Sari la conținut

Catelusii si copilasii, prieteni sau dusmani

Intre jocuri si dragalasenii, catelusul si copilul dumneavoastra impartasesc mari momente de complicitate. Dar prudenta! Un gest nedelicat si o muscatura apare imediat. Este sarcina dumneavoastra de a-i invata sa se inteleaga bine.

 Caine rau!

Jurnalele televizate nu pierd sa relateze, regulat, drame implicand copii si caini: “muscat de carotida”, “desfigurat de propriul sau animal”… Si dupa diferite statistici, cei micuti, in special copiii de mai putin de un an, sunt primele victime ale muscaturilor.

 Cum se explica?

In primul rand, copiii tachineaza mult cainii. La varsta tuturor descoperirilor, copilul se mira de acest animal caraghios si cauta sa-l cunoasca mai bine. Dar se intampla sa-l traga de urechi, sa-i bage degetele in ochi, dar sa fie considerat o jucarie, nu e pe gustul tuturor cainilor. Trancanelile bebelusului ii par animalului ca semne de agresiune. El poate rapid sa-si arate coltii.

Pe de alta parte, cainele il poate asimila pe bebelus ca pe un pui. Vestea buna? Va face dovada de o mare toleranta cu copilul decat cu adultul. Vestea rea? Il va pedepsi ca pe propria sa mladita, cu ranile dintilor. Atentie! Pielea copilasului dumneavoastra este mult mai fina si fragila ca cea a unui catelus: o mica pedeapsa poate sfarsi repede la Spitalul de urgenta.

 

Ce e de facut daca bebelusul a fost muscat?

Reflexul numarul unu: dezinfectati plaga cu apa si sapun, apoi consultati imediat un medic: acesta ii va administra copilului un tratament cu antibiotic pentru a preveni orice risc de infectie.

Daca muscatura este prea profunda si se situeaza in parti sensibile (fata, cervicale, organe genitale), mergeti imediat la Urgenta sau chemati Salvarea.

 

Cu scopul de a limita riscurile accidentelor, toti specialistii va spun: nu trebuie niciodata sa lasati copilul singur cu cainele.
 

Problema de educatie

Educati-va cainele cu prezenta unui bebelus incepand cu primele luni de sarcina. Incepeti de exemplu sa diminuati progresiv timpul plimbarilor cu cainele dumneavoastra. In momentul aparitiei bebelusului nu veti mai avea atat de mult timp sa-i acordati.

Interziceti-i deasemenea sa-si tarasca labele in camera bebelusului. Nici nu se pune problema, el doarme in patul sau. Nu este vorba doar despre problemele de igiena, ci mai ales pentru ca nu puteti fi mereu prezenta cand unul il plictiseste pe celalalt. Invers, invatati copilul sa respecte “coltul” cainelui: cand se odihneste in cusca lui, vizuina sau cos, cainele nu trebuie deranjat. Fiecare cu teritoriul lui!
 

 Ce trebuie sa-l invatati pe copil:

-         sa nu priveasca niciodata un caine drept in ochi,

-         sa nu alerge ca un nebun aproape de el,

-         sa nu-si apropie prea tare fata de botul cainelui,

-         sa nu-l deranjeze cand mananca sau cand doarme,

-         sa nu se apropie de un caine necunoscut.

 

Cainii nu resimt gelozie fata de cei mici. Totusi, are nevoie sa-si pastreze locul in camin. Acordati-i un maxim de atentie cand aveti copilul cu dumneavoastra. Incercati deasemenea sa asociati copilul dumneavoastra la iesirile cainelui, la jocurile sale. Vor deveni complici.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!