Sari la conținut

Cât de multe ar trebui să ştie despre sex un copil de 8 ani?

Când este vorba despre discuţiile legate de sex părinţii de la noi nu se simt deloc confortabil să le aibă. Mai ales când este vorba despre un copil care în foarte scurt timp nu va mai fi copil. Deşi tu, ca părinte, ai vrea să prelungeşti cât mai mult copilăria. Aşa că nu poţi să nu te întrebi – ce să faci, să deschizi sau nu discuţia despre sex?, mai ales dacă copilul tău nu se arătă deloc interest şi nu te întreabă nimic despre acest aspect. 

Experţii spun că da, ar trebui să vorbeşti despre sex cu copilul tău, chiar dacă el nu se arata interest. De fapt nu ar trebui să fie numai o discuţie, ci o serie întreagă de discuţii care să se întâmple chiar de la vârste mici.

Se începe cu învăţarea denumirilor corecte, anatomice, ale organelor sexuale, care trebuie tratate ca orice parte a corpului, nu ca ceva de care să te ruşinezi sau de care să râzi.

Se răspunzi întrebărilor copiilor, în mod corect, pe măsură ce apar. Dacă eşti întrebată de unde vin copiii trebuie să poţi spune că bărbaţii au spermă şi că femeile au un ovul şi atunci când se întâlnesc ele duc la creşterea unui copil în uterul femeii. 

Pe măsură ce copilul va creşte el îţi va cere tot mai multe detalii şi ar trebui să i le dai. Dacă nu te întreabă nimic ar trebui să i le spui tu, oricum. Până la vârsta de 8 ani, toţi copiii ar trebui să ştie de spermă şi ovul.

Ce se întâmplă dacă nu faci asta? Cei mai mulţi dintre noi am văzut ce se întâmplă, întrucât părinţii noştri, în marea lor majoritate, nu erau deloc deschişi să discute despre sex, iar în şcoală nu se punea problema unei educaţii sexuale. 

Aşa că ajungi să crezi tot felul de lucruri greşite atât din punct de vedere anatomic, cât şi din punct de vedere al valorilor. Pentru că, dacă nu înveţi de la cei mai mari, înveţi de la cei de aceeaşi vârstă cu tine. Şi, cel mai probabil, ei ştiu o mulţime de lucruri greşite despre sex. Şi ai vrea ca copilul tău să înveţe din ceea ce îi spui şi nu din experienţe negative, nu-i aşa?!

Dacă te întrebi ce subiecte ar trebui să atingă o discuţie despre sex şi cum te-ai putea pregăti pentru ea îţi propunem în acest articol cele mai importante teme de discuţie şi cum anume ar trebui să le abordezi.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!