Sari la conținut

Bruxismul in copilarie: cauze si efecte

Cand te uiti la pe copilul tau care doarme, te astepti sa auzi un sunet linistit, o respiratie usoara.  In loc de asta, unii parinti aud sunete de dinti scrasniti: este sunetul bruxismului. 

Despre bruxism

Bruxism este termenul medical pentru macinarea dintilor si/sau inclestarea falcilor. Bruxismul apare adesea in timpul somnului profund sau in timpul stresului. Doi, trei din 10 copii isi vor scrasni dintii, dar, din fericire, majoritatea vor depasi in timp aceasta problema.

Cauzele bruxismului

Desi studii au fost facute numeroase studii, nimeni nu stie de ce apare bruxismul. In unele cazuri copiii isi scrasnesc dintii deoarece dintii de sus si cei de jos nu sunt aliniati corect. Altii o fac ca reactie la durere, cele mai frecvente cazuri fiind durerea de dinti sau cea de urechi. Copiii isi folosesc forta maxilarului pentru a atenua durerea prin presiune.

Stresul – emotiile negative sau furia - este o alta cauza. Daca un copil este stresat la scoala sau experimenteaza schimbari in rutina zilnica (un nou frate, un nou profesor) isi poate descarca emotiile si teama scrasnind din dinti. Chiar si certurile din casa cu fratii sau parintii pot duce la stres si ulterior, la bruxism.

Si copiii hiperactivi pot avea bruxism.

Efectele bruxismului

Multe cazuri de bruxism sunt nedetectate, fara efecte adverse, in timp ce altele provoca dureri de cap sau de urechi. De obicei, este mai neplacut pentru ceilalti membri ai familiei, din cauza scrasnetelor.

In anumite circumstante, scrasnirea si inclestarea maxilarului pe timp de noapte pot distruge smaltul dintilor si cauza dureri si probleme grave maxilarului facial, cum ar fi boala articulatiei temporomandibulare (ATM). Majoritatea copiilor nu au probleme de ATM cu exceptia cazului in care bruxismul devine cronic.

Diagnosticarea bruxismului

O multime de copii care isi scrasnesc dintii nu sunt nici macar constienti de asta, asa ca de multe ori fratii sau parintii sunt cei care identifica problema.

Fii atenta la urmatoarele semne:

  • Zgomote de macinare atunci cand copilul doarme
  • Daca se plange de dureri ale maxilarului sau fetei dimineata
  • Daca il doare cand mesteca

Daca ti se pare ca cel mic sufera de bruxism, du-l la dentist. Acesta va verifica smaltul dintilor si sensibilitatea lor si daca detecteaza deteriorari ii va pune cateva intrebari suplimentare copilului:

  • Cum te simti inainte de culcare?
  • Te ingrijoreaza ceva acasa sau la scoala?
  • Esti suparat pe cineva?
  • Ce faci inainte de culcare?

Examenul va ajuta medicul dentist sa isi dea seama daca bruxismul este cauzat de anatomie (dinti aliniati gresit) sau de factori psihologici si sa vina cu un plan de tratament eficient.

Tratarea bruxismului

Cei mai multi copii cresc si scapa de bruxism, si o combinatie intre observarea copiului si vizitele la medic pot ajuta la tinerea sub control a problemei.

In cazurile in care scrasnetul si muscaturile deterioreaza dintii, stomatologul poate prescrie folosirea unei gutiere pe timpul noptii. Aceasta este o forma de silicon creata dupa dintii copilului si seamana cu protectia dentata purtata de jucatorii de fotbal american. Desi va dura ceva pana copilul se va obisnui cu gutiera, rezultatele pozitive vor aparea relativ repede.

Ajuta-l pe cel mic

Indiferent daca cauza este fizica sau psihologica, copiii isi pot controla bruxismul relaxandu-se inainte de culcare - de exemplu, facand o baie sau un dus cald, ascultand cateva minute de muzica linistitoare sau citind o carte.

Pentru bruxismul cauzat de stres, gandeste-te care sunt motivele care au dus la aceasta situatie. Uneori simpla asigurare a copilului ca totul este in ordine si ca este in siguranta si iubit poate rezolva problema.

In cazul in care problema este mai complicata, cum ar fi mutarea intr-un oras nou, trebuie sa ai discutii periodice cu cel mic ca sa incerci sa ii alungi orice temeri. 

In cazuri rare, aceste metode nu sunt suficiente pentru a opri bruxismul. In cazul in care copilul are probleme cu somnul sau actioneaza diferit decat de obicei, medicul dentist sau medicul de familie poate sugera investigatii mai amanuntite care vor ajuta la determinarea cauzei stresului si la stabilirea unui tratament adecvat.

Cat dureaza bruxismul?

Bruxismul de copilarie este, de obicei depasit in adolescenta. Cei mai multi copii se opresc din scrasnirea dintilor cand isi schimba dintii de lapte. Cu toate acestea, cativa copii vor continua sa isi scrasneasca dintii si in adolescenta. Si daca bruxismul este cauzat de stres, acesta va continua pana la eliminarea motivelor de stres.

Prevenirea bruxismului

Deoarece bruxismul este o reactie naturala a copilului, cele mai multe cazuri nu pot fi prevenite. Bruxismul indus de stres poate fi evitat vorbind regulat cu cel mic cu privire la sentimentele lui si ajutandu-l sa faca fata stresului.  Vizitele regulate la dentist vor ajuta la rezolvarea majoritatii cazurilor de bruxism. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!