Sari la conținut

Alimentatia scolarului mic

Scoala este o perioada extrem de importanta in viata copilului. Acesta trebuie sa faca fata rigorilor programului, stresului si obligatiilor pe care le are de indeplint un scolar. Sustinerea parintilor este esentiala. In capitolul sustinere intra si stilul alimentar al scolarului mic.

Fie din cauza faptului ca cei mici sunt refractari si incapatanati, fie din cauza greselilor facute chiar de parinti, fie din lipsa de timp, copiii deprind obiceiuri nesanatoase mai ales in perioada scolii. Tentatia de a copia, lipsa de supraveghere a parintilor, rimul alert sunt cauzele principale care il fac pe copil sa uite legumele si fructele, creste interesul pentru fast-food si de mancare nesanatoasa, si asa mai departe.

Alimentatia este secretul reusitelor scolare. Creierul are nevoie de energie pentru a intelege, invata si memora, iar energia inseamna mancare.

Dieta prescolarului trebuie sa cuprinda proteine de calitate, grasimi santoase, zaharuri din surse bune si minerale si vitamine. Secretul alimentatiei sanatose sta in diversitate, respectarea meselor zilnice si a celor doua gustari, un aport constant de vitamine si minerale si o buna hidratare.

Mai in amanunt asta inseamna o portie de carne sau peste in fiecare zi, cel putin doua produse lactate pe zi (lapte, branza, iaurt), trei fructe si cel putin doua legume. Adauga o portie de cereale, o sursa buna de zaharuri (fructe dulci, gemuri si dulceturi de casa, prajituri de casa) si apa.

Este foarte important sa-l inveti pe prichindel cu ideea „curiozitatii gustative”. Copilul trebuie sa manance de toate, dar adaptat cantitativ si calitativ varstei lui. Stii ca o masa de 300 de grame pentru un copil de trei-patru ani, inseamna trei kilograme de mancare la o masa pentru un adult!
 
Fructele sunt cele mai bune gustari, dulcele se potriveste perfect la masa de pranz, carnea sta bine in ciorba sau in felul doi de la pranz sau cina, cerealele si laptele sunt perfecte dimineata sau seara, iar legumele trebuie sa fie prezente le cel putin doua mese ale zilei. Grasimile sunt ideale dimineata si la gustarea de dupa amiaza.

Masa de dimineata - obligatorie

Nu exista nici un motiv pentru care micul scolar sa sara peste micul dejun.
Ai de trecut cateva obstacole: primul, in general micutilor nu le este foame dimineata. Il poti stimula, daca faci din masa de dimineata un pretext pentru o mica reuniune de familie. Animatia il va antrena. Sau ofera-i un pahar cu suc proaspat de fructe care ii va deschide apetitul.
 
 

Al doilea obstacol: lipsa de timp. Tu te grabesti, micutul se grabeste la scoala, sotul la serviciu. Solutia este la indemana ta si consta in ceea ce se manainca la micul dejun. Iti sugerez cateva combinati matinale:
•cereale, iaurt si o banana (iti ia trei minute sa le pui pe masa), sau cereale cu lapte si cacao (gata in trei minute)
•figanele (10 minute sa prepari 8-10 bucati), cu crema de barnza si dulceata
•ochiuri moldovenesti, lapte cu cacao si paine cu unt (totul gata in 10 minute)
•cornuri cu lapte si un kiwi (sau o portocala, sau o portie de capsune cu smantana) – totul gata in trei minute.

Cerealele si lacatele – obligatoriu in meniu

Cerealele, de preferat intr-o forma cat mai apropiata de cea naturala, integrale, sunt o componeta esentiala pentru o alimentatie sanatoasa. Cerealele nu sunt interzise nici macar copiilor supraponderali, pentru ca aduc un aport caloric echilibrat, glucide cu ardere lenta, si importantele fibre. Combinate cu fructe uscate, seminte sau simple, cerealele sunt extrem de versatile, putand fi combinate atat cu lapte, iaurt, dar si sucuri de fructe sau piureuri proaspete din fructe.
 
 

Al obisnui pe cel mic cu un borcan de iaurt pe zi, este o investitie intr-un adult sanatos, plin de vitalitate si cu o greutate in limite normale.

Gateste in casa pentru copilul tau

Pregateste in casa mancarea pentru copilul tau si, daca se poate pentru toata familia ta. Nimic nu se compara cu supele, ciorbitele si tocanitele facute in casa. Nimic nu este mai bun decat fripturica cu sos, orezul cu legume, puiul cu smaintana, perisoarele cu marar si dovleceii umpluti.

Decalogul alimentatiei sanatoase

1.Intre patru si opt ani copilul trebuie sa primeasca trei mese pe zi si una doua gustari.
2.Fructe si legume, in fiecare zi de culori diferite.
3.O masa trebuie sa contina ca element principal cerealele integrale.
4.Carnea sau pestele se mananca la o singura masa din zi.
5.Lapte sau produse lactate la doua-trei dintre mese
6.120 de grame de iaurt simplu pe zi
7.Sunt excluse ciugulelile intre mese, sub alta forma decat fructe.
8.Respecta orele de masa.
9.Invat-l sa manince atat cat ii este foame, nici mai mult, nici mai putin (si daca orele de masa sunt respectate, atunci, sigur la acel moment ii va fi foame).
10.Bomboanele, cipsurile, acadelele, si oricare alte produse nu trebuie oferite copilului, decat cu totul ocazional. Prepara sucuri in casa, sau in absenta ofera-i apa plata.
11.Ofera-i doua-trei oua pe saptamana, dulciuri facute in casa, si paine integrala.
12.Inlocuieste zaharul cu miere de albine.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!