Sari la conținut

Boala mana-gura-picior. Cauze, simptome, tratament

Boala mana-gura-picior a produs o adevarata epidemie in ultima perioada. Afectiune virala, caracterizata printr-o manifestare extrem de contagioasa, boala mana-gura-picior apare cu precadere la copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 6 ani. Boala mana-gura-picior se manfesta cu tabloul clinic general al afectiunilor de tip viral se manifesta prin aparitia unei eruptii pe palme, talpi, la gura si in gura.

Chiar denumirea bolii provine chiar de la localizarea specifica a eruptiei. Boala este determinata de un virus, din familia enterovirusurilor, iar frecventa bolii creste in perioadele calde. Fiind foarte contagioasa se transmite foarte usor de la copil la copil, pe cale orala, prin secretiile nazofaringiene, tuse, stranut si prin contactul direct cu obiectele contaminate (jucarii, farfurii, cani, linguri, prosoape). In plus boala are o perioada de incubatie de 3-7 zile, copilul devenind contagios la mijlocul perioadei de incubatie, inainte sa apara simptomele bolii.
 
Formele de manifestare ale acestei boli virale scad cu varsta. Peste 7-8 ani se poate spuna ca boala nu mai apare sau daca totusi exista se sisimuleaza intr-o gripa, eruptia putand fi absenta sau redusa la doar cateva bubite.

Simptomele bolii
 
Boala debuteaza brusc, cu febra mare de 39-40 grade Celsius. Apar durerile de gat mai ales datorita leziunilor care provoaca ulceratii la nivelul mucoasei bucale (atat pe limba, gingii si pe mucoasele fraringelui). Copilul nu poate manca si bea foarte greu, ceea ce, combinat cu febra duce la deshidratare.

Eruptia este prezenta pe palme, talpt si in jurul gurii. Primele bubite apar la gura, urmeaza mana si la final picior. In functie de numarul leziunilor se poate evalua si intensitatea atacului viral.

Afla totul despre gripa

Starea generala a copilului este alterata profund, copilul este irascibil, iar cel mai mare risc il reprezinta deshidratarea, mai ales in cazul copiilor mici. Boala se vindeca in 7-10 zile, fara medicatie antivirala. In perioada de stare a bolii virusul este prezent in materiile fecale ale copilului.

Boala se poate compica in meningita virala, encefalita si consecinte ale deshidratarii, convulsii, ca urmare a febrei.
 
Nu exista un tratament specific bolii, dar se face un tratament simptomatic. Se trateaza febra, daca depaseste 38 de grade. Pentru calmarea durerilor determinate de leziuni se administreaza solutii preparate cu glicerina, stamicin si anestezina. Pentru calmarea eruptiei tegumentre se administreaza creme. Copilul deshidratat trebuie internat pentru reechilibrarea hidroelectrolitica prin perfuzii, dar de regula aceste cazuri sunt rare. Este contraindicta administrarea de antibiotice.

Afla secretele copiilor care nu se imbolnavesc niciodata

Sursa: babycentre.co.uk

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!