Sari la conținut

Ce ar trebui să știe părinții despre varianta de COVID-19, Omicron

Tulpina Omicron a virusului COVID-19 a fost denumită de către Organizația Mondială a Sănătății drept varianta cea mai îngrijorătoare. Încă nu se cunosc foarte multe date despre această tulpină, dar dovezile preliminare suferează că ar putea fi mult mai ușor transmisibilă decât tulpinile anterioare ale coronavirusului.

Varianta Omicron va începe inevitabil să circule în curând pe întregul glob, dar experții spun că ar trebui să intrăm în panică. Acest lucru se datorează faptului că mulți dintre noi suntem deja vaccinați și tot ceea ce trebuie să facem în continuare este să respectăm măsurile de prevenție, să purtăm măști și să ne igienizăm corect mâinile.

De unde a venit varianta Omicron?

Virusurile tind să se schimbe pe măsură ce se răspândesc în întreaga comunitate, iar COVID-19 nu face excepție.

„Când un virus intră în celulele unui pacient, începe să se multiplice”, explică Kristina Deeter, specialist în pediatrie și ofițer medical de specialitate pentru medicina pediatrică la Pediatrix Medical Group.

Varianta Omicron este deosebit de îngrijorătoare, deoarece are un „număr neobișnuit de mare de mutații” – mai mult de 30 în total, potrivit The New York Times. Aceste mutații afectează proteina spike, care provoacă infecția prin penetrarea celulelor gazdă.

"Experții cred că aceste schimbări ar putea face virusul mai transmisibil și ar putea afecta răspunsul la vaccin", spune Purvi Parikh, alergolog și imunolog la Rețeaua de alergii și astm și co-investigator în studiile de vaccin.

Care sunt simptomele variantei Omicron?

Deși încă nu se cunosc suficiente date despre varianta Omicron, dovezile preliminare sugerează că aceasta provoacă adesea o boală ușoară, cu simptome ușor diferite față de alte tulpini de coronavirus. Potrivit dr. Parikh, “pacienții nu au raportat niciun simptom de pierdere a mirosului sau gustului.”

Dr. Angelique Coetzee, președintele Asociației Medicale din Africa de Sud, a tratat pacienți care au prezentat dureri musculare, tuse ușoară și dureri de cap. De asemenea, pacienții nu au experimentat o scădere majoră a nivelului de oxigen și și-au revenit acasă fără complicații, potrivit Reuters.

Vaccinurile protejează împotriva variantei Omicron?

Oficialii din domeniul sănătății nu se pot pronunța încă în ce fel și cum reacționează varianta Omicron la vaccinurile împotriva COVID-19.

„Datorită structurii noii tulpini, există îngrijorarea că vaccinul ar putea să nu fie la fel de eficient”, spune dr. Deeter.

Tot ea mai adaugă:„Vaccinul continuă să ne protejeze împotriva simptomelor moderate până la severe de COVID-19, dar este posibil să vedem mai multe cazuri ușoare de COVID-19 la persoanele vaccinate.”

De asemenea, pe măsură ce virusul continuă să-și modifice tulpinile, strategia de vaccinare ar putea deveni mai puțin eficientă.

„Vaccinurile noastre actuale se concentrează direct pe virusului COVID-19. Dacă structura virusului începe să se schimbe, așa cum a făcut și varianta Omicron, atunci îngrijorarea este că vaccinurile noastre ar putea să nu fie la fel de eficiente în protejarea populației vaccinate”, spune dr. Deeter.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!