Sari la conținut

Ai un copil timid? Iată cum îl poți ajuta să-și dezvolte încrederea de sine

Copiii timizi, în comparație cu cei care au o încredere de sine dezvoltată, tind să se simtă nesiguri, să aibă accese de tristețe cronică, să cedeze presiunii colegilor și să aibă anxietate.

Mai mult decât atât, potrivit cercetărilor, copilul timid care a ajuns la maturitate rămâne nesigur și retras din punct de vedere social. De asemenea, are șanse să se căsătorească mai târziu și să nu reușească să avanseze atât de mult în carieră ca și colegii lui care nu sunt timizi.

Mulți dintre noi, părinții, nu știm cum să ne ajutăm copilul timid. Când acesta începe să acționeze independent, frica începe să-l cuprindă, iar lacrimile încep să-i curgă pe obraji, ne simțim copleșiți și nu știm cum să acționăm. În astfel de momente, este dificil să insiști ca micuțul tău să facă ceea ce i s-a cerut: să salute un adult, să se joace singur la locul de joacă etc.

► Citește și: Ce să faci și ce să nu faci dacă micuțul tău nu are prieteni la școală

Din păcate, ceea ce copilul învață din acest lucru este că nu trebuie neapărat să acționeze independent. Mai mult decât atât, mulți copii vor vedea că în astfel de situații sunt salvați de părinții lor. Acest lucru duce la o nesiguranță în propria persoană și la o tendință crescută de a evita ceea ce îi face să se simtă inconfortabil.

Care ar putea fi soluția?

Încurajează-ți copilul timid să acționeze cu o mai mare asertivitate. Fii răbdătoare, dar nu ceda tentației de a-ți salva copilul de situații incomode. Micuțul tău trebuie să fie pregătit pentru viitor și în ciuda faptului că vitorul este unul necunoscut, un lucru este cert: copilul tău urmează să devină adolescent, apoi adult. Niciuna dintre aceste destinații nu favorizează individul nesigur și timid.

Cel mai bun mod de a-ți ajuta copilul timid să devină mai încrezător este să-l ajuți să se comporte ca și cum este deja o persoană sigură pe ea. De exemplu, încurajează copilul să salute adulții și să aibă conversații scurte cu ei. La început, acest lucru poate părea nesemnificativ, însă copilul învață să se simtă confortabil să vorbească cu adulții. Începe prin a-i explica micuțului tău că îți dorești ca el să dezvolte relații cu persoanele din jur și să nu se simtă anxios.

► Citește și: Care este diferența dintre un copil timid și unul introvertit?

Data viitoare când mergeți împreună la restaurant, lasă-l pe cel mic să comande mâncarea. Continuă să alegi situații provocatoare, astfel încât să-ți ajuți copilul să-și crească încerederea de sine. De asemenea, incurajează-l după fiecare gest în care a dat dovadă de încredere. Îi poți spune cuvinte, precum: „Ai făcut o treabă bună!”, Sunt mândră de tine.”

Activități care ajută la consolidarea încrederii de sine:

  • Înscrierea copilului într-o echipă sportivă
  • Încurajarea copilului să pună întrebări la orele de curs
  • Voluntariat
  • Atribuirea treburilor casnice
  • Delegarea copilului pentru a primi coletele de la curier
  • Aderarea la un club/organizație școlară.

Ce se întâmplă dacă copilul eșuează la aceste sarcini?

Pentru a deveni o persoană încrezătoare este necesar să-ți înveți copilul că eșecul nu este un eveniment catastrofal. Spune-i copilului că a vorbi, a se afirma și a face greșeli nu reprezintă sfârșitul lumii. Viața merge înainte și, oricum, nimănui nu-i pasă prea mult de greșelile pe care le face.

► Citește și: Cum încurajezi un copil care este mai retras
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!