Sari la conținut

Cand este gras copilul?

Gras si frumos nu mai este o afirmatie corecta. Gras nu mai este sinonim cu sanatos. Copilul sanatos este inainte de orice un copil cu o greutate normala. Mai mult, o greutate normala nu este doar garantia unui copil sanatos fizic, dar si primul pas al sanatatii psihice.

Cand este gras copilul? Medical vorbind se poate spune despre un copil ca a depsit limitele greutatii normale in momentul in care greutatea lui depaseste cu 20 la suta valorile standard pentru inaltimea sa. Adica in locul unei greutati normale de 20-22 de kilograme copilul are in jur de 30 de kilograme, vorbim despre un copil supraponderal. Inca cinci kilograme il trec in categoria copiilor obezi.

Interesant este ca ritmul de crestere in greutate al copilului supraponderal este mult mai mare decat al unui copil cu o greutate normala, asa ca plecat pe panta aceasta perspectivele sunt serioase.

Putin parinti stiu ca un copil care are probleme legate de greutatea in exces in prima copilarie are cu peste 50% sanse in plus sa devina obez varsta adulta. In plus un copil care in jurul varstei de 10 ani depaseste greutatea normala, cu mai mult de 10% , are cu 40% sanse sa devina obez pana la varsta de 20 de ani. Un alt detaliu important este acela ca copiii supraponderali care devin obezi la varsta adulta au cele mai mici sanse de a ajunge vreodata la greutatea normala.

In concluzie copiii obezi devin adulti obezi si raman toata viata lor supraponderali. Niciodata, in cazurile copiilor supraponderali si obezi, ideea ca la un moment dat situatia se va regal de la sine, pentru ca micutul o sa creasca si o sa slabeasca, nu a functionat si nu functioneaza.

Exista si numeroase alte cauze cu implicatii sociale si economice, care transforma copiii in balonase. Concluzia este aceea ca micul obez de azi este marele obez de maine, si viitorul candidat la diabet, la cancer de colon, la probleme cardiovasculare, la tulburari metabolice grave, la insuficienta respiratorie.

Cauzele pentru care copiii ajung in categoria greilor, la varste foarte mici, sunt numeroase. Printre acestea se numara alimentatia mamei in timpul sarcinii, lipsa alimentatiei naturale, pana la minim sase luni, cresterea poderala la varste foarte mici (bebelusi grasi), compozita laptelui praf pentru alimentatia artificiala, televizorul, calculatorul, lipsa activitatii fizice si dezechilibrele de aport de omega 3 si omega 6.

Copilul gras este marginalizat, introvertit, se autoizoleaza si dezvolta usor diferite forme depresive. Obezitatea reprezinta un risc imediat si o cauza a sufereintelor de ordin psihica (respingere, bataie de joc). Scolarul obez sau supraponderal pleaca din start cu un handicap emotional. Greutatea excesiva creeaza dificultate in miscare, in practicarea sporturilor si a jocurilor, copiii nu se descurca la alergat, sarit, nu invata sa mearga pe bicicleta, pe role, sa sara coarda si multi dintre ei isi ocupa timpul in fata televizorului si calculatorului realizandu-se un cerc vicios din care se iese cu mare greutate.

Adesea acesti copii au porecle care ii fac sa sufere, ceilalti copii ii necajesc, ii tachineaza, fac glume pe seama lor, ceea ce le produce o suferinta dificila de gestionat. Si cu fiecare an care trece, dificultatile, in ansamblu, fizice si psihice se agraveaza.

Citeste si:

Cum previi obezitatea infantila
Cinci intrebari, cinci raspunsuri despre obezitatea infantila
Obezitatea copiilor este vina parintilor
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!