Sari la conținut

Ajută-ţi copilul să se simtă puternic şi să se facă auzit. 5 trucuri utile

Noi, părinţii, suntem într-un continuu du-te vino. Sărim de la un lucru la altul, rezolvăm o problemă doar pentru a trece la alta, ne trezim dimineaţa aşteptând momentul în care să ne sărutăm copilul de noapte bună şi să ne aşezăm, în sfârşit, în pat

În toată această alergătură, copilul ne opreşte de zeci de ori pe zi, folosindu-se de magicul cuvânt „mai”: mai vreau 10 min în parc, mai vreau prăjitură, mai vreau să mă joc, mai vreau suc, mai vreau…, mai vreau…, mai vreau…

În realitate, însă, copilul nu are nevoie de toate aceste lucruri suplimentare, ci să se simtă puternici şi să reuşească să stârnească atenţia.

Să ne gândim la puterea şi la atenţia pe care o primesc copiii ca la două pahare de apă. Aşa cum paharele se golesc, şi puterea şi atenţia primită scad, atunci când îi ignorăm, făcând loc comportamentelor negative, tantrumurilor,   plânsetelor. Iar când părinţii umplu rezervorul de putere şi de atenţie, copiii se simt la adăpost şi acţionează aşa cum ne dorim.

Dar, cum umplem paharul de putere şi ne atenţie? Există câteva trucuri, dar nu trebuie să uităm că lucrurile bune nu se obţin cu puţin efort, aşa că trebuie să ne înarmăm cu răbdare.

Încearcă să nu faci în locul lui ceea ce poate face şi singur

Atunci când preferăm să facem noi anumite lucruri pe care le poate face foarte bine şi copilul, îi transmitem în fapt mesajul că este incapabil şi, mai ales, că nu avem deloc încredere în el. drept consecinţă, încrederea copilului în sine scade, lăsând în urmă un copil care cerşeşte putere. Să nu uităm că faptele spun mai mult decât vorbele!

Stabileşte împreună cu el o rutină zilnică, adăugând numai obiceiuri pe care le poate urma fără nici un ajutor

Stabileşte împreună cu micuţul tău o rutină zilnic: aranjat patul de dimineaţă, spălat pe dinţişori, poate chiar câteva exerciţii fizice etc – rutină care să includă numai acţiuni pe care el, prin propriile-i puteri, le poate îndeplini. În acest fel se va simţi puternic, va avea încredere în el – ştiind că poate îndeplini taskuri de unul singur – şi nu va mai căuta să i se arate că e puternic în momente nepotrivite.

Dă-i spaţiul necesar pentru a atinge succesul, dar şi pentru a eşua

Dacă îi aminteşti constant copilului tău să se spele pe dinţi, să îşi facă temele, să îşi facă patul – cum va învăţa că este în sarcina lui să reţină toate acestea? Copiii care uită au părinţi care le amintesc. Dar ce ar fi să schimbăm strategie? Şi-a uitat pachetul de mâncărică acasă? Nu mai dăm fuga la grădiniţă să i-l ducem. Este în regulă să ştie că are pe cine se baza în viaţă, aşa că poţi merge la grădiniţă dacă se întâmplă să îl uite o dată într-o lună, dar dacă face asta o dată la două zile, nu va învăţa niciodată ce este responsabilitatea şi nici să suporte consecinţele faptelor lui. Aşa se nasc responsabilitatea şi capacitatea de a învăţa. Sunt lecţii pe care trebuie să le predăm copiilor noştri.

► Citeşte şi Cum a devenit copilul nostru independent

Oferă-i şansa să se implice în cât mai multe activităţi din gospodărie

Atunci când tu şi copilul vă implicaţi împreună în activităţile gospodăreşti, micuţul se va simţi mai puternic, mai capabil, va simţi că este nevoie de el. Chiar şi copilaşii de doi anişori pot avea diverse atribuţii în casă. Începeţi cu paşi mici!

Îndeamnă-ţi copilul să îşi pună hăinuţele şi jucăriile la loc, chiar dacă nu ştie şi nu poate să le împacheteze. Pe măsură ce cresc, şi lista de atribuţii se măreşte.  În curând, vei avea un copilaş de 4-5 ani care îşi va împacheta hainele, va spăla vasele şi chiar te va ajuta să dai cu aspiratorul (aspirator mic, chiar de maşină).Iar cea mai bună parte este că va fi încântat să te ajute. Treburile gospodăreşti le va ajuta pe copil să se simtă util, parte din familie, lucru care se traduce prin putere.

Creează timpul de aur

Acesta este secretul parentingului. Pentru a te conecta cu al tău copil, pentru a-l face fericit şi pentru a umple paharul cu putere şi cu atenţie, dedicaţi-vă timp unul altuia, conform formulei de mai jos:

  1. Cel puţin 15 minute pe z
  2. Doi voi doi
  3. Neîntrerupţi (fără tehnologie, fără muzică)
  4. Făcând ceva ce îşi doreşte copilul
  5. Numeşte acest joc timpul de aur.

Te provocăm să măcar pentru o săptămână jocul timpului de aur şi îţi garantăm că relaţia voastră se va schimba.

► Citeşte şi Laura Markham: 10 obiceiuri prin care să-ţi întăreşti relaţia cu copilul tău

Mult succes!

Sursa foto: Free pik

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!