice sentimentele.  Folosind această frază, îi arăți perspectiva ta și îl încurajezi să și-o exprime și pe a lui.

Ai căzut și te-ai lovit la genunchi! Auch! – În loc să îi distragi sau să îi minimizezi sentimentele spunându-i Gata, mami, ești bine! – mai bine îl ajuți să își înțeleagă sentimentele. În acest mod, îl vezi ajuta să învețe să facă față emoțiilor negative, pe termen lung.

Nimeni nu trebuie să fie rănit – Deși este important să înțelegi cum se simte copilul tău, este necesar și să îi setezi niște limite: fără violență! În loc de Să nu îndrăznești să lovești!, poți folosi fraza de mai sus, pentru a-i transmite că este o diferență între a simți ceva și a te comporta într-un anumit fel. E ok să simți, dar nu e ok să acționezi.

Ce simți acum va trece, nu va dura o veșnicie. Va trece și te vei simți din nou bine – În momentele culminante, copilul tău va fi atât de nervos, încât va simți că nu este nicio cale de ieșire. Spunându-i că va trece, îl vei face să înțeleagă că sentimentele negative vor trece.

Eu o să mă mut pe canapea. Mă vei găsi acolo, când vei avea nevoie de o îmbrățișare – Chiar și copiii au nevoie de spațiu. Dacă propunerea ta de a-l ajuta este respinsă, atunci este momentul să îi arăți că îi lași spațiu, dar și că ești disponibilă, dacă se răzgăndește.

Nu vrei să o luăm de la început? – Dacă s-a enervat pentru că a dat greș într-o anumită situație sau un anumit joc, propune-i să o ia de la capăt. Se va dovedi o modalitate bună de a trece peste furie.

Ce putem învăța din asta? – Îți poți încuraja copilul să învețe din greșeli chiar și atunci când are un tantrum.

Nu vrei să îl rugăm să ne dea jucăria când termină el? Între timp, ne putem juca împreună cu aceasta – Atunci când copilul tău vrea o jucărie care este deja la alt copil, îl poți ajuta oferindu-i alternativă. Așa, îl vei învăța și că poate obține ce își dorește, abordând calea corectă, dar și că atunci când ți se închide o ușă, ți se deschide alta.

► Citește și 10 fraze magice pe care fiecare copil are nevoie să le audă de părintele său

Hai să mergem împreună la locul nostru de liniștire – Stabiliți de comun acord un loc al casei în care să vă retrageți, când sunteți nervoși. Și. în loc să fii autoritară și să spui Până aici!, atunci când greșește sau când este nervos, folosește-te de fraza de mai sus pentru a vă reconecta. Altfel, îl vei face să se simtă marginalizat și îi vei arăta că abuzul de putere face diferența.

Văd că încă nu ți-ai spălat dințișorii. Vrei să începem cu ai lui Elmo și să continuăm apoi cu ai tăi? – Copiii fac tantrumuri pentru a câștiga control asupra mediului din jur. Dându-le posibilitatea să aleagă, le dăm senzația că ei dețin controlul și îi aducem acolo unde ne dorim noi, de fapt.

Ești în siguranță – Copiii pot face tantrumuri atunci când se simt în pericol sau când le e teamă de consecințele actelor lor. Dacă le spunem în maniera corectă că nu li se poate întâmpla nimic rău – se vor liniști.

Nu mănânci mâncarea. Cum să facem să fie mai delicioasă? – Certurile de la masa se pot dovedi un chin zilnic. Este ușor să spui Mănâncă mâncarea sau treci în camera ta, dar nu aceasta este soluția. Încercați să găsiți împreună cea mai bună soluție, arâtându-i că decizia este a lui.

► Citește și Cele mai eficiente fraze pentru a calma tantrumurile copilului de 3-4 ani
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!