Sari la conținut

Care este diferenta dintre raceala si gripa la copii?

Pentru ca au manifestari comune, orice mamica poate confunda o banala raceala cu o gripa. Problemele apar insa atunci cand se adminstreaza tratamentul incorect. Iata care sunt recomandarile medicului pediatru Ana Maria Bolchis.


Desi la prima vedere raceala si gripa au manifestari comune, ele au si particularitati care le diferentiaza. Ele au agenti cauzali diferiti. Raceala (cunoscuta si sub denumirea de “ guturai”) este cauzata de o multitudine de virusuri intre care cele mai frecvente sunt rinovirusurile, adenovirusurile, virusul sincitial respirator, virusul parainfluenzae. Exista 3 tipuri de virusuri care determina gripa: virusurile gripale A,B si C. Tipurile A si B cauzeaza imbolnavirile cele mai severe existand tulpini diferite care isi schimba structura in fiecare an. Virusul gripal de tip C provoaca o forma usoara de boala si nu provoaca epidemii.
Raceala afecteaza organismul pe o durata mai scurta si intr-un mod mai putin sever decat gripa care determina manifestari mai severe, cu debut brusc si evolutie rapida.

Simptome care fac diferenta dintre raceala si gripa

De foarte multe ori simptomele comune la debut - rinoree ( secretii nazale), stranut, tuse, durere in gat nu ne pot indica daca este vorba despre raceala sau gripa .

Raceala are un debut mai lent, cu stare generala buna. Cele mai comune semne sunt obstructie nazala, secretii nazale abundente care initial sunt apoase si ulterior devin mai dense, durere in gat, cefalee ( durere de cap), tuse. Temperatura poate fi normala sau poate fi prezenta febra cu valori mici. Simptomele apar la 1-2 zile dupa ce a fost contactat virusul si se agraveaza treptat.
In cazul gripei debutul este brusc si violent. Este prezenta febra inalta (39-40°C), insotita deseori de stari de oboseala, frisoane, dureri musculare, dureri ale globilor oculari, cefalee intensa, durere de gat, secretii nazale, tuse seaca.
In general, simptomele racelii se vindeca intr-o saptamana. Si in cazul gripei majoritatea persoanelor se vindeca in 1-2 saptamani dar exista si situatii cand tusea persista si cateva saptamani dupa vindecarea celorlalte simptome.

Raceala poate fi contactata pe tot parcursul anului existand unele virusuri care dau manifestari de raceala care circula mai mult vara. Gripa, in schimb, este mai des intalnita in perioada noiembrie-februarie manifestandu-se in epidemii care pot afecta si milioane de persoane.

Remedii pentru raceala si gripa

Tratamentul se adreseaza simptomelor bolii: produse care decongestioneaza mucoasa nazala, antipiretice ( medicamente care reduc febra), siropuri sau comprimate care calmeaza tusea seaca sau favorizeaza expectoratia, dezinfectante si antiinflamatorii pentru mucoasa gatului. Atat raceala cat si gripa sunt boli virale si antibioticele nu sunt indicate in cazul lor. Acestea pot fi totusi recomandate de medic in cazul aparitiei unor complicatii cum ar fi otita sau sinuzita.

In ce moment trebuie mers la medic?

Parintii ar trebui sa apeleze la medicul pediatru daca apar urmatoarele semne: stare generala modificata ( apatie, agitatie marcata, somnolenta care persista si atunci cand copilul nu mai are febra), febra inalta ( peste 39 °C) care nu cedeaza la medicatia antipiretica sau care persista peste 3 zile, respiratie zgomotoasa, dificila, durere de urechi, tuse persistenta, varsaturi, refuzul alimentatiei. De asemeni, consultul ar trebui solicitat daca boala se manifesta la varsta mica ( sub 3 luni).

Tratamente naturiste pentru raceala si gripa

Dintre remediile naturiste care au efect adjuvant in episoadele de raceala si gripa putem apela la:
- Vitamina C care scurteaza durata evolutiei in formele usoare de raceala
- Ghimbir – are proprietati antiinflamatorii, eficient mai ales daca gripa se insoteste de stare de greata sau ameteala
- Ulei de eucalipt – efect antiinflamator, analgezic , de stimulare a sistemului imunitar
- Radacina de lemn dulce – benefica in tuse, cu actiune expectoranta, antispastica si antiinflamatoare
- Usturoi – proprietati antimicrobiene

Alimentatia copiilor

Alimentatia trebuie sa fie echilibrata asigurand aportul de vitamine prin consumul de fructe si legume in stare cruda. Este importanta asigurarea unui aport corespunzator de lichide pentru a preveni deshidratarea ( apa plata, ceai, compot).

Foto: Hepta

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Oltea

    Eu am ajuns cu cel mic, racit grav, cu infectie in gat la doamna doctor Zamfir de la Grigore Alexandrescu. Mi-a recomandat sa il interneze pe cel mic si a fost totul in regula. intr-o saptamana era din nou un copil vesel si topaitor, cum e Catalin
    O recomand cu incredere

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!